Consumerism si risipa, Gandeste liber, Minimalism si esentialism

SUPRASATURAREA CU CONTINUT IN ERA DIGITALA

SUPRASATURAREA CU CONTINUT IN ERA DIGITALA

Suprasaturarea cu continut – audio, video si scris este cauzata de nevoia nebuna de marketing agresiv, de a publica cat mai des si cat mai mult ca sa ai un public cat mai mare pentru ca doar asa poti sa faci multi bani din a fi creator de continut pe internet.

Toate sunt probleme ale consumerismului informational asociat cu consumerismul general de bunuri si servicii care ne seaca de resurse pe toate planurile iar atention-span a scazut dramatic, la fel ca si calitatea a ceea ce se produce – de la bunuri pana la content digital.

EXISTA 3 TIPURI MARI DE CONTINUT DIGITAL: ARTISTIC, EDUCATIONAL SI DAT CU PAREREA

In primul rand sa facem diferenta intre o melodie, un film, un tutorial sau un curs online si datul cu parerea despre orice subiect sub forma unui video, podcast sau articol de blog.

Continutul digital care este in mare crestere acum este cel “de dat cu parerea” unde partea artistica si educationala conteaza mai putin spre deloc.

Chiar blogul meu este unul de dat cu parerea, desi am suficiente argumente (multe preluate din stiinta) pentru opiniile mele nu am facut nici un studiu stiintific oficial pentru a valida ideile mele si nici nu am pretentia sa intre in patrimoniul didactic al invatamantului.

Una e sa exprimi o parere sub o forma artistica mai condensata cum ar fi o melodie/ un film si alta e sa te filmezi cu camera in timp ce povestesti singur/-a sau impreuna cu cineva despre o idee sau pur si simplu o asterni in scris intr-un articol pe blog unde partea artistica se refera doar la o camera de rezolutie buna sau formularea succinta in paragrafe a articolului.

Sau alta e sa faci un tutorial/curs despre cum se realizeaza o chestiune tehnica, oricat de minora ar fi, e o solutie concreta la o problema concreta, nu mai e doar o parere sau o solutie filozofica de perspectiva de viata mult mai greu de aplicat.

Iar in doilea rand toti avem nevoia si dreptul sa ne dam cu parerea si ar fi de bun-simt ca daca noi ne-am expus o parere atunci sa ascultam si contra-opinia celorlalti.

Iar daca nu ne place ce auzim atunci putem alege sa nu mai abordam acel subiect online pana nu ne gasim argumente mai bune si poate cine stie chiar ne schimbam parerea.

EXEMPLU IPOTETIC PRIN CIFRE CONCRETE

Sa luam un scenariu ipotetic cu cifre si calcule matematice pentru a intelege mai bine cum ar putea fi corectata in mod constructiv toata aceasta nebunie si tot acest zumzet digital de dat cu parerea.

Sa presupunem ca toata populatia globului cu varsta de minim 12 ani se rezuma la 5 oameni, cam de pe la varsta asta se incepe acum postarea de articole sau clipuri video pe internet.

Sa presupunem ca toti isi dau cu parerea si toti au un blog sau un canal youtube unde posteaza continut.

Sa presupunem ca toti consuma saptamanal in medie 5 ore de continut online de ascultat pareri despre diverse subiecte ca forma de relaxare, evident aici nu intra participarea la un curs online platit ori urmarirea de tutoriale gratuite unde vrei sa inveti concret sa lucrezi cu un program sau o aplicatie noua. E o medie zic eu sanatoasa, nici prea mult dar nici prea putin.

Acum sa presupunem ca fiecare isi da cu parerea printr-un continut de 1 ora pe saptamana (fie 1 ora de continut video/audio, fie cateva articole care dureaza sa fie citite intr-o ora).

Acum daca facem calculele rezulta ca:

– toti acesti 5 oameni au la dispozitie 25 de ore de petrecut cu ascultat/citit alte pareri despre diverse subiecte pe internet;

– toti acesti 5 oameni produc la randul continut de dat cu parerea care poate fi urmarit in intregime cu un consum de 5 ore;

– impartim numarul total de ore la dispozitie de 25 la cele 5 ore de continut generat si avem un public in medie de 5 oameni pentru fiecare dintre cei 5 creatori de continut, adica 5 oameni au timpul necesar sa iti urmareasca intregul video sau sa iti citeasca intregul articol; in realitate doar 4 ca trebuie sa te excluzi pe tine din ecuatie;

– asta inseamna ca e ca si cum ne-am intalni un grup de 5 prieteni si fiecare ar vorbi cate o ora, adica cele 5 ore de continut in total iar fiecare dintre noi ar asculta timp de 4 ore parerile celorlalti;

– se observa un raport de 1 la 4 intre cat timp iti dai cu parerea si cat timp asculti parerile celorlalti, deci asta ar fi ideal si anume sa ascultam mai mult decat sa vorbim noi insine si ne-ar ajuta mult mai mult la comunicare si conexiune reala cu ceilalti.

Problema realitatii de astazi este ca acest model din exemplu de mai sus nu poate fi pus in practica fiindca aproape toti creatorii de continut viseaza sa ajunga vedete si sa fie urmariti de sute de mii sau chiar milioane de alti oameni pentru ca doar asa stiu ca pot face bani din aceasta afacere de continut si in plus vor si faima si nu au chef sa-i asculte pe altii ci vor sa-si impuna propriile idei in fata celorlalti.

O alta problema este de legata de cantitatea totala de continut si anume in exemplu de mai sus dadeam doar 1 ora de creare de continut pe saptamana dar modelele de business consumerist promoveaza ideea de a posta zilnic cate ceva iar unii pe langa faptul ca o fac foarte des mai au si postari lungi de cateva ore sau de cateva mii de cuvinte in articole scrise.

Asta inseamna ca zilnic se adauga cantitati enorme de continut pe care nu are cine sa-l urmareasca pana la capat pentru ca efectiv nu avem timpul necesar nici chiar daca am sta toata ziua doar pe internet.

Tocmai de aceea procentul celor care urmaresc cap-coada un video sau asculta un podcat ori citesc integral un articol scade de la an la an iar tik-tok atrage cu continut scurt per subiect dar apoi te atrage subliminal intr-un si mai mare consum la total.

Suntem bombardati de atat de multe optiuni de content incat scade ceea ce se numeste “atention-span” si este nevoie de ceva senzational care sa ne mai atraga sa dam click fiindca suntem mult prea obositi si plictisiti de atata junk informational incat putine lucruri ne mai motiveaza.

Asta inseamna ca se pierde dialogul in aceste interactiuni online, in special acolo unde sunt multi urmatori si mult continut la un singur creator iar asta conduce inevitabil la “vorbit singur” atat pentru creatorul de continutul de continut cat si pentru cel ce aterizeaza pe unul dintre materialele sale.

Cel care posteaza atat de des si atat de mult continut la un public atat de mare nu mai are timp fizic sa raspunda la toate comentariile (nici macar la alea pe bune si nu pline de hate lasate de anonimi) si sa asculte parerea celorlalti despre parerea lui iar cei care fac comentarii nu mai au timpul si rabdarea necesara sa asculte tot continutul ci doar arunca niste vorbe in zeflemea, practic niciunul nu-l asculta pe celalalt si dialogul se termina aici, e doar un monolog de fiecare parte si vorbe adresate in vidul digital pe care nu le mai asculta nimeni.

SOLUTII IN COMUNICAREA CONTINUTULUI DIGITAL

Ca sa fie cat mai constructiv datul cu parerea online ar fi foarte util sa tinem cont de acest raport de 1 la 4, adica sa ne spunem parerea de exemplu 1 minut si sa ascultam apoi cel putin 4 minute parerile altuia sau a altor 4 persoane. Sau 1 ora dat cu parerea vs 4 ore ascultat parerile altora.

Asta inseamna dialog cu oameni cu care nu am putea interactiona in viata de zi cu zi din cauza limitarilor geografice si aici si-ar dovedi utilitatea tehnologia digitala.

Asadar consider ca daca vrem un dialog pe bune cu o comunitate online in “datul cu parerea” atunci sa lasam comentariile pornite si sa raspundem la toate, manual nu automat. Chiar am descoperit un canal de youtube unde autorul are cont facut separat pe alt nume cu care are setat sa posteze automat un comentariu la comentariu doar ca sa pacaleasca algoritmul google ca video-ul sau a starnit reactii si discutii prelungite. Evident ca m-am dezabonat si nu-l mai urmaresc.

Ok, poate ar fi de gasit o aplicatie/setare care sa gestioneze mai bine modul de afisare al comentariilor si anumite automatizari si cautari sa ne ajute in managerierea acestei baze de informatii insa clar va trebui raspuns manual daca ne respectam cu adevarat audienta.

Ori sa facem un live/webinar pe un subiect unde sa discutam impreuna cu comunitatea si fiecare sa vina cu argumente pertinente pentru parerile sale.

Sau daca nu ne place aceasta activitate atunci sa nu ne mai filmam cum povestim diverse pareri personale sau cum le discutam cu un invitat la podcat, o putem face in privat daca nu ne place sau nu avem timp si chef sa ascultam toate comentariile din online.

Insa daca doar vrem sa ne afirmam, sa ne crestem faima si ego-ul cum ca opinia noastra este cea mai tare si doar noi sa vorbim iar pe ceilalti sa nu-i prea ascultam atunci va fi un monolog surd care se va pierde in vidul digital al suprasaturarii cu prea mult junk informational.

Pe de alta parte sunt si multi cititori/ascultatori care nu comenteaza, nu lasa practic nici un feed-back si nici asta nu e foarte constructiv fiindca ei nu exista decat ca niste cifre la general pe audiente si nu ca oameni cu nume si prenume cu care sa discutam pe internet.

Sau si mai rau sunt multi anonimi care lasa comentarii injurioase sau pline de hate, evident aceste comentarii nu merita nici un raspuns, din moment ce nici macar nu ai curajul sa spui cum te cheama de ce sa te mai iau in seama, poate esti doar un bot.

Iar legat de boti asta e o problema tehnica care nu stiu cat de bine va fi rezolvata de marile platforme pe unde ne postam continut, eu cel putin stiu ca sistemul recaptha functioneaza cat de cat ca sa elimine spamul prin comentarii sau formulare de contact de catre boti dar nu e suficient.

EDUCATIA ONLINE

Iar daca vrem sa monetizam cumva activitatea noastra online o putem face mult mai constructiv facand educatie platita prin cursuri online, acolo unde chiar ii invatam pe ceilalti ceva concret din ce noi stim mai bine ca ei, altfel la datul cu parerea fara sa fie vreo cercetare stiintifica nu e cazul sa monetizam cu reclame doar fiindca avem trafic si suntem cunoscuti.

Nu este cazul ca toti sa fim profesori pe internet si sa facem bani din cursuri online dar la toti ne-ar prinde bine sa fim elevi si sa mai invatam cate ceva de pe internet si nu doar sa ne pierdem timpul teleleu pe acolo.

Iar astfel un om poate educa sute-mii de alti oameni in decurs de cateva luni sau ani, dar in cadrul unui curs online-live e bine sa fie maxim 20-30 de oameni, altfel atentia nu va fi indeajuns impartita la toti cursantii, e la fel ca in salile de clasa fizice unde deja 30 de elevi e prea mult iar actul educational scade in valoare.

Iar daca sunt lectii preinregistrate atunci e nevoie de feed-back pe parcurs si de tinut legatura cu fiecare dintre cursanti, altfel nu mai e educatie e doar transmitere de informatie in masa.

REVIEW-URI IN LOC DE COMENTARII LA PRODUCTIILE ARTISTICE ONLINE

In ceea ce priveste productiile artistice cum ar fi o melodie, un film, un spectacol de comedie, etc atunci la aceste tipuri de continut artistic comentariile sa fie disponibile doar sub forma unor review-uri cu nota si maxim un text de 50 de cuvinte. Asa cum se face in magazinele online de produse.

Iar la aceste comentarii nu va fi nevoie sa raspunda autorul, acestea sa aiba rolul de calificative in monetizarea artistului respectiv si al reclamelor rulate pe acel continut media.

Aici deja s-ar intra in zona de fan-club si cum sa interactioneze un om cu milioane de alti oameni legat de produsul sau artistic si cum ar putea sa fie facut eficient pentru ambele parti.

Insa clar nu este vorba de o discutie in contradictoriu despre o parere pe un subiect ci este o forma de arta care iti place sau nu si nu este cazul sa se justifice nimeni pentru asta sau sa fie vreo mare discutie “pareristica” ci sa fie “take it or leave it” sau “gusturile nu se discuta”.

THINK OUTSIDE THE BOX!

EVITA CONSUMERISMUL INFORMATIONAL

ALEGEREA ITI APARTINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.