
TRANZITIA DE LA CAPITALISMUL CONSUMERIST LA ECONOMIA SUSTENABILA
CAPITALISMUL CONSUMERIST – RELIGIA BANULUI SI A CONSUMULUI
Capitalismul are la baza capitalul adica mai pe sleau banii, deci in fond capitalismul reprezinta ideologia banului care in ultimele decenii a ajuns la un nivel foarte periculos de fanatism religios.
Practic oamenii sunt obsedati dupa ideea de a deveni super bogati iar bogatia exprimata in bani reprezinta standardul de succes in ziua de astazi.
Iar odata ce au bani, oamenii nu se apuca sa-i investeasca/cheltuiasca in activitati sau lucruri cu mare plus-valoare cum ar fi sanatatea si fericirea ci se sparg in fite cu produse de lux si tot ei se oftica cand altul are mai mult si sunt mai mereu nemultumiti si nefericiti desi sunt mai bogati decat majoritatea.
Consumerismul vine la pachet cu capitalismul fiindca daca ai bani si faci acte de caritate cu ei, adica toti milionarii/miliardarii sa doneze 90% din averea lor in educatie si sanatate plus eradicarea saraciei atunci nu ar mai fi loc pentru epatare, pentru alinarea ego-ului prin fite, lux si opulenta.
Asadar dupa ce s-au imbogatiti incep sa sparga banii pe tot felul de porcarii care nu ajuta cu nimic societatea per ansamblu si nici macar pe ei ci doar fac risipa.
Iar daca nu sunt chiat atat de consumeristi tot nu vor sa renunte la avere din considerentul de putere si isi etaleaza bogatia nu prin masini de lux sau avioane private ci printr-o pozitie in top Forbes si incearca sa schimbe legile prin influenta financiara asupra politicienilor fara sa intrebe votantii daca viziunea lor e cea mai buna.
Deci ori sunt consumeristi si fac risipa ori sunt avizi de putere, in oricare dintre situatii sa fii super bogat (milionar, miliardar) nu are nici o valoare morala din punctul meu de vedere. Nu am auzit sau cunoscut exceptii.
AFACERE = PROFIT, NU E LOC PENTRU ALTE VALORI DECAT IMBOGATIREA
O idee antreprenoriala, oricat de mult bine ar face in societate si oricat ar fi de utila si sanatoasa pentru oameni, daca nu este profitabila atunci este falimentara in sistemul capitalist si este sortita esecului.
Tocmai de aceea nu exista afaceri de succes in domeniul actelor de caritate ci ONG-uri deoarece daca ajuti oamenii fara sa primesti bani la schimb nu este fezabil in religia banului = capitalism.
Asadar din punct de vedere moral capitalismul este rau pentru ca nu permite binelui sa infloreasca intr-o astfel de oranduire socio-economica.
LACOMIA ESTE DUSA LA RANGUL DE VIRTUTE SI CELELALTE VALORI UMANE SE PIERD
Prin fuga nebuna dupa profit si imbogatire in atingerea “succesului” asa cum este definit in capitalism, oamenii scot tot ce este mai rau si urat din instinctele primitive ale unui animal salbatic iar valori umane precum onoarea, corectitudinea, empatia, compasiunea, cumpatarea sunt suprimate aproape pana la anihilare.
Daca ai compasiune si nu vrei sa “iei pielea de pe om” cand ii vinzi ceva vei fi vazut ca un fraier, tocmai de aceea toate problemele functionale ale unui sistem monetar total eronat sunt aruncate ca si costuri de platit in carca consumatorului de rand ca sa protejeze profiturile marilor companii.
Exact asta s-a intamplat in toate micro-crizele sau marile crize economice ale sistemului capitalist iar asta se va intampla si acum.
Sa nu uitam ca in criza din 2008 falimentarea unor giganti financiari s-a lasat cu plata acestor gafe de catre intreaga populatie iar cei din conducerea acestor companii au primit bonusuri nesimtite de mari.
DACA VREI SA AJUNGI MILIONAR/MILIARDAR FARA SA DONEZI BANII INAPOI ESTI UN OM RAU
Majoritatea oamenilor viseaza lacomi la aceasta obsesie de a deveni foarte bogati iar cei putini ajunsi in acest stadiu nu vor da inapoi acei bani prin acte de caritate ci se vor sparge in fite precum avioane private, masini, ceasuri si alte produse de lux doar pentru epatare ca sa se dea mari ca au putere financiara.
Din pacate aceasta este regula cu cei bogati si nu exceptia, eu cel putin nu am auzit de vreun milionar sau miliardar care a vrut sa stranga acei multi bani fiindca statul nu investea sustenabil in educatie si sanatate si vroia el sa stranga acei bani ca sa sustina ulterior cu milioanele/miliardele sale aceste domenii fara sa astepte sa sa intoarca vreun ban inapoi la el din aceste investititii/cheltuieli.
Adica investitia in educatie si sanatate sa fie considerate niste cheltuieli necesare pentru evolutia societatii umane si nu investititi financiare care sa-i aduca vreun ban inapoi celui care a investit.
Maxim ce s-ar putea intoarce catre cel care a dat banii pentru astfel de investititi sustenabile sa fie o recunostinta a oamenilor sub forma unor laude sau a unor functii publice prin vot democratic.
SA FACEM DIFERENTA INTRE CHELTUIELI CA INVESTITII SANATOASE SI INVESTITII FINANCIARE
Chiar si in dex conceptul de investitie este definit in primul rand ca o investitie financiara aducatoare de profit.
Putem sa folosim in continuare acest termen de “investitie” pentru a defini si cheltuieli care nu aduc profit dar care ne aduc plus-valoarea noua ca oameni sau ca societate si care nu pot fi concret cuantificate in bani si deci profit.
De exemplu sa cheltuim bani pentru a merge la sala sau sa ne cumparam acasa cateva echipamente pentru a inlocui mersul la sala inseamna o investitie in sanatate care nu poate fi cuantificata exact in bani fiindca nu putem calcula exact cate probleme de sanatate am evitat astfel si cat ne-ar fi costat rezolvarea acelor probleme de sanatate ulterior.
Un alt exemplu e cand practici un sport impreuna cu altii si atunci pe langa investitia in sanatate e si o investitie in relatiile sociale de prietenie care ajuta la sanatatea psihicului uman dar cum nu o faci la nivel profesionist nu vei scoate bani din practicarea acestui sport si o poti vedea ca pe o cheltuiala dar una benefica, constructiva.
Un alt exemplu ar fi sa cumperi carti sau cursuri online sa inveti diverse lucruri care nu neaparat iti vor aduce bani prin practicare unei noi meserii ci iti vor aduce plus-valoare la nivel de intelect si intelepciune. O poti vedea ca pe o investitie in educatia ta sau ca o cheltuiala necesara ca sa nu ramana creierul ramolit.
Prin urmare, atunci cand se consuma resurse inclusiv bani pentru deziderate precum sanatatea si fericirea nu mai putem vorbi despre cati bani se intorc inapoi din faptul ca suntem fericiti si sanatosi ci ca a fost o cheltuiala necesara sau o investitie sanatoasa, constructiva.
Este foarte cinic si neconstructiv ca sa echivalam aceste deziderate in niste sume de bani, nu totul trebuie sa se rezume la bani, sa se invarta in jurul lor si asta este problema principala cu capitalismul – ucide orice alte idealuri sau valori umane si lasa loc doar lacomiei.
MINIMALISMUL CA SOLUTIE DE TRANZITIE DE LA CAPITALISM LA O ECONOMIE SUSTENABILA
Daca esti cumpatat esti luat la misto ca esti sarac sau zgarcit si nu spargi si tu banii ca toti ceilalti care sunt prinsi in mreaja consumerismului capitalist care nu are nici o limita.
In fiecare an toate statele vor crestere economica iar cresterea economica de obicei se face prin cresterea consumului si nu prin investitii in domenii revolutionare precum cercetarea sau tehnologii sustenabile.
Insa daca esti econom si vrei stagnare sau chiar scadere a consumului esti vazut ca inamic al statului si al prosperitatii economice cand de fapt chiar si etimologic vorbind econom e un cuvant mai apropiat de economie decat este consumul fata de economie.
Economia si banii sunt utili pentru schimbul eficient de bunuri si servicii in societate insa nu e neaparat nevoie de capitalism sau consum in crestere pentru ca economia sau viata omului de rand sa prospere.
Este nevoie de alte sisteme socio-economice mai moderne iar daca sisteme precum comunismul si capitalismul si-au aratat neajunsurile de-a lungul istoriei atunci ar trebui aruncate la cosul de gunoi al istoriei si acolo sa ramana pentru totdeauna.
E timpul pentru o noua paradigma socio-economica pe care sa construim noua societate a viitorului, una legata in primul rand de niste valori specific umane si care este in echilibru cu natura.
Iar daca dorim ca deziderate precum sanatatea si fericirea sa nu ramana doar idealuri ci sa fie realizabile atunci e nevoie de alte domenii cheie pe care sa ne construim sistemul economic si acestea ar fi educatia si sanatatea care ne vor ajuta direct in atingerea obiectivelor de sanatate si fericire pentru toti oamenii.
Iar sanatatea noastra are legatura si cu sanatatea intregului ecosistem natural in care traim, asadar ecologia si dezvoltarea durabila/sustenabila vor trebui direct inglobate in politicile de sanatate publica.
Prin educatie, oamenilor li se vor insufla valori precum onoarea, corectitudinea, recunostinta, empatia si compasiunea alaturi de altele precum cumpatarea, echilibrul, eficienta. Tot la educatie intra si cercetarea care ne ajuta sa evoluam tehnologia si potentialul uman.
Pentru ca fara educatie omul este doar un animal primitiv, trebuie sa recunoastem asta si sa fim constienti de faptul ca in genele noastre nu este codificata onoarea sau cumpatarea ori cum functioneaza un calculator, daca un copil este lasat in jungla va trai ca adult dupa legile junglei.
Asadar daca vrem sa ne desprindem de legile animalice atunci sa ne concentram pe drepturile omului si pe alte valori umane precum cele descrise mai sus si sa uitam de acest sistem economic toxic denumit capitalism care functioneaza in mare parte dupa legea junglei.
FII CU UN PAS INAINTEA ALTORA SI INSPIRA-I LA SCHIMBARE!
TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE!