Dezvoltare personala, Gandeste liber

CUM SA TE INTEGREZI INTELEPT IN ERA DIGITALA


SCURT ISTORIC ERA DIGITALA

Era digitala ar putea fi considerata ca incepand din anul 2000 iar astazi suntem in plin proces de evolutie digitala accelerata.

Desi internetul exista inca din anii 1970 schimbarea a fost adusa de aparitia Amazon in 1994, Google in 1997, Facebook in 2004 si Iphone in 2007 cat si a concurentilor acestora in lumea motoarelor de cautare, retelelor sociale, magazinelor online si a telefoanelor inteligente care impreuna au dus la utilizarea internetului la un alt nivel.

Merita mentionata evolutia microcipurilor si a puterii de procesare alaturi de globalizare care au inlesnit aceasta explozie de adoptare in masa a tehnologiei internetului la un cost foarte accesibil pentru omul de rand.

EVOLUTIA ACCELERATA A TEHNOLOGIEI SI INTERNETULUI

Fata de acum 20 de ani evolutia este fenomenala, multi copii nascuti dupa anul 2005-2010 sunt socati sa afle ca acum 20 de ani parintii lor nu aveau smartphone si poate nici macar un telefon mobil iar calculatorul si internetul erau ceva de lux la care doar visau ca vor avea cand vor creste.

Daca mentinem aceasta rata de evolutie, in anul 2040 ce stim noi sa facem astazi cu internetul va fi ceva nostalgic si invechit fata de posibilitatile tehnologice ale acelor vremuri.

Iar un orizont de 20 de ani pentru multi nici macar nu inseamna pensionarea asadar mare atentie sa nu ramaneti captivi in prezent fiindca veti deveni curand niste fosile pe piata muncii si a socializarii.

De la tehnologii precum VR si internetul lucrurilor pana la transport public complet autonom si orase de tip green grid sunt doar cateva scenarii posibile si plauzibile dar cu siguranta vor fi si multe surprize la care putini se pot gandi acum.

Cum sa traiesti si sa muncesti in acest mediu demn de scenarii SF?

Prin invatare continua si pastrarea curiozitatii native de a testa si explora noutatile.

Cine nu va fi open-minded va ramane in urma si va avea mari probleme de integrare in noua societate digitala.

PIATA MUNCII IN ERA DIGITALA

Ce inveti acum in tehnologia IT poate ca iti va fi de folos si peste 3-5 ani de zile dar in 10 ani va trebuie sa iti actualizezi aproape toate cunostintele si sa inveti alte aplicatii si programe digitale.

Ideal este ca in fiecare an sa inveti ceva nou, o noua aplicatie, un nou program, poate chiar sa faci un nou proiect online.

Big-data va fi huge-data iar softurile de utilizare ale bazelor de date vor fi cheia pentru eficienta in orice industrie.

De la utilizarea machine learning si AI se va cere tot mai mult, in special cand se lucreaza cu mari cantitati de date, dar in multe cazuri implementarea complexa de sisteme si interpretarea rezultatelor va reveni tot operatorului uman. Asadar data analyst e un job smecher pentru viitor.

Peste 15-20 de ani un job care sa implice preponderent munca fizica va fi ceva foarte rar, aceasta munca va fi preluata tot mai mult de catre roboti.

Chiar si in zona sporturilor e posibil sa asistam la o scadere a performantelor si a interesului pentru varianta clasica iar ca alternative principale sa fie sporturile online si cele offline cu roboti si/sau cu oameni de tip cyborg augmentati cu tehnologie de ultima ora.

Job-ul remote adica acasa din fata calculatorului a devenit o realitate dupa pandemie si functioneaza pentru o buna parte din economia digitala iar trendul va fi sa cuprinda si alte domenii care momentan sunt reticente la schimbare.

O combinatie de job remote cu munca clasica offline va fi necesara in unele industrii, in special in productie insa acolo multe dintre procesele de productie vor fi automatizate in timp de roboti care pot fi controlati, setati si verificati si de acasa nu doar din hala de productie.

EDUCATIA IN ERA DIGITALA

La partea cu educatia online a scartait procesul de adaptare in urma pandemiei fiindca mental copiii nu erau pregatiti iar tehnologic profesorii erau depasiti.

Dar cu ceva imbunatatiri tehnologice si schimbari de paradigma putem vedea ca pe viitor e util sa nu te mai limitezi la scoala din proximitatea locuintei tale ci sa poti studia de exemplu la Oxford din orice colt al lumii si eventual doar cateva intalniri si examene sa fie in sali fizice de clasa bine supravegheate care sa completeze aceasta educatie online la distanta.

Deja o buna parte din invatarea in domeniul digital se face pe internet, de la tutoriale gratuite pe Youtube pana la cursuri platite si bine organizate pe platforme special dedicate cursurilor online.

Chiar eu personal am invatat aproape 100% din ceea ce stiu sa fac acum profesional prin cursuri online sau autodidact prin diverse teste direct pe internet.

Am fost la un singur curs fizic despre online in toti acesti 5 ani si la zeci de altele online de cand m-am specializat in acest domeniu, asadar cine vrea sa invete sa isi faca o cariera in piata online de bunuri de servicii se va educa tot preponderent online.

SOCIALIZAREA IN ERA DIGITALA

Daca acum 10 ani de zile sau pentru unii chiar si azi poate parea nepotrivit sau ceva disperat sa cauti relatii de cuplu sau prieteni online, in 10 ani de zile sa inviti la o cafea pe cineva necunoscut pe strada sau intr-un club va fi la limita hartuirii sexuale.

Relatiile de cuplu se vor forma mai degraba in comunitatile online agregate in jurul unei pasiuni comune si mai putin in platformele special create pentru matrimoniale.

La fel prieteniile vor fi mai solide in jurul unei pasiuni comune decat in jurul faptului ca sunteti vecini de bloc sau colegi de scoala.

Prieteniile inca se mai pot forma in medii offline precum scoala sau serviciul dar nu se stie cat de mult aceste aspecte vor fi facute predominant offline deci aceasta socializare va fi mult mai limitata si la tipuri de persoane cu care cel mai probabil nu rezonezi prea mult.

Odata create aceste legaturi (relatii de cuplu sau prietenii) acestea se pot desfasura in ambele medii, atat offline cat si online, echilibrul dintre cele 2 medii va fi cheia pentru un psihic sanatos.

Realitatile virtuale isi vor pune amprenta tot mai mult asupra psihicului uman si va fi o provocare imensa pentru psihologi si psihiatrii sa mai pastreze sanatatea mentala intacta.

De la paranoia si anxietate fata de offline pana la repulsia fata de conditia fizica umana, noi boli mentale vor fi denumite in anii ce vor urma.


CE E DE FACUT?

Sa imbini intelept cele 2 lumi in care ne vom duce existenta: lumea online si cea offline.

Gasirea echilibrului intre cele 2 lumi este deja o problema acum pentru noile generatii supraponderale lipite de ecrane mai toata ziua chiar si atunci cand se intalnesc si socializeaza in offline.

Va fi cu adevarat fascinant sa te conectezi la matrix, aceasta lume virtuala tot mai apropiata de filmul cu acelasi nume, dar cu adevarat fascinant va fi sa ai inteligenta emotionala necesara incat sa scoti maxim atat din aceasta lume virtuala cat si din cea reala, carnala unde inca ne vom naste si muri.

Asta pana la revolutia in medicina si genetica care ne va  conferi nemurirea si supraputeri in cateva secole iar inmultirea sexuata va fi nesemnificativa pentru perpetuarea speciei.

Dar pana acolo va trebui in continuare sa facem sport, sa mancam sanatos, sa dormim suficient si sa avem mare grija de organismul uman tot old fashion in viata reala si nu pe internet.

Asta daca vrem cu adevarat sa prindem in viata si sanatosi anii 2040, 2060, 2080 si poate chiar 2100, depinde evident si cand te-ai nascut cand faci aceasta estimare de longevitate.

Este fascinant sa traiesti acum si in viitorul apropiat asa ca profita din plin ca esti contemporan/-a cu aceste vremuri.

Iti recomand sa iesi in afara cutumelor traditionale vechi de secole sau milenii care te tin captiv/-a intr-o rutina zilnica fada cand in jurul tau se petrece aceasta deosebita revolutie tehnologica, economica si sociala.

Sper ca nu vei ramane in urma si vei evolua catre noi orizonturi de a trai viata, outside the box.

ADAPTEAZA-TE INTELEPT LA VIITORUL SCIENCE-FICTION

ALEGEREA ITI APARTINE!

1 gând despre „CUM SA TE INTEGREZI INTELEPT IN ERA DIGITALA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.