Consumerism si risipa, Managementul banilor, Minimalism si esentialism, Stil de viata sanatos

TRAIESTE MINIMALIST DACA AI RESPECT PENTRU SANATATEA TA SI A PLANETEI  

TRAIESTE MINIMALIST DACA AI RESPECT PENTRU SANATATEA TA SI A PLANETEI  

CAPITALISMUL IN FORMA ACTUALA ESTE TOXIC PENTRU SANATATE SI UMANITATE

Societatea de consum de astazi si-a pierdut orice simt al masurii si al moralitatii si nu este un model demn de respect, este o bataie de joc atat la adresa propriei tale sanatati cat si la adresa sanatatii celor din jur si a intregii planete.

Fuga nebuna dupa profit si imbogatire a scos tot ce este mai urat din animalul din noi, de la lacomie pana la violenta si crime.

Chiar razboiul actual din Ucraina este unul puternic bazat pe resursele bogate din acea tara, in special din estul tarii.

Si sa nu uitam de incursiunile armate ale americanilor in Orient cu scopul mai putin public afisat al controlului asupra resurselor energetice din zona dar care era evident pentru toata lumea.

Capitalism exista atat in Occident cat si China sau Rusia, toti sunt cu foame de bani si se uita la interesele economice legate de profit asadar capitalismul nu este direct legat de valori precum libertate, democratie sau drepturile omului.

Miliardari nu exista doar in occident ci si in Rusia, China sau India, ba chiar diferentele de clasa sunt mai puternice in societatile mai putin libere si mai putin democratice care neglijeaza drepturile omului in favoarea profitulului corporatiilor fie ele private sau de stat.

Capitalismul pare ca da roade mai bune intr-o societate autocratica cum este China decat in SUA care este o tara mai libera pentru ca inrobirea a peste 1 miliard de oameni aduce mai mult profit decat libertatea si democratia atat cat este ea in Occident.

Clar acest model economic trebuie schimbat si daca nu va fi schimbat din interior, treptat si constructiv, prabusirea acestuia va fi insotita de mari evenimente perturbatoare in societate, de la razboaie pana la molime.

PROBLEMA POLUARII SI A SANATATII IN SOCIETATEA DE CONSUM CAPITALISTA

Poluarea continua din ultimul secol a degradat foarte mult si la nivel global calitatea aerului pe care il respiram, a apei pe care o bem si a solului care sta la baza alimentatiei noastre.

Prin urmare nu mai putem vorbi de produse eco, bio sau naturale, acestea sunt doar utopii, putem vorbi doar despre produse cu un grad mai mare sau mai mic de poluare.

Exista microplastic in rauri, mari si oceane, in vietuitoarele din acele locuri pe care le consumam cat si in corpurile noastre.

Plamanii locuitorilor din centrele urbane arata ca tobele de esapament ale masinilor cu motoare diesel.

Chiar si in zone precum bazinul amazonian exista probleme de poluare si se simt efectele incalzirii globale care perturba ecosistemul natural.

ECOLOGIA NU ESTE POSIBILA INTR-O SOCIETATE DE CONSUM CAPITALISTA

Orice tendinta ecologica pe care o ai este incompatibila cu societatea de consum capitalista si nu te poti numi ca traiesti ecologic daca nu ai cel putin un mic grad de minimalism in modul in care traiesti si consumi.

Ca sa intelegi cat de grav si lipsit de bun-simt este modul de viata promovat de societatea occidentala din ziua de astazi iti voi exemplifica cele mai comune greseli ale acestui stil de viata dezastruos:

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tuturor (o gramada de poluare fara nici un scop practic) ca tu sa epatezi cu statutul tau social de om realizat prin achizionarea si afisarea de bijuterii, masini scumpe si alte produse de lux sau de fite;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tuturor sa cumperi multe haine pentru ca industria textila are un grad ridicat de poluare, in special asupra apelor;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale si a celor din jur sa mergi cu o masina care nu este 100% electrica cand ai putea sa mergi cu transportul in comun sau cu bicicleta;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tuturor din cauza poluarii si la adresa celor fara locuinta ca tu sa traiesti in locuinte cu multe camere care in majoritatea timpului stau goale;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tuturor si a echilibrului ecologic ca tu sa faci mai mult de un copil cand populatia globului si consumul populatiei globale respectiv poluarea generata de aceasta este in continua crestere;

– este o jignire crasa la adresa milioanelor de copii subnutriti ca tu sa arunci mancare la gunoi;

– este o jignire crasa la adresa modului josnic de salarizare si a conditiilor de lucru din tarile asiatice (si nu numai) ca tu sa cumperi ultimul gagdet sau ultimul model de telefon;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale sa stai zilnic pe telefon sau calculator si sa nu faci pauze dese si neaparat miscare fizica;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale sa mananci junk-food si fast-food in loc de mancare gatita;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale si a celor din jurul tau sa fumezi;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale si a sigurantei/linistei celor din jurul tau sa consumi alcool in mod obisnuit si eventual sa te imbeti;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale si la modul josnic de salarizare din tarile exportatoare de cafea ca tu sa consumi cafea zilnic;

– este o jignire crasa la adresa sanatatii tale sa consumi dulciuri zilnic;

Acum ca ai inteles mai bine si ai constientizat problemele complexe de natura medicala, ecologica si socio-economica esti capabil sa te ridici din rusine la un nivel de consum si trai demn de respect?

Sau vei continua sa fugi dupa visul perfid de a deveni milionar sau miliardar si/sau sa arunci cu banii in stanga si in dreapta pe toate porcariile care reprezinta economia junk?

TRAIESTE SANATOS – TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.