Gandeste liber

VARSTA TEHNOLOGICA SI CULTURALA A UMANITATII – OARE TU ESTI PREGATIT/A PENTRU VIITOR?

VARSTA TEHNOLOGICA SI CULTURALA A UMANITATII – OARE TU ESTI PREGATIT/A PENTRU VIITOR?

Varsta tehnologica a oamenilor este in medie cu cateva secole in urma varstei calendaristice a umanitatii, adica sunt in urma utilizarii tehnologiei de ultima ora.

Varsta culturala a oamenilor este in medie cu mai bine de 1000 de ani in urma varstei calendaristice, adica multi traiesc in trecut sau mai bine zis ca in trecut.

De retinut ca nu tot ceea ce este nou este neaparat mai bun decat modelul precedent, insa in general exista o evolutie in tranzitia de la vechi la nou.

La fel este de retinut ca nu tot ceea ce este vechi este neaparat mai valoros doar pentru ca este vechi, de obicei ce este vechi este expirat si creeaza multe probleme, de la electronice pana la idei filozofice.

Asadar este intelept sa pastram unele structuri generale sau paradigme mai vechi care inca isi pastreaza relavanta/valoarea si sa lucram la detalii ca sa le modernizam la zi sau daca nu mai sunt la fel de fiabile atunci sa le inlocuim cu altele.

OARE TU CAT DE MODERN SAU CONSERVATOR TRAIESTI SI GANDESTI?

VARSTA TEHNOLOGICA

Varsta tehnologica a umanitatii se refera la cat de multa lume are acces la tehnologia de ultima ora care a fost lansata spre vanzare in ultimul an.

De retinut insa ca nu tot ce este nou e si cu mult mai bun decat produsul anterior, de multe ori e vorba doar de marketing agresiv.

Astfel daca in 2022 folosesti un calculator cumparat din Romania acum 3 ani de zile dar care a fost lansat oficial spre vanzare in anul 2016 inseamna ca strict dpdv al calculatorului folosit  traiesti cu tehnologia anului 2016 si esti in urma cu 6 ani in privinta tehnologiei PC folosite raportat la anul 2022.

Insa smecheria nu este doar sa ai acces la tehnologie de ultima generatie ci sa stii sa o si folosesti la adevaratul ei potential.

Degeaba ai ultimul model de smartphone sau laptop daca tu nu stii decat sa faci poze, sa scrollezi prin news-feed si sa faci o comanda online, practic esti la nivelul de acum vreo 10-15 ani cand toate acestea erau deja posibile cu aparatele de atunci.

DIGITALIZAREA ACCELERATA

Pe langa aparate electronice mai moderne si mai performante exista softuri si aplicatii mai sofisticate pe care nu toti oamenii le cunosc sau chiar daca au auzit de acestea nu stiu sa le utilizeze.

Ma uit la oameni din generatie mea, adica nascuti in anii 80 sau 90 care sunt cunoscuti ca millennials si observ ca unii nu prea se descurca nici cu utilizarea internetului la nivel cotidian.

Iar daca ne uitam mai in spate, sunt persoane varstnice care nici nu vor sa auda de telefon mobil sau sistem GPS ca sa ajunga la o destinatie.

Surprinzator nici din cei din generatia de nativi digitali nu sunt foarte la zi cu tehnologia si desi stau cu ochii lipiti in telefonul mobil sau pe calculator habar nu au ce este cu adevarat internetul sau cum poate fi utilizat ca sa iti faci viata mai buna.

Va fi o mare problema in viitor in ceea ce priveste reconversia profesionala si multi nu vor fi in stare sa faca mai nimic util cerintelor pietei de munca ce va urma sa vina.

Tocmai de aceea se ia in calcul din ce in ce mai serios ideea de venit de baza neconditionat (universal basic income) pentru ca din ce in ce mai multi oameni vor fi neangajabili.

E adevarat ca o buna parte din munca este si va putea fi facuta de roboti insa vor ramane disponibile extrem de putine activitati care sa necesite oameni slab specializati, necalificati sau care nu stiu foarte multe despre utilizarea ultimelor tehnologii.

TEHNOLOGIA INDUSTRIALA – SECOND-HAND INSEAMNA CALATORIE INAPOI IN TIMP

Avansul tehnologic nu se refera doar la utilizarea electronicelor si a electrocasnicelor de catre publicul larg ci si a tehnologiilor folosite in industrie.

Multe tari in curs de dezvoltare folosesc tehnologii second-hand ale natiunilor mai avansate tehnologic, de exemplu numeroase utilaje second-hand care au fost lansate pe piata acum 15-30 de ani sunt utilizate in Romania.

Acelasi lucru este valabil si cu masinile second-hand care au fost lansate pe piata acum 10-20 de ani si care astazi sunt conduse pe strazile din Romania, deci suntem in urma cu cel putin 10-20 ani de zile.

Ca sa nu mai vorbim despre avioanele MIG ale armatei romane care sunt vechi de peste 70 de ani datand din cel de-al doilea razboi mondial, deci nu e chiar asa de mirare ca aceste avioane au cazut rand pe rand in accidente tragice.

Insa destul de multi oameni la nivel mondial nu sunt in urma doar cu cateva decenii in materie de tehnologie folosita ci cu mai bine de un secol in urma neavand nici macar acces la electricitate.

Daca ne uitam la noi in tara, in 1884 Timisoara intra in istorie ca fiind primul oras european iluminat electric insa astazi inca exista sate in Romania fara acces la curent electric, deci acele sate sunt cu peste 138 de ani in urma.

Daca ne raportam la modul mecanizat modern in care se practica agricultura astazi, observam ca totusi o parte a lumii si chiar din Romania inca practica agricultura de subzistenta cu unelte simple precum sapa si harletul iar atunci nivelul tehnologic ne arunca la cel din antichitate cand au fost utilizate pentru prima data uneltele din metal in agricultura.

VARSTA CULTURALA SI STIINTIFICA

Se refera la cat de noi sau vechi sunt curentele culturale si stiintifice pe care le adopta oamenii  in ziua de astazi.

Astfel moda se schimba de la o generatie la alta si in ceea ce priveste vestimentatia si daca te uiti in jur poti realiza daca esti in trend cu noua generatie tanara sau esti mai conservator si ramai fidel stilului cu care ai crescut.

La fel e cu muzica si filmul care tind sa se schimbe constant de la o generatie la alta.

Insa moda este doar nivelul superficial al culturii unei societati sau al unui individ.

Cu cat ne ducem mai profund spre natura umana care deriva din standardul cultural realizam ca foarte multi oameni nu s-au schimbat de sute de ani sau chiar mii de ani.

ORGANIZAREA SOCIO-ECONOMICA VA AVEA MARI FRAMANTARI

Formele de organizare socio-economica sunt la fel de vechi ca acum cateva decenii sau chiar secole.
Comunism sau capitalism, ambele sunt curente vechi si esuate iar fiecare si-a aratat limitele si multele defecte.

In unele privinte chiar se aseamana cu feudalismul sau autocratiile de tip regat sau imperiu de acum mii de ani, deci nu prea e vorba de modernitate aici.

Mari miscari politice si sociale vor urma in acest secol pe aceasta zona iar idei precum libertate, democratie sau piata libera vor fi doar cateva clisee din vechile valori care vor fi eventual pastrate dar rearanjate complet in niste structuri mult diferite de cele de acum.

Schimbarile in stiinta si tehnologie vor forta aceste schimbari si idei precum venitul universal sau banii virtuali vor fi doar varful de iceberg al noii societati in care ne vom castiga traiul.

Problemele de natura ecologica isi vor pune amprenta asupra noilor paradigme dupa care va functiona societatea la nivel economic iar idei precum minimalism si eco-friendly vor avea de castigat pe viitor.

RELATIILE SOCIALE

Daca ne uitam la modul in care se leaga relatiile sociale observam  inca multe prejudecati  ale multor oameni fata de cunoasterea de noi oameni prin intermediul tehnologiei  internetului si cea mai mare parte din cupluri si grupuri de prieteni inca se cunosc prin metoda clasica “fortati de imprejurari” fiind colegi de scoala, de munca, de cartier, chiar daca astfel sansele de a gasi persoane compatibile scad dramatic.

Astfel nivelul socio-cultural al interactionarii umane in acest caz este acelasi cu cel de acum cateva secole cand pentru prima data casatorille nu mai erau prestabilite de catre parinti si tinerii puteau alege in acest sens dar erau limitati la oamenii cu care veneau in contact direct.

Idei precum childfree, concubinaj in loc de casatorie, relatii deschise sau swing, relatii sexuale diversificate, toate acestea sunt un serie de curente noi in ceea ce priveste interactiunea si relatiile sociale.

Tocmai de aceea ideea de familie traditionala chiar este foarte traditionala si conservatoare, este acelasi model arhetipal vechi de milenii.

Cum va schimba internetul si eventual metaversul relatiile sociale pe viitor ramane de vazut insa orice extrema nu pare a fi de bun augur.

Nu e modern si optim sa te rezumi doar la interactiunea superficiala prin intermediul internetului si a retelelor sociale dar nici sa nu folosesti deloc aceasta tehnologie pentru a cunoaste noi persoane interesante pe care nu ai fi avut nici o sansa sa le intalnesti in viata reala mergand la munca sau iesind in oras.

FILOZOFIA DE VIATA

Daca analizam nivelul spiritual-religios observam ca miliarde de oameni sunt fideli acelorasi curente religioase vechi de mii de ani, adica au ramas mult de tot in urma.

Intre timp au mai avut loc cateva schimbari minore si desprinderi de noi curente religioase din cele principale, insa majoritatea raman ancorati in vechile obiceiuri stravechi care impun mai toate aspectele unui stil de viata.

In sec 20 apare curentul filozofic New-Age care isi doreste sa combine cumva cele 2 mari curente antagoniste (teism si ateism) intr-o maniera holistica.

Iar in mileniul 3 cele mai noi curente filozofice  tind sa fie mult mai personale si fiecare isi rezerva dreptul la propria filozofie de viata fara sa mai fie adeptul vreunui curent filozofic-religios  general recunoscut.

EVOLUTIA STIINTTIFICA

De-a lungul istoriei am fost martori la mai multe revolutii stiintifice si schimbari de paradigma in diverse stiinte.

Desi noile tehnologii permit observatii mult mai amanuntite ale tuturor fenomenelor, interpretarea acestor date se face in general tot sub stindardul vechilor dogme stiintifice.

Un exemplu in acest sens este binecunoscuta teorie big-bang care a avut nevoie de multe ajustari de-a lungul timpul, uneori de-a dreptul comice, pentru a se potrivi cu datele observationale si totusi putini au renuntat la ea pentru a reformula istoria universului intr-o viziune mult mai moderna, mai apropiata de realitatea datelor culese de aparatele de ultima generatie.

Fizica si in special fizica cuantica fac parte din stiintele aflate in cel mai mare impas si e foarte posibil ca pana in anul 2100 multe dintre teoriile care erau cunoscute astazi ca reprezentand adevarul despre lume si univers sa pice una cate una.

In alte domenii tehnologia de avangarda a schimbat multe abordari in ultimele decenii si chiar vaccinul pe baza de ARNm este un exemplu in acest sens care desi este ceva relativ modern, ca orice lucru stiintific nu este si lipsit de riscuri.

Era super-oamenilor este foarte aproape si imbinarea stiintei cu tehnologia in domenii ce tin de augmentarea capacitatilor umane va fi ceva care va trece din zona SF in ceva mult mai cotidian.

Aceasta va forta si schimbari fundamentale de paradigme culturale iar organizarea societatii umane asa cum o cunoastem astazi nu va mai rezista mult timp, in cateva decenii sau maxim 1 secol vor avea loc schimbari fundamentale.

Depinde de fiecare dintre noi cat de pregatiti vom fi pentru a ne integra in viitor sau doar vom ramane precum o relicva care isi asteapta moartea si se uita curios, ciudat si uneori chiar cu dispret si ura catre noua generatie si noua cultura.

OARE TU CAT DE MODERN SAU CONSERVATOR GANDESTI SI TRAIESTI?

ESTI PREGATIT/-A PENTRU VIITOR?

ALEGEREA ITI APARTINE!

1 gând despre „VARSTA TEHNOLOGICA SI CULTURALA A UMANITATII – OARE TU ESTI PREGATIT/A PENTRU VIITOR?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.