
VIATA NU ESTE O LUPTA CONTINUA – TRAIESTE MINIMALIST
Viata umana nu trebuie sa fie o lupta continua pentru supravietuire, statut sau alte scopuri, indiferent de natura acestora.
Daca atingerea unui obiectiv presupune suferinta, chin si sacrificiu atunci nu intotdeauna merita sa luptam pentru atingerea acelui obiectiv.
SUFERINTA SI SACRIFICIUL PENTRU SUPRAVIETUIRE – CAT TIMP MERITA?
Merita sa facem un sacrificiu temporar pentru a ne asigura supravietuirea imediata fiindca daca nu mai supravietuim atunci nu mai apucam sa ne bucuram de placerile vietii.
Insa daca supravietuim doar pentru a supravietui si nu mai avem parte de fericire atunci un sacrificiu continuu nu merita.
Chiar si in natura viata nu se invarte doar in jurul luptei pentru supravietuire, exista suficiente specii de animale care au parte de socializare de calitate, timp de joaca si leneveala, ceva in genul cum este timpul liber pentru noi in care ne bucuram de pasiuni si hobby-uri si uitam de munca si alte obligatii cotidiene.
Deci merita sa ne chinuim un pic pentru a obtine supravietuirea insa doar in contextul in care obtinem resursele necesare pentru a obtine si fericirea.
Daca balanta este puternic negativa si mai mult suferim decat ne bucuram de viata atunci efortul nu mai merita, o viata traita in chin si suferinta nu este un deziderat demn de trecut la planuri si obiective de viata.
Aici e timpul pentru asumarea unor riscuri mortale de genul „ ori la bal ori la spital” adica ne riscam viata pentru a cauta sansa de a trai fericiti in cazul in care supravietuim riscului.
Acestea sunt situatiile cand merita sa riscam o operatie complicata care ne poate imbunatati semnificativ calitatea vietii sau cand tratamentul unei boli ne face viata un calvar pe termen nedefinit si merita sa riscam sa nu-l mai luam si sa-l schimbam cu altceva care nu ne mai chinuie dar care nu se stie daca ne va salva viata.
MITUL SACRIFICIULUI SI AL EROULUI CU TENDINTE DE MARTIRIZARE
Acest mit spune ca orice realizare in viata este mai importanta daca a fost obtinuta prin sacrificiu.
Chiar exista o versiune moderna a acestui mit antic care se propavaduieste prin internet si este dogma eronata ca daca vrei sa obtii succesul in viata „trebuie sa iesi constant din zona de confort”.
Insa succesul nu este totuna cu fericirea si aici este marea eroare, multi oameni au impresia ca ceea ce numim astazi succes implica si fericirea dar nu este asa.
Astfel multi oameni se chinuie precum niste masochisti obsedati si poate ca nu se biciuiesc la propriu pentru a obtine placere si satisfactie dar se chinuie emotional cu nenumarate corvoade in drumul lor spre diverse obiective.
Multi chiar cred ca o munca usoara nu merita platita, daca nu te-ai chinuit la job parca nu meriti banii respectivi.
La fel gandesc si despre realizarile personale, daca nu si-au distrus viata de adult si nu s-au sacrificat din greu pentru a-si ingriji copii sau alti membri ai familiei atunci nu se considera demni ci niste egoisti extremi.
Este acelasi mit al eroului murind in lupta cu morile de vant sau pentru vreun ideal care nu poate fi transpus in realitate.
Toate aceste porniri nesanatoase isi au sursa in problema emotionala cunoscuta sub numele de triunghiul dramatic: victima, salvator, agresor.
Citeste mai multe despre aceasta problema emotionala care deseori isi are radacinile in traume din copilarie si consulta un psiholog ca sa o rezolvi.
Fiecare este responsabil pentru viata, sanatatea si fericirea sa si nimeni nu trebuie sa se sacrifice pentru nimeni.
Pot exista intelegeri prin care cineva ajuta pe altcineva dar asta sa se transpuna intr-o forma organizata de genul meseria vocationala de medic nu sacrificiul de a fi medic.
Sau sa ajuti din preaplinul tau fara sa primesti ceva la schimb – asta consider un altruism sanatos, un act de caritate onorabil.
Insa sa ajuti prin sacrificiul propriu consider ca fiind un altruism nesanatos iar daca refuzi acest sacrificiu il consider un act de egoism sanatos.
EVITA CAPCANA CLISEULUI FAMILIST SI A FALSEI IMPLINIRI PRIN SACRIFICIU
Acest cliseu traditional al ideii de familie distruge la foc automat sute de milioane sau chiar miliarde de potentiale vieti fericite pentru ca le puna in carca o corvoada prea mare pe care nu o pot duce.
Am mai spus ca nu toti suntem potrivit sa fim parinti si este o realitate demonstrata de statisticile care arata ca nivelul de fericire scade simtitor dupa aparitia copiilor in viata de cuplu iar acesta mai creste uneori abia cand copiii sunt mari si se descurca singuri.
Presiunea sociala a dogmei de apartenenta la grup ii determina pe majoritatea oamenilor sa faca copii doar ca sa fie in randul lumii si nu pentru ca meseria de parinte este vocatia lor in viata.
Aceasta alegere eronata isi arata evidenta prin nenumarate probleme, stres, stari de tristete si chiar depresie.
Este timpul sa te intrebi serios cine esti si ce vrei de la viata si sa raspunzi sincer intrebarilor de mai jos:
Oare meseria de parinte chiar este vocatia ta?
Oare esti pregatit/-a cu adevarat pentru a fi parinte?
Oare meseria de parinte este singura implinire in viata ta?
Oare merita sa te sacrifici pentru cliseul de a fi in randul in lumii?
Oare sa faci copii este alegerea potrivita pentru tine?
Nu te grabi sa raspunzi emotional, nu intotdeauna primul gand este si cel corect, care te defineste per ansamblu.
Analizeaza si raspunde atat emotional cat si calculat, rational si vezi la final ce iese.
SUFERINTA SI SACRIFICIUL PENTRU SUCCES
In societatea capitalista presiunea statutului obtinut prin succes este foarte puternica si multi cad prada acestui deziderat care in general este doar un „struggle” continuu care nu aduce fericirea ci chiar ingreuneaza obtinerea acesteia.
Oamenii de succes nu sunt neaparat oameni fericit si impliniti ci doar pozeaza in acest rol social pe care il afiseaza, dar in realitate majoritatea sunt depresivi si nefericiti.
Fie ca au probleme emotionale de genul perfectionistului care nu se multumeste cu nimic si oricat de multi bani sau faima ar avea tot nu se satura si vrea mai mult, fie ca succesul obtinut vine la pachet cu prea mult sacrificiu si chin incat nu mai au ragazul si resursele necesare sa mai obtina si fericirea.
SUCCESUL OBTINUT PRIN SACRIFICIU NU ITI VA ADUCE FERICIREA
Majoritatea campionilor au renuntat la copilaria si adolescenta lor, la prieteni si la o viata sociala bogata, devenind obsedati doar de un singur lucru: sa fie cei mai buni in sportul practicat.
Multi cad in depresie, au mari probleme de echilibru emotional si nu isi gasesc linistea nici macar atunci cand au obtinut succesul.
Atunci cand renunti la ceva pentru a obtine altceva atunci cu siguranta nu este vorba despre fericire si implinire.
Cine se sacrifica pentru a atinge succesul, de fapt isi sacrifica cele mai bune sanse la fericire in viata.
SUCCESUL PROMOVEAZA EGOCENTRISMUL SI LACOMIA
Majoritatea vaneaza succesul atat pentru faima cat si pentru bani, unii o fac doar pentru faima iar altii doar pentru bani.
Fuga dupa faima denota un egocentrism feroce iar goana obsesiva dupa bani denota o lacomie bolnavicioasa.
Niciuna dintre aceste porniri nu sunt virtuti demne de promovat insa din pacate acestea sunt valorile promovate astazi in exces.
REDEFINIREA SUCCESULUI CARE SA ITI ADUCA PE BUNE FERICIREA IN VIATA
Iata cum ar trebuie sa fie redefinit succesul pentru ca acesta sa fie o solutie catre fericire fiindca pana la urma oamenii vor sa fie de succes in speranta ca asa vor gasi fericirea.
SUCCESUL NU INSEAMNA SA FII CEL MAI BUN DINTRE TOTI.
SUCCESUL INSEAMNA SA EVOLUEZI DIN CAND IN CAND.
SUCCESUL TAU NU E NEVOIE SA SE BAZEZE PE ESECUL ALTORA.
SUCCESUL TAU E INDICAT SA FIE O VICTORIE A TUTUROR.
SUCCESUL NU INSEAMNA SA TE COMPARI CU CEILALTI DIN JURUL TAU.
SUCCESUL INSEAMNA SA FII IMPACAT CU TINE INSUTI SI CU ALEGERILE TALE IN VIATA.
Reajusteaza-ti conceptul despre succes si vei vedea cat de usor si simplu il poti obtine, fara chin si suferinta ci doar facand niste alegeri pragmatice, minimaliste.
TRAIESTE MINIMALIST – FERICIREA E DOAR LA UN PAS DE TINE
ALEGEREA ITI APARTINE!