
OMUL TREBUIE PRIVIT CA UN INTREG – REVOLUTIA DE PARADIGMA
Am scris un articol in trecut in care vorbeam despre principala revolutie de paradigma in aplicarea medicinei moderne, atat ca profilaxie cat si tratament.
Spuneam acolo ca medicina actuala se concentreaza prea mult pe simptomele si bolile exprimate fizic si aproape ca exclude cu desavarsire partea emotionala, mentala, din tabloul clinic al unui pacient.
Problemele de natura emotionala, mentala se trateaza de obicei complet diferit de bolile fizice ceea ce nu este deloc constructiv fiindca bazele multor boli fizice isi au radacina in comportamente si dezechilibre la nivel psihic, organismul nu este impartit in 2 componente separate: minte si corp ci acestea formeaza un intreg.
De exemplu mancatul emotional este de multe ori la baza unei boli fizice precum diabetul de tip 2.
Sau cresterea tensiunii arteriale si palpitatiile inimii au directa legatura cu insomnia provocata de anxietate si ganduri paranoice.
Ca sa nu mai vorbim despre cate afectiuni fizice au ca factor declansator stresul psihic, de la colon iritabil si gastrita pana la bolile infectioase care se dezvolta pe baza unui sistem imunitar slabit provocat de nivelul ridicat de cortizol cauzat de stres.
Vei auzi medici care spun ca unele probleme emotionale au somatizat, adica un dezechilibru psihic a stricat functionarea normala a corpului, deci problemele psihice le vei resimti la un moment destul de dureros si complicat la nivel fizic.
CAND VORBIM DE SANATATE NU UITA DE MINTE SAU SUFLET
Daca iti doresti un stil de viata sanatos atunci nu uita despre cum sa ai o viata cu putin stres, cu multa impacare si cumpatare, o viata fericita fara prea multe extreme.
Fie ca vrei sa-i spui minte, fie ca vrei sa-i spui suflet, e alegerea ta, dar nu uita de sanatatea acestei componente a ta.
Este vitala pentru sanatatea organismului ca intreg iar daca nu ai grija de ea repercusiunile nu vor intarzia sa apara.
Protejeaja-ti echilibrul emotional limitand la maxim factorii nocivi de stres cronic din viata ta, vezi un intreg articol pe tema asta.
Cultiva-ti intelectul si imaginatia prin dezvoltare personala de orice fel – nu lasa mintea sa se ramoleasca.
Iar daca esti intr-o situatie complicata nu ezita sa recunosti ca ai o problema adica o boala psihica si cere ajutorul unui psiholog sau dupa caz psihiatru.
Multi oameni si respectiv romani traiesc in negare si spun ca ei sunt bine ca le-au iesit analizele uzuale de sange ok dar de fapt nu se simt bine si nu sunt fericiti.
Nefericirea cronica este in sine o boala, e un simptom al dezechilibrului psihic, multi nu recunosc dar daca nu esti impacat cu tine insuti de ceva vreme atunci ai o problema.
Multi isi cauta fericirea in droguri sau alte dependente cronice precum butonat excesiv pe social media sau jocuri pe calculator. Iar acolo nu gasesc fericirea ci doar placerea efemera din care au nevoie de o doza din ce in ce mai mare ca sa le aline sufletul/mintea pline de ura, frustare si depresie.
E sanatos ca orice om sa simta tristete sau furie temporar ca raspuns la un factor de mediu nociv dar o stare prelungita de emotii predominant negative de orice fel este clar un semn ca ceva este in neregula.
MENS SANA IN CORPORE SANO – SE INCEPE CU MINTEA NU CU CORPUL
O MINTE SANATOASA INTR-UN CORP SANATOS – aceasta intelepciune mostenita inca din antichitate se pare ca s-a pierdut in anii de specializare a diverselor discipline medicale care studiaza, fiecare separat, doar o mica participa din imaginea de ansamblu a sanatatii umane.
Sediul controlului homeostaziei care reprezinta echilibrul vietii se afla in creier iar daca creierul nu este in echilibru, implicit va produce dezechilibre si in corp.
Sa nu uitam ca intregul sistem endocrin este controlat de catre glande situate in creier, anatomic fiind chiar in zona central-bazala, foarte aproape de creierul emotional.
Orice emotie este in fond mediata de un hormon, de la serotinina si dopamina pana la cortizol si adrenalina. Si aceste substante au efect direct asupra altor organe din corp, deci au efect asupra starii fizicii a organismului.
Iar emotiile au si o componenta rationala, lingvistica, conceptuala, care provine din lobii frontali si parietali ai creierului nostru, locul unde ganduri si rationamente complexe se formeaza. Prin urmare, oamenii pot simti ura si furie fata de anumite concepte culturale, rasismul si bigotismul sunt exemple in acest sens.
Ceea ce simtim are efect direct asupra functionarii fizice a organismului, daca ne putem intelege si gestiona emotiile atunci putem controla in mare parte modul in care factorii de mediu ne influenteaza starea de sanatate.
Odata ce reusesti asta, nu mai traiesti reactiv ci proactiv, adica nu mai reactionezi pur si simplu la mediu ci iti alegi mediul potrivit care nu iti mai produca reactii emotionale nocive in exces.
Cu alte cuvinte inseamna evolutie dar de alta natura, una mai complexa si constienta specific umana, una care nu este la indemana altor vietati de pe pamant.
Daca un animal se adapteaza la un mediu friguros printr-o blana mai groasa noi ne-am facut haine ca sa ne protejam de frig sau am migrat pe alte continente cu clima mai calda.
Daca vrei sa te protejezi de stres te ecranezi la maxim de factorii principali de stres ca sa nu te imbolnavesti, asa cum ne protejam la plaja cu crema solara de ultraviolete ca sa nu facem cancer de piele.
Iar atunci cand apar inevitabil stresul dar intr-o doza mai mica ai metode inteligente de gestionare a furiei si fricii, de la respiratie pana la o anumita constientizare ca o sa treaca rapid emotia neplacuta si nu e capatul lumii ca a aparut o problema, viata merge inainte si e faina de trait si experimentat.
Cultiva-ti intelectul si imaginatia prin dezvoltare personala de orice fel – nu lasa mintea sa se ramoleasca. Cauta noi provocari inainte sa te gaseasca acestea pe tine nepregatit/-a.
Fa calcule si management de risc pentru un stil de viata sanatos, utilizeaza ratiunea in folosul echilibrului emotional si nu separat doar ca sa rezolvi ecuatii matematice abstracte.
Astfel nu mai reactionezi la mediu doar in baza unor reflexe conditionate de care nu esti constient/-a ci actiunile tale sunt intr-o proportie covarsitoare foarte constiente si foarte atent calculate.
Practic atingi un nivel superior de procesare al informatiilor, schimbi mediul in favoarea ta atat cat poti iar ce nu poti schimba eviti, astfel iti asiguri sanatatea si fericirea pe termen cat mai indelungat.
SANATATEA, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE
THINK OUTSIDE THE BOX
TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE
1 gând despre „NU UITA DE SANATATEA MENTALA”