Gandeste liber, Managementul banilor

CE FEL DE RELATIE VREI SA AI CU BANII?

CE FEL DE RELATIE VREI SA AI CU BANII?

IUBESTI SAU URASTI BANII? DAR OAMENII CU BANI?

GASESTE ECHILIBRUL NEUTRALITATII

BANII SUNT DOAR UN INSTRUMENT NU UN SCOP IN SINE

BANII NE STARNESC MULTE EMOTII DACA SUNTEM PREA EMOTIVI

Baniii ne starnesc o paleta diverse de emotii in functie de persoanele si situatiile cu care interactionam prin intermediul banilor.

Cum banii sunt omniprezenti in viata moderna de tip capitalist atunci e intelept sa analizam si sa intelegem ce emotii ne produc si cum ne putem menaja sanatatea emotionala cand avem de-a face cu banii.

Nu ne putem raporta la bani rece si calculat fara sa introducem in ecuatie si elementul emotional care este definitoriu pentru deciziile noastre financiare: cumparam sau nu un produs, ne dam demisia sau ne angajam, ne facem credit sau punem bani deoparte, facem acte de caritate sau epatam.

In toate situatiile de mai sus avem de-a face cu bani si nu folosim de obicei formule matematice in acele decizii ci un mix de emotii.

Insa nu e cazul sa excludem ratiunea si matematica din ecuatie ci sa o adaugam la emotiile noastre, astfel vom lua o decizie mult mai inteleapta si nu una impulsiva.

Cum banii sunt reprezentati de cifre atunci ne este foarte usor sa facem diverse calcule de buget, eficienta, raport calitate/pret, analiza risc si altele asemenea.

IUBESTI SAU URASTI BANII? DAR OAMENII CU BANII?

Am stabilit mai sus ca putem facem calcule complexe legate de bani si acestea ne ajuta sa vedem pragmatismul unei decizii financiare exprimat in cifre dar in acelasi timp este cazul sa tinem cont si de emotiile noastre.

De obicei banii ne starnesc doua emotii primare: iubirea si ura.

Iubim banii atunci cand ii primim pentru a ne satisface placerile vietii si ii uram atunci cand trebuie sa muncim din greu pentru ei.

Pentru a nu ne impovara cu atata ura si frustare atunci solutia este sa gasim pasiunea care ne poate aduce bani pentru un trai decent, minimalist si asta sa fie activitatea noastra din care castigam bani, astfel vom munci de placere pentru ca suntem pasionati de munca noastra si in plus ne bucuram ca primim recompense financiare pentru munca noastra.

Nu este atat de usor sa gasesti job-uri care sa te pasioneze dar daca cauti cu atentie in interiorul tau, te cunosti pe tine insuti si iti descoperi talentele si pasiunile, apoi poti cauta in piata sa vezi unde se cere ceea ce tu stii sa faci bine si iti place.

E nevoie de timp, introspectie iar apoi educatie ca sa iti dezvolti acel potential nativ sau mai multe care sa te faca performant/-a pe piata muncii, despre asta sunt multe de vorbit si o voi face intr-un articol separat pe viitor.

CUM SA NE RAPORTAM LA MAI MARII BOGATI AI LUMII?

Revenind la emotiile fata de bani, acestia ne starnesc emotii si in functie de persoanele care ii au si in functie de cati au.

De obicei uram bogatii pentru ca ei au mai mult ca noi (aici e invidia) si pentru ca avem impresia ca sa faci multi bani este in general un proces manipulator si imoral, adica bogatii sunt niste profitori ca doar au facut un mare profit pe spatele altora.

Daca analizam modul in care functioneaza economia capitalista atunci da – bogatia financiara este asociata inevitabil cu manevre imorale de marketing, specula si chiar forme voalate de santaj si sclavie iar totul este cat se poate de legal.

Dar oare ne ajuta cu ceva sa ii uram pe miliardari si milionari? Evident ca nu!

Pana la urma nu ar trebui sa iti doresti si tu sa fii milionar/-a sau miliard/-a fiindca altfel esti doar un ipocrit/o ipocrita.

Ce sa faci cu atatia bani decat sa-i dai inapoi societatii si sa stabilesti daca sa fie cu prioritate pe educatie sau pe sanatate, e o mare dilema morala intre cele doua deci ideal ar fi 50-50%.

Nu ne ajuta sa-i uram pe bogati pe fata dar pe ascuns sa ne dorim sa fim ca ei ci ne ajuta sa scoatem in evidenta imoralitatea modalitatilor puerile prin care bogatii irosesc banii lor si deci implicit munca si energia consumate de altii pentru a obtine acei bani.

Adica sa-i condamnam pe acei bogati care fac risipa si epatare, daca au fite si se falesc cu bogatia lor sa le dam dislike peste tot sau si mai bine sa nu le acordam atentia noastra fiindca nu o merita.

La fel ne ajuta sa aratam cat de imorale sunt anumite afaceri si sa nu le sustinem in nici un fel.

Eu de exemplu daca as primi acum 1 milion de euro pentru a pune reclama pe blogul meu la o marca de tigari sau la ceva ce consider junk-food foarte nesanatos as refuza categoric acea oferta.

Sau daca ar trebui sa promovez o banca care pune accent pe creditare si nu pe servicii securizate de internet banking atunci evident as refuza fiindca sunt impotriva creditarii si consumului ca forma principala de dezvoltare a economiei.

BANII SUNT DOAR UN INSTRUMENT NU UN SCOP IN SINE

Nu este sanatos sa iubim banii in sine ci sa-i vedem ca pe un instrument care ne poate aduce placere si fericire in viata.

Atentie cu fericirea fiindca multi se pierd in placerile vietii si uita ca fericirea este o emotie diferita de placere si se trezesc apoi depresivi de la placeri in exces adica dependentele uzuale precum fumatul, alcoolismul, workoholismul, dependenta de dulciuri si mancaruri gustoase in exces, dependenta de internet, dependente de jocuri si altele.

Banii nu au nici o valoare intrinseca, sunt doar niste hartii colorate sau nisti biti de informatie in conturile noastre online.

Valoarea rezida din calitatea muncii pe care o putem face si din calitatea produselor si serviciilor pe care le putem primi la schimb pentru munca noastra, iar pentru a face acest schimb mai usor aici intervin banii ca instrument facil pentru schimburi comerciale.

Poate ca pe viitor nu vor mai fi deloc bani tipariti sau nu vor mai exista monede precum dolar sau euro dar ceva tot va fi folosit ca unitatea valorica generala pentru a evita trocul.

Nu este eficient sa dai 1/2 capre pentru un smartphone, este cat se poate de hilar si complicat in acelasi timp un astfel de exemplu, prin urmare va fi nevoie mereu de un instrument de intermediere al trocului, ceva ce se va numi bani sau altfel.

THINK OUTSIDE THE BOX

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

1 gând despre „CE FEL DE RELATIE VREI SA AI CU BANII?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.