Dezvoltare personala, Gandeste liber

CUM SA DESCOPERI CINE ESTI CU ADEVARAT SI CE VREI DE LA VIATA

CUM SA DESCOPERI CINE ESTI CU ADEVARAT SI CE VREI DE LA VIATA

Inca din antichitate se recunoastea ca fiind o calitate de om intelept sa te cunosti pe tine insuti iar aceasta expresie are origini grecesti, fiind folosita chiar de Platon.

Sa te poti analiza pe tine insuti, nu doar corporal ci emotional si rational, sa iti explici emotiile si gandurile, reprezinta un salt cognitiv notabil pe care multi oameni, din pacate, nu-l utilizeaza prea des.

MODALITATI DE INTROSPECTIE ALE SINELUI

Momentele de introspectie din viata unui om sunt destul de reduse si in general foarte haotice, fara o destinatie anume, sunt doar ganduri care alearga haotic in minte fara nici o noima si un control.

Pentru a putea avea momente de introspectie mult mai bine coordonate atunci este nevoie sa ne punem ordine in ganduri si emotii si sa obtinem acel echilibru emotional care este in armonie cu ratiunea si sa ne punem intrebari.

EVITA DISTRAGERILE SI CONCENTREZA-TE PE UN ANUMIT SUBIECT

Pentru a putea obtine atentia si concentrare necesara este nevoie sa evitam distragerile exterioare: fara muzica pornita sau televizor, fara alte persoane in camera, cu telefonul pe silent la notificari si eventual chiar si la apeluri.

Esti doar tu cu tine insuti si te gandesti atent/-a pe un anumit subiect asupra caruia incerci sa iti cristalizezi ideile si incepi sa le scrii – fie pe o agenda, fie direct pe calculator intr-un fisier word.

Asa practic imi scriu eu toate articolele, acestea reprezinta o esenta ordonata a gandurilor si emotiilor mele, le pun in ordine si apoi le fac o revizuire de ansamblu si eventuale corecturi.

Scrisul ajuta la vizualizarea gandurilor si astfel putem prelua controlul asupra acestora, atunci cand acestea alearga de-a valma in mintea noastra.

Odata transpuse in scris, ideile devin ceva mai materiale, mai palpabile si pot fi ordonate vizibil si categorisite.

Practic faci un rezumat al gandurilor si emotiilor tale atunci cand le asterni in scris.

JURNAL SAU BLOG

Ideea de jurnal este una foarte veche si ne ajuta la momentele de introspectie, inainte de internet unii oameni isi tineau un jurnal cu gandurile lor.

Aceasta idee de jurnal a fost insa descurajata ca fiind o slabiciune si o arma ce poate fi folosita impotriva noastra.

Sau a fost gresit catalogata de oameni cu prejudecati ca fiind ceva ce fac doar adolescentii sau femeile si nu este ceva care sa fie util de facut de orice om la orice varsta si indiferent de sex.

Insa era constiintei readuce in prim-plan aceasta idee de jurnal, acum transpusa in varianta de blog, conturi pe retelele de socializare si alte canale de comunicare.

Eu folosesc 3 bloguri pentru a comunica public ideile pe anumite subiecte care ma intereseaza cel mai mult si pe care vreau si imi face placere sa le impartasesc.

Mai am si cateva fisiere cu informatii personale pe care nu simt nevoia sa le public cum ar fi lista de obiective si greseli sau evidenta timpului, a banilor, a somnului sau a simptomelor iar acestea ma ajuta sa am un istoric cat de cat a anumitor aspecte importante din viata mea.

MASURI DE SIGURANTA ALE DATELOR CONFIDENTIALE

Atunci cand vine vorba de blog, social media sau canal youtube acel jurnal nu mai este unul personal ci este unul public si este foarte important sa facem aceasta diferenta.

Adica vom alege cat se poate de rational si constient ce anume sa publicam in jurnalul nostru public (blog, facebook, youtube, etc) si ce anume ramane scris doar intr-un fisier word pe calculator sau pe o agenda la noi in casa si pe care le pot vedea sau le putem impartasi doar cu cei apropiati.

In varianta electronica de fisier word ii poti pune o parola ca sa fie astfel accesul mult mai greu de spart daca cineva de pe internet iti sparge cumva securitatea calculatorului si are acces la datele tale din calculator.

Nu recomand salvarea lor nicaieri pe un server exterior „in cloud”, asupra caruia nu detii controlul si proprietatea, indiferent de masurile de securitate cu care acestia se lauda ca le au, nu ai de unde sa stii ca nu vor ocoli legea si iti vor divulga datele. Daca e ceva ce vrei sa ramana doar la tine si/sau la cativa apropiati atunci tine-le doar parolate pe calculator.

Si tot noi vom alege ce anume ramane scris temporar, doar atata timp cat sa fie ordonate gandurile, dar apoi acele informatii vor fi sterse si vor ramane doar in memorie.

Poti pur si simplu sa stergi sau sa arzi partea din articol/jurnal care contine ideile mult prea intime pe care nu doresti sa le impartasesti cu nimeni.

PUNE-TI INTREBARI

Pe langa introspectia sub forma de meditatie si apoi scrisul efectiv al gandurilor care iti navalesc in minte pe un anumit subiect, este foarte important sa iti pui intrebari.

Iti propun un test pe care sa-l completezi si acesta va fi un prim pas sa descoperi care sunt de fapt prioritatile tale in viata si ce anume iti aduce fericirea.

1.Stii ce te face fericit/-a?

Enumera 5 activitati din viata ta care iti aduc fericire.

2.Stii cine te face fericit/-a?

Enumera 5 persoane din viata ta care iti aduc fericire.

3.Stii ce te face nefericit/-a?

Enumera 5 activitati din viata ta care iti aduc nefericire.

4.Stii ce te face nefericit/-a?

Enumera 5 persoane din viata ta care iti aduc nefericire.

PIRAMIDA FERICIRII SI A NEFERICIRII DIN VIATA TA

Dupa ce raspunzi la aceste 4 intrebari de baza vei putea sa iti construiesti piramida fericirii din viata ta. Incepi din varf cu cele mai fericite activitati si persoane, iar apoi cobori pana la baza.

Vei putea face si piramida nefericirii din viata ta care este de fapt o piramida rasturnata pe care o asezi cu varful in jos si cu baza lipita de piramida fericirii de mai sus.

La baza piramidei nefericii vor fi activitatile care sunt neplacute dar nu sunt groaznice, iar in varful negativ vei pune activitatile si oamenii care iti aduc cea mai mare nefericire.

Te pot ajuta cu o sesiune de coaching ca sa iti stabilesti piramida fericirii.

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

2 gânduri despre „CUM SA DESCOPERI CINE ESTI CU ADEVARAT SI CE VREI DE LA VIATA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.