Managementul timpului

CUM SA ITI ORGANIZEZI TIMPUL SI ACTIVITATILE

ORGANIZAREA TIMPULUI SI A ACTIVITATILOR ESTE ESENTIALA NU OPTIONALA

Unii spun ca timpul nu poate fi manageriat in sensul ca orice ai face o zi are tot 24 de ore, o ora are tot 60 de minute si un minut va avea tot 60 de secunde, cel putin aici pe Pamant.

Strict fizic vorbind e adevarat, timpul nu poate fi manipulat in sensul de a fi lungit sau scurtat dupa voia noastra, doar gravitatia in relatie cu viteza de deplasare poate deforma curgerea timpului in ceea ce este cunoscut ca teoria relativitatii.

Insa perceptia umana asupra trecerii timpului nu este robotica si poate fi influentata de multi factori si uneori o ora de asteptare la coada in magazin pare ca dureaza vreo 2 ore iar o ora pasionala pare ca a fost o clipa de neuitat.

In schimb, activitatile pe care le derulam in timp, pot fi scurtate sau lungite la modul fizic, in functie de cum le organizam si le prioritizam.

Astfel, vom reusi sa facem in cele 24 de ore mult mai multe lucruri interesante daca ni le organizam mai eficient.

Si in plus, ne vom putea concentra pe activitatile importante care ne aduc plus-valoare in viata noastra.

In acestea merita sa ne investim timpul nostru limitat si sa eliminam risipa de timp cu activitati superficiale.

MANAGEMENTUL TIMPULUI

Prin urmare, managementul timpului sau al activitatilor, cum vreti sa denumiti aceasta organizare, este necesar daca vrem sa devenim mai eficienti si sa nu ne trezim ca a mai trecut un an si mare lucru nu am facut.

Organizarea timpului poate incepe simplu cu agenda de lucru pe care unii o folosesc la serviciu insa agenda de lucru e utila si pentru organizarea timpului liber.

Fie ca va place sau nu, fie ca sunteti o persoana organizata si meticuloasa in mod natural sau nu, va trebui sa va straduiti sa fiti pe viitor, daca vreti sa va traiti viata mai eficient. Altfel nu se poate!

Daca spui ca vrei sa te ocupi de managementul timpului pentru ca simti ca timpul nu iti mai ajunge sa faci tot ce vrei, atunci nu exista o pastila magica care sa iti organizeze singura viata ci va trebui sa o faci tu personal.

Poti obtine ajutor, sfaturi, tehnici si informatii pretioase din afara, insa punerea in practica doar de tine poate fi facuta.

In caz contrar, nu ai decat sa renunti la libertatea ta si sa iti angajezi un asistent/mentor personal care sa iti organizeze agenda zilnica in locul tau iar tu sa executi ordinele, ti-ar placea asa ceva?…

Aceasta lectie nu vreau sa fie o descurajare si sa va predati din nou pietei capitaliste care foarte probabil va manipuleaza momentan majoritatea activitatile pe care le faceti.

Aceasta lectie intentionez sa fie „un dus rece”, o revelatie care sa va scoata din capcana consumerismului si sa preluati controlul vietilor voastre.

Mult prea multa lume traieste ca o frunza purtata de vantul trendurilor care sunt la moda, activitati pe care nu le alege in mod constient si asumat 100%.

SETATI-VA PRIORITATILE IN VIATA

A venit timpul sa va intrebati ce vreti cu adevarat de la viata si sa verificati analitic daca raspunsurile pe care le obtineti sunt in concordanta cu ceea ce faceti momentan.

Daca va doriti cu adevarat sa petreceti mai mult timp cu familia atunci timpul de calitate petrecut cu familia va fi o prioritate si nu veti mai lucra peste program sau chiar veti alege un program part-time.

Daca va doriti cu adevarat sa traiti mai sanatos si sanatatea este o prioritate atunci veti face loc in rutina saptamanala pentru sport si va veti uita mai putin la televizor sau pe laptop la seriale.

Daca va doriti cu adevarat sa cititi mai mult atunci lectura va fi o prioritate iar timpul petrecut „scroland” pe facebook va trebui sa se diminueze.

Cum ziua va ramane tot de 24 de ore, daca vreti sa adaugati ceva, va trebui sa taiati de altundeva.

Spre deosebire de managementul banilor, unde ne puteam creste cantitatea de bani manageriata, in cazul timpului toti avem aceeasi cantitate de 24 de ore de manageriat zilnic.

Metodele de manageriere si inventariere a timpului, de organizare a activitatilor sunt numeroase, de la principiile minimaliste si pana la un tabel excel cu evidenta completa cu tot ce ati facut intr-o zi, intr-o luna, intr-un an.

Probabil se vor inventa pe viitor si tot felul de bratari inteligente care nu doar o sa va masoare pulsul si numarul de pasi ci si cat timp ati mers, cat timp ati stat la birou, cat timp ati dormit etc.

Timpul zboara fara sa iti dai seama si multi oameni spun ca nici nu stiu cum a mai trecut un an, insa daca iti tii evidenta timpului vei vedea cat de multe activitati si lucruri interesante ai facut si vei stii sigur pe ce ti-ai consumat timpul pretios.

Daca vrei sa inveti mai multe despre managementul timpului ai mai jos link catre ghidul pdf: https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.