Managementul riscului, Minimalism si esentialism

MAI PUTINI BANI SI POSESIUNI, MAI PUTIN STRES SI RISCURI

„Less is more” este un principiu de baza in minimalism si este folosit ca un paradox, in sensul ca mai putin inseamna de fapt mai mult.

Este practic o metafora prin care se doreste concentrarea pe mai putine activitati/lucruri dar care sunt mai de calitate si foarte importante pentru sanatatea si fericirea unui om.

MAI PUTINI BANI SI POSESIUNI, MAI PUTINE RISCURI

Aplicarea principiului „less is more” si abordarea in general a unui stil de viata minimalist, va presupune mai putina acumulare de avere si bunuri materiale.

Astfel, mai putini bani vor implica mai putine riscuri financiare si mai putine bunuri materiale vor implica mai putine riscuri de furt si distrugere a acestora.

In lupta avida dupa bani si putere te expui unor riscuri multiple si multe probleme apar atunci cand ai „foame de bani”.

De la riscuri de violente si furturi pana la riscuri de distrugere a unor relatii sociale si a propriei tale sanatati, in special cea mentala.

Asadar sa alergi dupa bani si imbogatire efectiv nu merita riscurile, sunt prea multe si periculoase iar in final nu obtii decat etalare de putere.

Prin urmare, daca alegi sa traiesti minimalist, managementul riscului poate fi aplicat mai usor si eficient.

MAI PUTINE POSESIUNI, MAI PUTIN STRES

Pe langa stresul intretinerii si curateniei mai multor bunuri materiale, se va adauga si stresul grijilor ca nu cumva sa pierzi toate aceste bunuri.

Cu cat ai mai multe bunuri materiale si bani, cu atat vei fii mai stresat/-a pentru ca vei avea mai mult de pierdut.

Traind minimalist, orice criza financiara, furt sau dezastre naturale care iti distrug agoniseala si proprietatile, nu te vor mai afecta atat de mult fiindca poti spune linistit/-a: „ce-am avut si ce-am pierdut”.

Mai era o vorba si anume „decat sa le duci grija mai bine sa le duci dorul” iar asta face referire la bani, adica te afecteaza mai putin sa tanjesti dupa bogatie decat sa ai grija ca nu cumva sa iti pierzi bogatia acumulata.

Daca alegi sa traiesti minimalist nu mai ai nici grija si nici dorul bogatiei, vei scapa de amandoua, deci vor fi doi factori de stres eliminati dintr-un foc.

E suficient sa te educi constant incat sa poti obtine oricand si in orice conditii un trai decent fara prea multa munca si stres.

Iar mici rezerve financiare sunt suficiente pentru fondul de urgenta, dar asta mai detaliat la lectiile despre riscurile financiare.

DACA ITI DORESTI SA FII MILIONAR/-A ATUNCI AI DOUA PROBLEME

1.Stresul si frustarea ca inca nu ai inca milionul de dolari sau euro, care te macina usor si iti erodeaza fericirea si principiile morale fiindca esti dispus sa aplici solutia imorala „scopul scuza mijloacele”, asa cum fac multi antreprenori.

2.Daca totusi reusesti sa obtii milionul, apoi vei avea grija acestuia sau a afacerii care valoreaza 1 milion, deci alt stres si griji ca nu cumva sa pierzi bogatia asta fiindca tare mult o sa te oftici.

Deci repet, traind minimalist, ai scapat de ambele probleme descrise mai sus.

Iar daca conjunctura permite si chiar acumulezi treptat, moral si intr-un mod sustenabil o astfel de avere, atunci vei incepe sa o donezi inainte sa atinga pragul primului milion.

Fiindca atunci cand ai mai mult decat iti trebuie, evident ca iti doresti sa oferi si altora din preaplinul tau, nu te intereseaza nici sa irosesti 1 milion de dolari pe consumerism dar nici sa-l pastrezi doar pentru nevoia puerila de etalare a puterii si control asupra altora.

De la miliardar in sus deja vorbim de oameni cu foarte mari probleme emotionale si de perceptie a umanitatii si a unei imagini de ansamblu, ar avea nevoie de multe ore de terapie si multe acte de caritate ca sa revina cu adevarat „cu picioarele pe pamant”.

Prin urmare nu-i dispretuiesc pe oamenii super bogati ci mai degraba ii compatimesc fiindca s-au chinuit atata in drumul lor obsesiv de etalare a puterii si au pierdut pe parcurs mai toate valorile umane.

Pentru mine personal, sunt niste copii cu traume emotionale inca nerezolvate.

ALEGE FERICIREA SAU FRUSTAREA SI NEFERICIREA

Nu ai nevoie sa fii bogat/-a pentru a obtine sanatatea si fericirea in viata, tot ce ai nevoie este un trai decent si echilibrat, sustenabil. Iar asta se poate obtine fara prea multi bani si stres.

Vezi mai multe detalii in ghidul meu despre managementul finantelor personale si vei intelege ca depinde numai de tine daca alegi fericirea sau nefericirea si frustarea.

Fericirea ca ti-ai gasit echilibrul sau frustarea ca sunt altii mai bogati ca tine?

Tu ce alegi?

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.