
Daca o agenda zilnica pentru activitatea de la serviciu pare ceva formal si obisnuit pentru multi oameni, un plan de obiective pe anul in curs este mai rar intalnit in cadrul activitatilor de birou si cu atat mai rar intalnit pentru obiectivele personale care nu tin de serviciu.
Prin urmare, daca alegi sa iti faci un plan de obiective pe anul in curs vreau sa stii ca esti printre putinii care isi organizeaza astfel planurile de viitor si isi traieste viata mai constient si mai asumat.
Planul de obiective pe anul in curs se realizeaza corelat cu prioritatile tale in viata. Nu ai timp de toti si de toate si atunci trebuie sa alegi ce e mai important pentru tine in anul respectiv.
Acesta se poate face pentru anul in curs (daca faci planul in timpul anului) sau pentru anul viitor daca il schitezi inca din luna decembrie a anului anterior.
Pentru multi, planul de obiective anual se rezuma la o marire de salariu sau avansare in post pe partea profesionala si un concediu undeva in strainatate pe plan personal, familial.
Insa acesta este un plan mult prea banal si general care nu contine specificul fiecarei persoane, nu este calat pe pasiunile si personalitatea fiecaruia dintre voi.
Oricine vrea un concediu si o marire de salariu, uneori chiar nu sunt foarte greu de obtinut, dar nu la asta se rezuma un plan serios de obiective realizat personalizat.
SOLUTII CONCRETE PENTRU UN PLAN DE OBIECTIVE REUSIT:
1.Obiective clare pentru fiecare aspect principal din viata ta: sanatate, dezvoltare personala, relatii sociale, cariera.
2.Obiective realiste si mai cumpatate, chiar mediocre si nu vise marete care nu se pot realiza atat de usor si atat de repede, 1 an e totusi doar 1 an de zile, nu un deceniu.
3.Un numar limitat de obiective, cam 20-30 maxim, cate 4-5 obiective pentru fiecare categorie principala. Nu e cazul sa iti propui mai mult decat poti duce si sa te stresezi sau chiar sa ajungi la burnout.
Sa nu ne concentram prea mult pe cantitate, adica cat mai multe activitati si obiective ci mai mult pe calitate, adica obiective care ne aduc fericirea si ne ajuta sa evoluam.
4.Obiective anuale si apoi lunare, de exemplu marele obiectiv anual de a scrie o carte sau de face un curs de specializare iar apoi lunar pasii exacti de facut pentru fiecare luna in parte, raportat la planul anual.
5.Estimarea resursei de timp necesara pentru fiecare obiectiv in parte, stii ca vrei sa fie gata pana la final de an dar te ajuta sa stii si cate ore sau zeci de ore iti va lua indeplinirea acelui obiectiv.
5.Angajament si consecventa, rabdare si perseverenta – cam asta e atitudinea corecta cu care iti poti duce la bun sfarsit un plan de obiective.
Adica sa iti doresti pe bune sa faci acele lucruri, sa ai rabdare sa pui caramida cu caramida si sa faci acest lucru constant.
Te pot invata cum sa ai un mai bun management al timpului pentru a putea sa iti duci la bun sfarsit planul tau de obiective. Descopera ghidul aici: https://traiesteminimalist.com/managementul-timpului-ghid-minimalist/
OBIECTIVE BONUS APARUTE PE NEASTEPTATE – NU TOTUL POATE FI CALCULAT SI ANTICIPAT
Vei vedea ca pe langa aceste obiective asupra carora ti-ai creionat o imagine clara, pe parcusul unui an mai poti avea si alte realizari pe care merita sa le adaugi la planul de obiective ca o sectiune bonus, adica ceva in plus la care nu te asteptai sau nu iti planificasei in mod special.
In lista de realizari bonus pot fi orice aspecte considerate importante pentru tine cum ar fi: descoperirea unor carti foarte interesante, descoperirea unei noi pasiuni, cunoasterea unor persoane noi si interesante, noi abilitati invatate, momente interesante de introspectie si revelatii personale etc.
E placut sa fii surprins de evenimente pozitive in viata ta si sa stii ca exista tot felul de astfel de oportunitati, doar sa ai mintea limpede sa te bucuri de acestea si sa nu le ignori ca si cum ar fi ceva banal sau care ti se cuveneau oricum de drept.
Eu de exemplu am avut pe anul trecut o lista simpla de obiective generale, iar la realizari am mai adaugat vreo 40 de subpuncte cu tot felul de experiente interesante si momente deosebite din viata mea.
LISTA DE REALIZARI DAR SI LISTA DE GRESELI
Asa cum poti sa fii surprins de lucruri pozitive la fel de normal si inevitabil este sa fii surprins si de evenimente negative, unele din cauza unor factori exteriori dar multe si din cauza ta fiindca nu le-ai anticipat si atunci te-au surprins.
Pe langa lista de obiective anuale, completata de cea de realizari neplanificate, e important sa ai si o lista de greseli pe anul in curs.
Aceasta lista poate fi tinuta separat sau chiar mai bine sa fie notata chiar sub cea de realizari ca sa aveti o imagine de ansamblu cu plusuri si minusuri.
Din greseli omul cat traieste invata, e de preferat sa o faca pentru a nu repeta aceeasi greseala de mai multe ori.
Deci daca vei nota o greseala atunci ai facut un prim mare pas de constientizare care este foarte important si pe care multi nu-l fac pentru ca se mint pe ei insisi si prefera sa caute vinovati in afara si sa nu isi recunoasca niciodata greselile.
Ca sa te incurajez sa iti recunosti greselile si sa le notezi, ia in considerare faptul ca e uman si de inteles sa mai gresesti din cand in cand, chiar si robotii si programele de calculator dau erori si buguri.
MANAGEMENTUL RISCULUI SI INVATAREA DIN GRESELI
Pasul urmator dupa recunoasterea greselii este sa faci ceva constructiv si sa incerci sa repari greseala iar apoi sa te gandesti cum ai putea pe viitor sa nu mai repeti aceeasi greseala.
Eu dupa fiecare greseala inventez o regula generala ca plan de management al riscului ca sa pot evita pe viitor repetarea acelei greseli.
E de preferat sa inveti din greselile altora sau din anticiparea consecintelor negative ale unor alegeri nepotrivite si astfel sa gresesti cat mai putin in viata.
Insa daca iti este mai dificil sa faci aceste scenarii imaginative si analize de risc, atunci cel putin sa inveti din propriile greseli chiar daca procesul este mult mai dureros.
TRAIESTE MINIMALIST
ALEGEREA ITI APARTINE