
NU MAI ARUNCA MANCARE LA GUNOI – STOP RISIPA DE ALIMENTE
Un aspect foarte desantat al consumerismului este aruncarea de mancare la gunoi, deci ar fi indicat sa ne mai corectam comportamentul in aceasta privinta.
TU CATA MANCARE AI ARUNCAT LA GUNOI DUPA SARBATORI?
O prima analiza o poti face vazand cat de repede se umple cosul de gunoi sau cate cratite cu mancare zac prin frigider pana se acreste mancarea din ele.
Sau mai poti verifica cate alimente ambalate din frigider zac acolo de saptamani de zile iar data expirarii se apropie sau a trecut deja de ceva vreme.
Sau cata mancare ramane in farfurie nemancata de copii si o arunci direct la cosul de gunoi.
Iar in preajma sarbatorilor, toate aceste aspecte cresc exponential, deci cati saci de gunoi ai aruncat in luna decembrie?
STATISTICI SI ANALIZE
O buna parte din mancare e irosita de noi acasa, restul se iroseste prin stocurile care expira in magazine sau mese in plus neconsumate prin restaurante.
Sunt undeva in jur de 5 milioane de tone de mancare aruncate anual in Romania dar declaratiile oficiale ale guvernului din 2019 au fost de doar 2,2 milioane ca sa ne incadram in tinta de injumatatire a risipei alimentare propusa de Comisia Europeana pentru 2020.
Puteti analiza si voi aceste stiri online, luate din 2013, 2019 si 2020 privitoare la acest subiect:
https://stirileprotv.ro/stiri/social/cantitatea-enorma-de-mancare-pe-care-o-arunca-romanii-zilnic-pe-ce-loc-suntem-in-europa.html – articol 2019
Parerea mea este ca de fapt mare lucru nu s-a schimbat in privinta risipei alimentare si oricum nimeni nu a stat sa faca statistici serioase pe acest subiect, deci cel mai probabil cantitatea reala de mancarea aruncata la gunoi este mult mai mare.
RISIPA TA DE MANCARE E O INSULTA LA ADRESA COPIILOR CARE SUFERA SI MOR DE FOAME
In Romania peste 150.000 de copii adorm flamanzi iar la nivel global o patrime din toti copiii sufera de foame. Din acestia, 300 de copii mor zilnic de foame la nivel mondial.
Iar daca analizam datele la toata populatia atunci cifrele sunt extrem de mari:
– in jur de 25.000 de oameni mor zilnic de foame;
– in jur de 10.000.000 de oameni mor anual de foame;
– in jur de 800.000.000 de oameni sufera de foame la nivel mondial.
Frunzareste putin internetul sau macar citeste cateva surse de unde am compilat niste date:
https://www.capital.ro/foamea-o-problema-ce-tine-de-logistica-nu-de-lipsa-alimentelor.html
https://ro.sputnik.md/analytics/20191119/28263299/Cifrele-groazei-copii-falmnzi-Romania-sarcie.html
https://www.worldometers.info/ – dati scroll pana la sectiunea FOOD.
Deci coronavirus e mic copil pe langa inamicul mortal numit foamete, asta asa ca o mica paranteza ca sa intelegeti mai bine imaginea de ansamblu a problemelor cu care se confrunta umanitatea.
Cat de mult se vorbeste si se actioneaza pentru a reduce aceste cifre legate de problema foametei?
Evident ca nu este nici un interes financiar la mijloc si atunci nu merita efortul pentru oamenii infometati de bani ca sa rezolve aceasta problema. Rusine ipocritilor!
E O RISIPA A BANILOR TAI NU DOAR A RESURSELOR CELORLALTI
Practic prin aruncarea la gunoi a alimentelor noi ne batem joc efectiv de resursele celorlalti, cand altii se infometeaza noi facem risipa si excese.
Daca toate aceste cifre de mai sus legate de problema foametei si a risipei alimentare nu ti-au ridicat nici o urma de moralitate sau de empatie, atunci poate ca macar iti pasa de banii tai.
In medie romanii dau o treime din venitul lor pe mancare, deci ai putea face o buna o economie daca iti optimezezi cheltuielile cu mancarea si nu mai arunci deloc la gunoi.
CE AI PUTEA SA FACI CONCRET DACA ITI PASA
Iata o lista de cateva sugestii utile pentru a evita rispa de mancare si de bani:
1.Nu mai gati portii mari de mancare (oale mari de ciorba de exemplu), sa fie ceva ce se poate manca sigur in 2-3 zile maxim. Cu cat e mai proaspata mancarea cu atat e mai buna si mai sanatoasa.
2.Pune in farfurie mai putin decat crezi ca poti manca ca sa termini tot, daca e cazul mai pui ulterior o suplimentare. Mai ales la copii se intampla sa fie pus mai mult si apoi sa fie aruncat din farfurie direct la cosul de gunoi.
3.Din cand mai cumpara mancare gatita (doar portia de care ai nevoie), ca sa eviti sa mai stai cu mancarea gatita de tine in frigider.
4.Nu mai merge la cumparaturi fara o lista de cumparaturi la tine, pregatita inainte de acasa.
5.Pune pe lista de cumparaturi doar ceea ce ai nevoie pentru cateva zile, maxim o saptamana.
6.Nu mai cumpara nimic altceva decat ce ai pus pe lista, indiferent de pretul promotional, daca vrei ceva in plus atunci scoate un alt produs din lista.
7.Tine o evidenta a cheltuielilor si vezi cati bani irosesti pe mancare si cum poti sa optimezezi aceste cheltuieli.
8.Spune nu consumerismului in general si adopta un stil de viata minimalist, eficient si echilibrat, fara excese si risipa.
O LUME MAI BUNA INCEPE CU TINE!
TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE