Dezvoltare personala, Gandeste liber

CE ESTE SCOALA VIETII SI CUM SA INVETI CONSTRUCTIV DIN EXPERIENTE

CE ESTE SCOALA VIETII SI CUM SA INVETI CONSTRUCTIV DIN EXPERIENTE?

SCOALA CLASICA NU ARE APROAPE NICI O RELEVANTA PENTRU PROBLEMELE COTIDIENE

In scoala avem parte de foarte multa educatie teoretica, una formala si cu putine aplicatii practice in viata cotidiana, dar care ne ajuta totusi sa ne folosim intr-o anume directie intelectul si ne antreneaza astfel creierul in asimilarea de cunostinte.

Multe din cunostintele asimilate nu sunt actualizate la zi si in loc sa ne pregatim pentru cerintele pietei de munca din era digitala a viitorului, noi ne pregatim pentru era industriala din trecut si ne trezim dupa 12 pana la 17 ani de studiu ca suntem incompetenti la primul nostru job.

Iar apoi capacitatea noastra intelectuala nu se rezuma doar la memorarea datelor istorice sau la rezolvarea unei probleme abstracte de matematica, ci si la capacitatea de intelegere a propriilor emotii, a emotiilor celorlalti in cadrul relatiile sociale si in gasirea unor solutii la problemele de natura sociala, economica sau politica.

Iar cand vine vorba de rezolvarea unor probleme de natura sociala, economica sau politica ceea ce invatam in scoala nu are aproape nici o relevanta.

Nu putem folosi comentariile operei literare Harap-Alb cand suntem in fata unui potential divort.

Nu putem folosi formula chimica a apei ca sa intelegem ce inseamna un stil de viata sanatos.

Nu putem folosi teorema lui Pitagora ca sa calculam riscul unui imprumut cu dobanda variabila.

Nu putem folosi datele istorice despre al 2-lea razboi mondial ca sa intelegem cum functioneaza democratia.

Si exemplele pot continua, as putea scrie o carte despre cat de multe lucruri si situatii nu am invatat din scoala dar pe care le-am intalnit sau le-as putea intalni in viata.

NICI EDUCATIA DIN FAMILIE NU NE AJUTA PREA MULT IN EXPERIENTA VIETII COTIDIENE

La fel cum putem da vina pe sistemul de invatamant ca este ineficient si invechit, la fel este si cazul educatiei din familie.

„Cei 7 ani de acasa” in putine cazuri sunt facuti cum trebuie si in general copiii raman cu sechele comportamentale din cauza traumelor din copilarie, iar in putine cazuri raman si cu o minima educatie de conduita sociala.

Insa 7 ani e prea putin, la acea varsta oricum nu-i poti explica copilului despre importanta votului in democratie sau despre importanta managementului banilor in sistemul capitalist, iar cum multi parinti nu au aceasta educatie nici copiii acestora nu o primesc mai departe.

Si cum adultii nu continua sa se educe la varsta adulta, atunci isi pierd relevanta in a mai invata ceva constructiv noua generatie si de aici rezulta prapastia intre generatii, copii si parinti care traiesc in 2 perspective de viata total diferite.

SCOALA VIETII REPREZINTA PARTEA PRACTICA FARA EDUCATIE TEORETICA

Astfel se ajunge ca mai tot ce este relevant in viata sa invatam dur pe propria noastra piele prin scoala vietii sau experienta de viata, adica gresim, ne doare si apoi invatam din greseli.

Scoala vietii este un fel de „trial and error” si multi chiar duc la religie aceasta forma de educatie prin curentul „love failure”, adica considera ca nu pot evolua si gasi succesul decat prin greseli si chinuri repetate.

Sau altii nu invata nicioadata din greseli si le repeta la nesfarsit si putem spune despre acesti oameni ca nu au prins scoala vietii.

Expresia „scoala vietii” este folosita in multe contexte, insa la baza inseamna experienta de viata. Chiar si etimologia expresiei „scoala vietii” se refera direct la faptul ca reprezinta ceea ce inveti din experienta vietii de zi cu zi.

Insa unii oameni o folosesc doar pentru a aprecia cat de multi bani au sau cat de repede au facut acei bani si spun ca s-au descurcat, ca au scoala vietii, adica stiu sa faca bani. Este evident o perspectiva limitata a acestei expresii si se potriveste doar celor care considera ca tot ce conteaza in viata sunt banii si implicit scoala si experienta vietii lor se rezuma doar la acest aspect.

CALCAIUL LUI AHILE PENTRU CONCEPTUL „SCOALA VIETII”

Problema cu „scoala vietii” este ca este facuta fara o pregatire teoretica in prealabil:

– sarim direct in apa fara sa fi facut cursuri de inot;

– ne casatorim fara sa stim juridic ce presupune si fara sa studiem psihologia sexului opus;

– facem copii fara cursuri de pedagogia copilului si parenting;

– devenim antreprenori fara sa avem studiul managementului banilor si al sistemului economic;

– plecam la munca prin tari straine fara sa ne informam despre cum e munca si viata acolo;

– etc.

Astfel ne expunem la niste riscuri majore si evident putini ies cu bine din aceste incercari extrem de riscante.

In scoala vietii facuta impulsiv si necalculat e la fel ca la pariuri, nu toti care risca castiga ci doar cativa, iar majoritatea pierd.

CUM SA FACI SCOALA VIETII CONSTRUCTIV?

Pentru a putea pune in aplicare scoala vietii constructiv, este nevoie de urmatoarele:

1.Pregatire teoretica cu analize si riscuri.

Nu te arunci de nebun/-a la incercarile vietii fara sa stii nimic despre ele.

Daca scoala si familia nu te invata lucruri relevane pentru viata cotidiana atunci citeste pe net, vei gasi acolo ceva util insa trebuie sa cauti cu foarte mare atentie in marea de junk si dezinformare informationala.

Altfel spus, trebuie sa studiezi serios problema si atunci o sa te prinzi daca cineva stie ce vorbeste sau „bate campii” dar e nevoie de timp, rabdare si perseverenta.

Apoi faci o analiza serioasa de riscuri si vezi daca te simti confortabil/-a cu acele riscuri.

Iei in calcul „worst case scenario” si vezi daca pentru tine merita riscul.

Apoi iei in calcul „the best case scenario” si pui in balanta sa vezi daca iesi pe minus sau pe plus intre ceea ce risti cel mai mult si ceea ce poti castiga cel mai mult.

Deci nu te mai poti plange ca nu a fost cineva sa te invete inainte sa testezi, in ziua de astazi poti sa fii autodidact in orice sau poti sa cauti la doar un click distanta un coach, trainer sau mentor, chiar de pe alte continente.

Asadar studiaza mereu problema inainte sa o testezi!

2.Invata din experientele altora inainte de a testa pe propria piele.

Cele mai bune informatii, mai bune decat cele teoretice, sunt cele experimentale.

Insa nu e cazul sa fii tu intotdeauna cobaiul fiindca au fost multi altii inainte ta, tu doar trebuie sa analizezi ce s-a intamplat cu alti oameni care au facut ceea ce tu ai de gand sa faci.

Cel mai intelept lucru de facut este sa inveti din greselile altora si nu din propriile greseli.

Daca iti exersezi capacitatea de empatie si cea de constientizarea a propriilor emotii, atunci poti simula si transpune experienta altora in imaginatia ta si nu va fi foarte diferit de atunci cand vei avea tu parte efectiv de acea experienta.

Multora nu le iese acest exercitiu si spun ca pana cand nu esti si tu parinte sau nu ai incercat si tu un anumit tip de drog nu ai cum sa stii cum e sa traiesti acea experienta si nu esti in masura sa iti dai cu parerea daca o sa fie bine sau rau pentru tine sau daca merita riscul sa incerci asa ceva.

Insa nu-i asculta, ei pur si simplu nu erau capabili sa invete din experientele altora si s-au vazut nevoiti sa testeze pe propria piele.

Este evident ca nu merita intotdeauna sa testezi orice pe tine, doar ca sa poti spune daca e bun sau rau pentru tine.

Sa va dau un exemplu propriu:

Dupa analiza mirosului si aspectului de ciorba de burta am inteles ca mie nu-mi place acest fel de mancare.

Insa multi au insistat cu expresia „pana cand nu gusti nu ai de unde sa stii sigur” si in ciuda explicatiile mele rationale ca deja imi luasem o buna parte de informatii din mirosul si aspectul acelei ciorbe si ca sunt sanse extrem de mici ca gustul sa fie pe placul meu, ei insistau sa o gust.

Si am testat, dar nu doar ciorba ci si teoria mea, care s-a dovedit a fi corecta: chiar nu mi-a placut deloc gustul ciorbei de burta si nu-mi place nici acum.

La fel e si cu alte lucruri, cum ar fi sa ma droghez sau sa fac copii, stiu ca aceste experiente nu sunt benefice pentru mine si chiar daca nu le-am incercat efectiv, am inteles din celelalte informatii si experiente disponibile ca reprezinta, pentru mine personal, niste riscuri enorme si au beneficii minime.

Asadar, nu iti asuma riscuri inutile doar de dragul de a testa!

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE!

5 gânduri despre „CE ESTE SCOALA VIETII SI CUM SA INVETI CONSTRUCTIV DIN EXPERIENTE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.