Consumerism si risipa, Managementul riscului

CUM SA EVITI EXCESUL IN MUNCA SI IN PENSIONARE

CUM SA EVITI EXCESUL IN MUNCA SI IN PENSIONARE

Modelul uzual de viata cotidiana este unul dezastruos si total nesanatos in ceea ce priveste munca si odihna.

In perioada adulta muncim in disperare de dimineata pana seara, la job si cu treburile casnic-administrative sau cele de ingrijire copii, pentru ca la batranete sa murim de plictiseala.

Asta e o viata in care sarim dintr-un exces in altul, numai sanatate si fericire nu putem obtine din aceste dezechilibre majore din viata noastra.

Este nevoie de o schimbare radicala de paradigma, altfel suntem condamanati la o viata grea si anosta, pana la finalul zilelor noastre.

CA ADULTI MUNCIM NEBUNI DE DIMINEATA PANA SEARA

Muncim in exces pentru a consuma in exces. Fara noima, fara cumpatare, fara limite.

Aceasta este industria capitalist-consumerista care a poluat intreaga planeta, a distrus multe ecosisteme iar acum ne distruge si pe noi si sanatatea noastra in cele din urma.

Programul de munca de 8 ore este doar el singur un exces iar daca mai adaugam ore suplimentare si ore de munca acasa cu treburile gospodaresti si cele de ingrijire copil, deja sunt 2 job-uri full-time in care nu mai ai timp nici sa mananci de pranz, daramite sa te mai odihnesti cum trebuie.

Este o nebunie generala, o foame nebuna dupa bani iar in aceasta goana nebuna dupa bani si statut social am uitat complet de noi si de sanatatea si fericirea noastra.

Vrem tot mai mult si mai mult, nu ne multumim nicioadata, nu stam sa savuram linistiti roadele muncii noastre si suntem permanent nemultumiti si frustati.

Toate povestile asa-zise de succes sunt cu antreprenori care au dezvoltat afaceri de milioane sau miliarde, s-au zbatut nu stiu cati ani muncind zi-lumina dar acum chipurile au reusit sa atinga pragul de 1 milion de lei sau euro, de 1 milion de like-uri sau view-uri si tot asa.

Despre cliseul dezastruos al succesului poti citi mai multe aici:

https://traiesteminimalist.com/2020/05/07/cliseele-dezastruoase-ale-succesului-in-ziua-de-astazi

Roata sobolanului consumerist este o capcana greu de spart dar odata dat/-a jos de pe ea, esti uimit/-a cat de naiv ai fost de puteai accepta acest mod de viata si chiar aveai impresia total eronata ca asta este calea catre succes si implinire cand de fapt nu simteai fericire deloc si erai mega stresat/-a.

CUM SA EVITAM MUNCA IN EXCES IN PERIOADA ADULTA

Raspunsul pe scurt este sa traim minimalist si eventual childfree.

Pentru supravietuire si un minim nivel de confort nu este cazul sa ne rupem spatele si mintea cu munca si sa ne neglijam odihna si sanatatea.

Daca vei citi ghidul meu despre managementul banilor vei vedea cat de simplu si eficient este sa traiesti sanatos si fericit/-a fara prea multi bani si implicit fara prea multa munca si stres.

Solutia deci exista, este testata si functioneaza de minune. Trebuie doar sa vrei cu adevarat sa fii fericit/-a si mai putin agitat/-a si stresat/-a si sa pui sanatatea pe primul loc.

Probabil mai sunt si alte modele de eficientizare a resurselor si a minimizarii efortului si cresterii eficientei insa ideea de baza este sa te multumesti cu mai putin – asta e cheia iesirii de pe roata sobolanului consumerist si a obtinerii fericirii si implinirii in viata. Altfel nu se poate!

Este loc de evolutie, insa intr-un mod constructiv si fara graba, o putem face fara sa iesim din zona de confort si fara sa ne periclitam astfel sanatatea si fericirea.

Cam 90% ar trebui sa fim multumiti cu ce avem si doar un 10% sa fie o sursa constructiva de motivatie pentru mai mult, pentru a ne depasi conditia si a evolua. Astfel ne vom asigura ca nu pierdem recunostinta pentru ceea ce am obtinut pana acum, aspect care ne aduce liniste si implinire in viata.

Un alt tip de job suprasolicitant, cu multe ore efective si cu mult stres este meseria de parinte.

In actuala paradigma socio-economica sa fii parinte este in general o sursa majora de stres si boala.

Insa daca aplici conceptul minimalist si in parenting atunci nu mai e cazul sa muncesti in disperare ca sa-i oferi copilului ultimul model de smartphone, pentru a fi la moda printre colegii sai consumeristi si infumurati.

La fel cum tu ca parinte poti trai bine-mersi minimalist, la fel o poate face si copilul tau. Ba chiar am exemple ale unor mamici care au devenit minimaliste si care spun ca adaptarea copiilor la acest stil de viata lejer si simplificat a fost chiar mai usoara decat ar fi crezut.

O solutie adiacenta ar fi aceea de a fi childfree (adica sa nu ai copii nicioadata) si asa scapi in totalitate de corvoada si stresul de a fi parinte, insa aceasta decizie evident trebuie sa o iei cat inca nu ai facut copii, odata facuti trebuie sa iti asumi responsabilitatea.

Pentru unii oameni sa fii childfree este alegerea potrivita insa multi dintre acestia se lasa atrasi in capcana cliseului familist din cauza presiunilor sociale si a prejudecatilor vechi de milenii.

Asadar, mare atentie cand te hotaresti sa faci copii, analizeaza si varianta de a fi childfree si vezi care este intr-adevar alegerea potrivita pentru tine. Eu unul, sunt childfree si este minunat.

Link blog childfree: https://nuvreaucopii.wordpress.com/

CA PENSIONARI MURIM DE PLICTISEALA SI RAMOLIRE

Modelul uzual de viata cotidiana este unul dezastruos si total nesanatos in ceea ce priveste munca si odihna.

Ne spetim o viata intreaga sa muncim la un program de 8 ore cu mult stres, cu eventuale ore suplimentare si eventual intr-un colectiv toxic.

Si am facut asta ca sa spargem banii de toate porcariile, de la tigari si bautura pana la plimbat cu masina sau concedii scumpe si puerile unde doar stateam la all inclusive.

La care adaugam si corvoada vietii de parinte, alt stres si goana dupa bani pentru a satisface toate placerile puerile de copil consumerist.

Ajungem astfel, ca la pensionare cand in sfarsit avem timp si pentru noi sa nu stim ce sa facem cu acesta, fiindca ne-a pierit toata pofta de viata, nu mai avem pasiuni si hobby-uri si stam blazati cu ochii pe vizor sau la televizor.

Nu mai avem prieteni fiindca i-am neglijat apoape total in favoarea copiilor, dar acum copiii sunt mari si independenti si au viata lor, eventual tot una plina de munca de stres cum aveam si noi la varsta lor. Asta in cazul in care nu trebuie sa avem grija si de copii lor, adica de nepoti si atunci adio timp liber si la pensionare.

Iar sanatatea este la pamant, fiindca ne-am sacrificat o viata intreaga si pentru ce?

Oara viata merita traita ca un sacrificiu etern doar ca sa fim in randul lumii?

Ce cliseu dezastruos de doi bani!

CUM SA EVITAM PLICTISEALA SI RAMOLIREA DE LA BATRANETE

Raspunsul pe scurt este sa nu ne pensionam si sa nu renuntam la hobby-uri si pasiuni.

Daca nu muncim sa ne spetim pe timpul vietii vietii de adult atunci nici nu ne vom dori sa ne pensionam, mai ales daca ne place meseria pe care o facem.

Deci decat sa muncim in exces la viata adulta si apoi repaus total la batranete nu mai bine muncim cate putin si bine tot timpul vietii?

Astfel avem o activitate principala, care poate tine chiar de scop in viata si foarte important sa fie ceva ce ne place, sa nu o facem doar pentru bani, adu-ti aminte ca nu ai nevoie de multi bani ca sa traiesti minimalist/-a.

Aceasta activitate principala se poate schimba pe timpul vietii noastre, fie ca ne schimbam noi si descoperim o noua pasiune, o noua abilitate, fie ca se dezvolta societatea si ne impinge sa invatam ceva nou si interesant.

Ne mentinem astfel mintea vibranta fiindca ii dam constant ceva de facut si din cand in cand o noua provocare.

Iar pe langa asta mai avem si alte scopuri in viata, alte pasiuni din care probabil nu facem bani dar care merita facute pentru ca ne aduc fericire si sanatate in viata.

Practicarea unui sport cu prietenii, chiar si la 70-80 de ani, este o mina de aur pentru starea ta de sanatate si fericire.

Seri cu jocuri de carti sau de societate, pot fi alte modele de a face batranetea sa fie una plina de viata.

Mai multe despre un plan de pensie avansat aici: https://traiesteminimalist.com/2018/02/06/plan-de-pensie-avansat/

TRAIESTE MINIMALIST SI ALEGE O VIATA SI BATRANETE FERICITA

ALEGEREA ITI APARTINE!

2 gânduri despre „CUM SA EVITI EXCESUL IN MUNCA SI IN PENSIONARE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.