Minimalism si esentialism, Stil de viata sanatos

PRINCIPIUL MINIMALIST „LESS IS MORE” SAU „CE E MULT STRICA” APLICAT IN SANATATE

PRINCIPIUL „LESS IS MORE” SAU „CE E MULT STRICA” APLICAT IN SANATATE

„Less is more” este un principiu de baza in minimalism si este folosit ca un paradox, in sensul ca de fapt mai putin inseamna mai mult.

Este practic o metafora prin care se doreste concentrarea pe mai putine activitati/lucruri dar care sunt mai de calitate si foarte importante pentru sanatatea si fericirea unui om.

CUMPATAREA ESTE CHEIA – EVITA EXCESUL DAR SI CARENTA

In cazul sanatatii, cumpatarea care rezida din acest principiu este cheia unui stil de viata sanatos, adica sa nu facem excese si „less is more” se adapteaza pentru sanatate cu expresia „ce e mult strica” si asta este ceea ce trebuie sa retii din acest principiu – sa nu faci excese.

Practic acel „mai putin” este sanatos cand de la exces se ajunge la un echilibru, foarte putin din lucrurile importante pentru organism nu este sanatos, adica 4-5 ore de somn reprezinta deja o carenta si principiul „less is more” devine toxic daca este inteles si aplicat „ad literam”.

EXEMPLE CLASICE DE EXCESE CARE DAUNEAZA SANATATII:

1.Mancam prea mult iar asta duce la ingrasare si chiar ne dam metabolismul peste cap, aparand boli cronice precum diabetul si boli de inima.

2.Mancam prea mult doar dintr-o categorie de alimente sau un anume aliment cum sunt dulciurile sau mancaruile grase, ori prea multa paine ori prea multa carne, etc. Aceste dezechilibre conduc la boli metabolice si de tranzit intestinal chiar daca per total nu depasim cantitatea necesara de calorii si nu ne ingrasam. Putem face diabet si daca suntem slabi sau alte boli de ficat, pancreas, etc.

3.Bem prea mult alcool si asta duce la starea de ebrietate care este nociva pentru multe activitati (accidente de masina, scandaluri si violenta) iar in timp afecteaza serios sanatatea fizica si apar boli de ficat, pancreas, stomac.

Alcoolul nu este ceva necesar organismului deci putem trai foarte sanatos fara acesta. Putem insa tolera si inactiva cantitati mici din aceasta otrava/drog, insa ce trece peste aceasta capacitate a organismului devine nociv si variaza de la o persoana la alta.

4.Stam prea mult pe scaun si avem partea de prea mult sedentarismul in general, adica avem prea multe ore de inactivitate fizica iar asta se vede in problemele de articulatii, dureri de gat si spate, stare proasta de fitness general iar mai grav se poate vedea in metabolism lent si probleme de tiroida, obezitate, diabet, boli de inima, etc.

5.Ne stresam prea mult la munca, la solicitarile familiale si de gospodarie, in relatii sociale toxice, cu stirile din mass-media care ne terorizeaza, cu griji inutile si paranoia.

Organismul poate face fata doar la o cantitate mica de stres, dupa stres este nevoie de multe ore de odihna si relaxare ca sa fie anulate efectele novice ale stresului. Practic nu mai apucam sa ne recuperam natural si suntem extenuati atat psihic cat si fizic de la prea mult stres.

6.Muncim prea mult la serviciu si acasa si nu mai apucam sa ne odihnim si sa ne relaxam suficient ca sa ne refacem fizic si psihic.

Astfel ajungem in situatia cronica de burnout chiar daca activitatea pe care o facem nu este stresanta dar este pur si simplu in exces – deci o pasiune se poate transforma intr-o obsesie si acest lucru ne afecteaza serios sanatatea.

7.Obsesiile si dependetele – orice lucru sau activitate care este benefic/-a pentru sanatate, daca este in exces atunci dauneaza sanatatii, echilibrul si diversitatea este cheia unui stil de viata sanatos.

Foarte des o pasiune se transforma intr-o obsesie si astfel perturbam echilibrul din viata noastra si inevitabil ajungem la boala.

Apoi mai sunt exemplele clasice de droguri legale de care organismul nu are nevoie nici macar in cantitati moderate si aici intra tutunul, alcoolul, cofeina. Putem trai foarte sanatosi fara sa consumam nici macar un gram din aceste substante toate viata noastra.

Insa daca mai facem si excese atunci capacitatea naturala a organismului de a anihila aceste substante este depasita, iar odata cu aceste substante mai vin in plus si alte substante nocive care sunt continute in produsele respective precum tigari, bauturi alcoolice, cafea, ceai negru si verde. Unele mai au si ceva substante benefice dar insuficiente incat per total sa fie sanatos si recomandat consumul acestor produse in mod uzual.

Apoi mai sunt si drogurile ilegale care sunt in general mult mai periculoase si mai nocive pentru sanatate decat cele legale.

Toate aceste excese sunt asociate intotdeauna cu cel putin un dezechilibru neuro-psihologic care se va exprima si in fiziologia corpului, pentru ca in mod normal o minte sanatoasa va cauta natural sa aibe un corp sanatos.

Asadar excesele sunt efectele unor afectiuni psihologice care duc la dezechilibre majore si in corp. De la mancatul emotional pana la afundarea depresiei in bautura sau alte droguri ori in workoholism, acestea sunt doar exemple clasice ca ceva este in neregula la „cutiuta” si de acolo trebuie inceput tratamentul.

EXEMPLE CLASICE DE CARENTE CARE DAUNEAZA SANATATII:

1.Prea putin somn fiindca suntem prea stresati si agitati, prea ingrijorati si anxiosi sau pur si simplu pentru ca suntem supusi unei torturi groaznice printr-un program matinal de scoala si de lucru care nu este deloc potrivit pentru noi.

Aici nu putem duce la extrem aplicarea principiului „mai putin inseamna mai mult” , marja de somn de care avem nevoie ca sa fim sanatosi este destul de mica, undeva intre 7-9 ore, deci doar in acest interval poti jongal cu expresia „ce e mult strica” si vezi cat e optim pentru tine.

2.Prea putina miscare – corpul este format in buna parte din muschi, deci suntem facuti ca sa ne miscam, viata in sine inseamna miscare chiar si la nivel molecular.

Nu suntem un creier atarnat intr-o masa amorfa de grasime si conectat la o priza de internet.

Daca suntem prea sedentari devenim prea apatici si viata se scurge din noi incet-incet si ne piere efectiv pofta de viata daca nu facem miscare si sport.

Ca sa nu mai spun de problemele de sanatate fizica precum obezitate, diabet si boli de inima, toate asociate cu sedentarismul.

3.Prea putina socializare offline – dementa digitala este o realitate si incepe sa afecteze din ce in ce mai multi tineri din generatia milennials, insa nu doar ei sunt victime ale acestei degenerari neuro-psihologice.

Pe langa dementa digitala, forme incipiente ale dezechilibrelor mentale apar inainte de aceasta, de la probleme usoare si balbaieli de interactiune fizica cu alti oameni, pana la anxietate fata de orice iesire in societate.

Internetul si telecomunicatiile sunt utile si ne ajuta sa comunicam mai rapid dar nu inseamna ca trebuie sa ne limitam doar la acestea, nu uita ca sanatate inseamna diversitate, inclusiv la partea de socializare.

4.Prea putine alimente dintr-o categorie principala, care este necesara sanatatii organismului precum: prea putine legume si fructe pentru marea majoritatea a oamenilor, prea putine proteine animale in cazul regimurilor vegetariene/vegane, prea putini carbohidrati in dieta keto, prea putina paine si cereale in dietele de slabire, etc.

Orice restrictie a unei categorii principale de alimente perturba echilibrul si diversitatea necesare unei alimentatii optime pentru sanatate si dezvoltare fizica/intelectuala.

TRAIESTE SANATOS

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.