
CONTROLUL CREIERULUI EMOTIONAL STA IN PUTEREA NOASTRA COGNITIVA
Sediul central al emotiilor este la baza creierului si este o parte a creierului care se regaseste si la alte animale, cu precadere la mamifere.
Emotiile reprezinta limbajul comun cu animalele, frica sau furia fiind usor de citit prin body-language intre 2 specii de animale.
Sediul central al ratiunii sunt emisferele cerebrale iar aici capacitatea noastra de intelegere si de limbaj este mult mai sofisticata comparativ cu alte animale.
Noi putem scrie carti intregi sau sta de vorba ore in sir despre o poveste de dragoste folosind nenumarate cuvinte, pe cand animalele caracterizeaza stari emotionale similare prin cateva sunete si gesturi.
Scopul primordial al ratiunii nu este sa rezolve probleme de matematica ci sa ne intelegem mai bine pe noi insine si creierul emotional, pentru a fi cat mai sanatosi si cu cat mai multe sanse de supravietuire.
Un geniu in matematica poate suferi de anxietate si depresie si poate sfarsi prin sinucidere, in acest caz creierul rational a dat chix la asigurarea supravietuirii si in rezolvarea problemei primare pe care o avea de facut – gasirea echilibrului emotional.
Insa se pare ca acest neocortex reprezentat de scoarta cerebrala care acopera cele 2 emisfere cerebrale este o sectiune nou achizionata din punct de vedere evolutiv si este inca in „beta testing” in ceea ce priveste functionalitatea.
DEZVOLTAREA MENTALA UMANA STAGNEAZA DE SECOLE SI MILENII
Pe parcursul ultimilor 200 de ani, multe descoperiri in stiinta si inovatii in tehnologie ne-au facut viata mai usoara si ne-au ridicat nivelul de trai considerabil fata de trecut.
La nivel intelectual s-au descatusat potentiale, insa doar punctual intr-un anumit domeniu si pentru o chestie anume.
Ultimele 2 secole abunda de astfel de realizari care ne-au schimbat modul de a trai in sensul ca ne-au usurat viata dar nu ne-a schimbat semnificativ perspectiva vietii si evolutia mentala.
In privinta evolutiei generale la nivel mental, constient, oamenii nu prea au evoluat comparativ cu acum 200 de ani sau chiar cu 2000 de ani in urma.
Suntem condusi de aceleasi instincte, avem aceleasi prejudecati, arhitectura relatiilor sociale este in mare aceeasi iar perspectiva noastra asupra vietii nu s-a schimbat radical.
Tocmai de aceea majoritatea oamenilor se conduc in viata dupa aceleasi vechi traditii, dupa aceleasi vechi religii de acum 2000 de ani, fie ele bune sau rele.
Oamenii isi cresc in general copiii tot ca acum 2000 de ani, adica „dupa ureche”, instinctual.
Tot la fel relationam unii cu altii, in mare masura instinctual, bazandu-ne inconstient pe body-language si mai putin pe comunicarea verbala de idei si concepte.
Cu alte cuvinte, am ramas aceleasi animale conduse puternic de instinctul de reproducere, de instinctul teritorial si competitivitate.
INTELEGE EMOTIILE SI GANDURILE TALE
Scoala vietii nu este predata nicaieri dar totusi este cel mai important aspect al educatiei noastre care ne directioneaza comportamentul nostru si perspectiva asupra vietii.
Invatam ani de zile ecuatii matematice si limbi straine dar nu stim sa explicam in cuvinte ce este iubirea sau cum sa o comunicam corect.
Avem o capacitate intelectuala extraordinara dar am directionat-o gresit in afara noastra, incercand sa aflam cu ce viteza merge un avion si cum poate pluti in aer, cand noi habar nu avem cine suntem, ce vrem de la viata si nici macar nu ne putem explica propriile emotii.
REVOLUTIA MINTII A INCEPUT – MILENIUL 3 SI ERA CONSTIINTEI
In ultimele decenii oamenii devin tot mai interesati in a se descoperi pe ei insisi, iar aceasta tendinta este accelerata de internet (tehnologia care ne permite sa acceleram procesul de comunicare si schimbul de cunoastere).
Astazi se discuta din ce in ce mai mult despre dezvoltare personala, parenting, coaching si mentorat, psihoterapie.
Toate acestea sunt semnale ca revolutia mintii a inceput, adica nu ne mai multumim sa actionam ca niste robotei sau ca niste turme de oi ci vrem sa traim mai constient, mai responsabil, mai intelept.
TRAIESTE CONSTIENT SI ELIBEREAZA-TE DE PREJUDECATI
Fii si tu parte a acestei revolutii mentale, intelege care sunt problemele de mentalitate actuale si treci la nivelul urmator al dezvoltarii personale – era constiintei.
Inca din antichitate se recunoastea ca fiind o calitate de om intelept si inteligent faptul sa te cunosti pe tine insuti, iar aceasta expresie are origini grecesti fiind folosita chiar de Platon.
Sa te poti analiza pe tine insuti, nu doar corporal ci si emotional si rational, sa iti explici emotiile si gandurile, reprezinta un salt cognitiv notabil pe care multi oameni din pacate nu-l utilizeaza prea des.
Momentele de introspectie din viata unui om sunt destul de reduse si in general foarte haotice, fara o destinatie anume, sunt doar ganduri care alearga haotic in minte fara nici o noima si un control.
Pentru a putea avea momente de introspectie mult mai bine coordonate atunci este nevoie sa ne punem ordine in ganduri si emotii si sa obtinem acel echilibru emotional care este in armonie cu ratiunea.
EVITA DISTRAGERILE SI CONCENTREZA-TE PE UN ANUMIT SUBIECT
Pentru a putea obtine atentia si concentrare necesara este nevoie sa evitam distragerile exterioare: fara muzica pornita sau televizor, fara alte persoane in camera, cu telefonul pe silent la notificari si eventual chiar si la apeluri.
Esti doar tu cu tine insuti si te gandesti atent/-a pe un anumit subiect asupra caruia incerci sa iti cristalizezi ideile si incepi sa le scrii – fie pe o agenda fie direct pe calculator intr-un fisier word.
Asa practic imi scriu eu toate articolele, acestea reprezinta o esenta ordonata a gandurilor mele, le pun in ordine si apoi le fac o revizuire de ansamblu si eventuale corecturi.
Scrisul ajuta la vizualizarea gandurilor si astfel putem prelua controlul asupra acestora atunci cand acestea alearga de-a valma in mintea noastra.
Odata transpuse in scris ideile devin ceva mai materiale, mai palpabile si pot fi ordonate vizibil si categorisite. Practic faci un rezumat al gandurilor/emotiilor tale atunci cand le asterni in scris.
Altii nu transpun in scris gandurile lor ci doar mediteaza la ei insisi in interiorul mintii.
E si asta o varianta dar imagistica ajuta mult mai bine la fixarea unor concepte in memoria noastra, asadar o idee scrisa se intipareste mult mai bine decat o idee auzita in mintea noastra sau la altcineva.
Mai mult decat transpunerea in scris, poate fi transpunerea in imagini si video a unei idei, tocmai de aceea filmele si documentare reusesc sa transmita un mesaj mai puternic si mai de durata in mintea noastra decat citirea unei carti sau a unui articol.
THINK OUTSIDE THE BOX
ALEGEREA ITI APARTINE
3 gânduri despre „CONTROLUL CREIERULUI EMOTIONAL STA IN PUTEREA NOASTRA COGNITIVA”