Gandeste liber, Managementul banilor

VREI SA STII ADEVARUL DESPRE ECONOMIE SI BANI?

VALOAREA EXPRIMATA IN BANI NU REPREZINTA VALOAREA REALA A UNUI PRODUS SAU SERVICIU

In primul rand economia nu se rezuma doar la bani si astfel nu poate fi exprimata si apreciata doar prin sume de bani.

Economia inseamna tot ce se produce si se consuma intr-o relatie de cerere-oferta si implicit consumul de materie, energie si timp necesar in acest proces.

Banii reprezinta doar intermedierea acestor schimburi intre cerere si oferta, respectiv intre vanzator si cumparator.

COSTUL REAL ENERGETIC SI DE ORICE ALTA NATURA AL ECONOMIEI

Insa o analiza pragmatica, stiintifica  a economiei presupune urmatoarea analiza din exemplul de mai jos, cifrele sunt cu rol informativ:

– anul acesta au fost produse 1000 de telefoane cu un consum de energie de 10 megawati, 10 metri cubi de gaz, 100 metri cubi de apa, 3000 de ore de munca si 100 kg de materie prima.

Acesta a fost consumul real de materie, energie si timp pentru aceasta productie de electronice.

Insa daca acelasi consum de resurse il exprimam in bani, acesta valoreaza diferit in functie de tara sau chiar de localitatea unde se produc.

Chiar daca eu reusesc sa eficientizez procesul de productie adica sa consum mai putina energie si oamenii sa lucreze mai eficient (adica mai putin timp) produsul meu va fi mai scump cand este exprimat in bani decat acelasi produs care a fost realizat in alta tara cu un consum de resurse mult mai mare dar care exprimat in moneda acelei tari reprezinta mult mai putin ca valoare in bani.

Apoi intervine variabila de consum energetic cu transportul cand se analizeaza cata energie s-a consumat ca sa ajunga acel produs la consumatorul final.

Alte variabile de eficienta care trebuie luate in calcul sunt costurile ecologice care sunt mai dificil de cuantificat dar sunt cat se poate de reale.

O poluare cu deseuri nocive poate afecta grav panza freatica din zone intinse cat si solul si implicit calitatea si cantitatea productiei agricole.

Astfel realizam ca de multe ori ceea ce este ieftin exprimat in bani, este de fapt mult mai costisitor in ceea ce priveste consumul real de resurse materie prima si energie si a produs mai multe pagube mediului si societatii per ansamblu, decat un produs care exprimat in bani este mai scump, dar este mai de calitate si produs in apropiere la standarde inalte de eficienta si impact minim asupra mediului inconjurator adica asupra sanatatii umane in ultima instanta.

ECONOMIA EXPRIMATA IN BANI ESTE UN CAZINO CARE ATRAGE PARIORI

Atunci cand aceste valori ale consumului de energie, timp si impact asupra sanatatii publice sunt exprimate in bani, mecanismele perfide ale capitalismului si ale globalizarii fac ca economia sa fie transformata intr-un cazino si chiar daca ai mizat pe o porcarie, aceasta ar putea fi lozul castigator.

Adica acest sistem economic permite si chiar incurajeaza incompetenta profesionala si descurajeaza complet eficientizarea consumului de resurse.

Un alt aspect negativ al exprimarii in bani o reprezinta specula si aceasta denatureaza si mai mult adevarata valoarea a unui produs sau a unui serviciu iar fenomene precum bula imobiliara sunt inevitabile si se produc constant in economie.

CONSUMERISMUL SI FOAMEA DUPA BANI SI STATUT

Consumerismul si foamea dupa profit fac ca produsele de calitate si trainice sa nu mai fie realizate fiindca acestea nu sunt la fel de profitabile iar atunci se produce mult si prost, lucruri care se strica repede si trebuiesc inlocuite iar atunci risipa de resurse si energie escaladeaza exponential.

Industria de electronice si electrocasnice descurajeaza reparatiile si nu ofera service-uri autorizate decat intr-o masura extrem de mica si la costuri nejustifiat de mari ca sa para ca e mai ieftin pentru consumatorul final sa inlocuiasca produsul cu totul dar costul planetar este pierdut din imaginea de ansamblu.

Mancarea de proasta calitate adica junk-food este o afacere prospera cu o marja de profit foarte avantajoasa si nu da semne ca se loveste de o respingere din partea consumatorilor, chiar daca acestia in final platesc mult mai mult pentru sanatatea lor distrusa cu aceasta alimentatie.

Consumul de junk informational nu da semne ca este in descrestere iar consumatorii acestora vor plati cu timpul lor pretios, timp care nu se mai intoarce nicioadata.

Consumul exagerat de produse si servicii, chiar si de calitate fiind, daca sunt prea multe, atunci cantitativ au acelasi efect devastator direct asupra consumatorului si indirect asupra sanatatii umane in general.

Risipa generata de consumerism face ca persoana respectiva sa isi piarda controlul asupra dependentelor sale si indiferent de cat de multi bani castiga boala si nefericirea vor reprezenta costul inevitabil al acestui comportament imatur de consumerism.

Concluzii:

– daca vrei doar sa faci bani fara sa tii cont de toate aspectele exprimate in acest articol atunci esti doar un parior cu foame de bani si de imbogatire rapida, nu un antreprenor care ajuta la evolutia societatii;

– daca esti consumator si te uiti doar dupa pret atunci esti victima sigura al celor de mai sus;

– daca vrei sa te eludezi cat mai mult posibil acestui sistem economic perfid exprimat in bani atunci analizeaza cu atentie toate detaliile despre cum si unde a fost realizat un produs sau un serviciu si nu analiza doar din prisma pretului;

– daca vrei sa faci o afacere atunci fa-o nu doar pentru bani ci pentru a aduce plus-valoare civilizatiei si pentru ca vrei un loc de munca ideal si cum nu l-ai gasit, il inventezi si devii propriul sef si angajat.

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.