
HOTUL STRIGA „HOTII”- IPOCRIZIA E LA MODA IN ROMANIA
M-am plictisit de cat de multa lamentare e in Romania si in lume si cat de multi se plang ca politicienii sunt corupti si fura de la stat.
Majoritatea nu-si vad „lungul nasului” si dau vina doar pe ceilalti cand de fapt toti suntem de vina iar daca vrem o schimbare atunci trebuie mai intai sa ne schimbam pe noi insine.
Si asta pentru ca prin definite coruptia nu se refera doar la mituirea unor functionari publici ca sa cumpare la suprapret ceva anume din banii contribuabilor.
Coruptia prin definite se refera la orice practica imorala, ca o abatere de la cinste si onoare. Iar in particular coruptia se refera la practicile imorale de obtinere a banilor fiindca banul corupe.
FURTUL DE LA STAT – EVAZIUNEA FISCALA – IDEEA DE CORUPTIE CLASICA
Prea multi antreprenori fac evaziune fiscala dar se plang ca politicienii sunt corupti si isi dau contracte cu dedicatie si masluiesc licitatii publice, practic si unii si altii fura de la stat doar ca antreprenorii se oftica ca ei fura mai putin!.
Alti antreprenori nu fac direct evaziune fiscala dar profita de niste chichite legislative astfel incat sa reduca major taxele datorate la stat si sa le ramana lor cat mai mult profit.
Asta se observa in special in cazul marilor corporatii care finanteaza pe ascuns policieni pentru ca acestia sa faca legi fiscale ambigue care sa le faciliteze acestora profituri substantiale pe spinarea angajatilor.
Iar cetatenii de rand incurajeaza evaziunea fiscala de fiecare cand nu cer bon fiscal, lasa bacsis sau dau spaga la doctori si functionari publici.
Ipocrizia e la rang de arta, de la show-urile de televiziune unde se balacaresc unii pe altii pana la barfe la un pahar de bautura, de parca nu am avea altceva mai bun de facut.
Furatul de la stat e o moda veche chiar si in regimuri dicatatoriale (cum a fost asa zisul comunism din Romania).
Ideea e ca prea putini sau chiar nimeni nu este principial 100%, nu este incoruptibil indiferent de potentialul castig financiar pentru ca multi au un pret pe care il accepta ca sa isi incalce principiile si moralitatea iar altii pur si simplu nici macar nu au aceste principii deci din start sunt dispusi sa fie corupti, singurul lucru care ii opreste e nivelul de risc asumat.
Practic nicaieri in lume nu exista coruptie zero la nivel de institutii de stat si intr-un fel sau altul cineva fura de stat, adica de la ceilalti dar implicit „isi fura propria caciula”pentru ca statul e reprezentat si de hotul respectiv.
FURTUL DE LA CEILALTI – COMBINATIILE SI MANIPULARILE COMERCIALE
Pe langa furatul de la stat mai este furatul de la firme sau de la alti cetateni si nu ma refer la infractiunile de talharie si furt propriu-zis asa cum sunt sanctionate de catre legile penale.
Ma refer la toate combinatiile, subterfugiile si manipularile crase la adresa celorlalti regasite din plin in vanzari si marketing.
Fraierirea celorlalti oameni a devenit aproape regula de fiecare data cand vinzi ceva iar asta din cauza marketingului agresiv si subliminal care forteaza consumatorul sa faca o achizitie emotional si impulsiv.
Manipularea consumatorilor e tot o forma de furt ca si nivel de imoralitate doar ca aceasta forma este perfect legala in capitalism.
Asocierile subliminale folosite in reclame clasice sunt intre femei atragatoare si masini, intre sport si bauturi alcoolice, intre sport si pariuri sportive, etc.
Alte manipulari clasice care pacalesc consumatorul sunt preturile cu 99 in coada ca sa para ca sunt mai ieftine cand cineva citeste rapid pretul.
Promotiile cu termen extrem de scurt exploateaza teama de a nu pierde o super combinatie, aici imaginile cu puhoiul de oameni care se inghesuie sa rupa usile magazinului fizic sau sa blocheze site-ul din ziua de Black Friday denota impulsivitatea care este exploatata agresiv in cadrul acestor tactici de marketing necinstite.
Folosirea excesiva si in detrimentul consumatorului a celor 6 legi ale persuasinii descoperite de Robert Cialdini fac parte din arsenal imoral al unui bun agent de vanzari.
Practic majoritatea vanzarilor pot fi considerate d.p.d.v. moral drept escrocherii chiar daca legal acestea nu sunt sanctionate ci fac parte din natura economica a sistemului capitalist.
FOAMEA DE BANI SI CONSUMERISMUL
Consumerismul pe care il observam in ziua de astazi este cauzat tocmai de aceasta agresivitatea si imoralitate in vanzari unde principalul scop este targetul de vanzari si nu satisfactia clientului.
Cu cat mai mari sunt vanzarile cu atat mai bine pentru profitabilitatea companiilor si a comisioanelor agentilor de vanzari iar de aici porneste spirala consumerismului si a practicilor necinstite din domeniul vanzarilor/marketingului.
Cunosc prea bine aceste detalii pentru ca si eu sunt agent de vanzari dar sunt considerat unul mediocru pentru ca nu ma zbat de ceasul mortii sa vand si mai mult si mai mult, indiferent ce, cui si in ce forma ci ma intereseaza un echilibru al intregului proces.
ARATI CU DEGETUL PE CEILALTI DAR TU NU ITI RECUNOSTI VINA
Daca vrei sa iti verifici nivelul de incoruptibilitate financiara raspunde sincer in mintea ta la urmatoare intrebare dintr-un scenariu imaginar : daca acum ai primi 100.000 de euro de la cineva care lucreaza la stat pentru a vinde un pahar cu apa dar stii ca in acelasi timp si el castiga din afacerea asta 300.000 de euro (bani tot de la stat) iar oameni din politie si justitie iti garanteaza in scris ca nu te va acuza nimeni si nu vei pati nimic, ai accepta?
Dar daca ai primi 1 milion de euro pentru acelasi lucru sau 1 miliard, tot ai spune nu?… este evident cum zice si zicala „banul este ochiul dracului” ca acolo unde e vorba de bani inevitabil apare si coruptia, deci e un fenomen global.
Sau sa schimbam scenariul si acum nu mai vinzi la stat incercand sa mituiesti un functionar ci lucrezi la o companie privata si incerci sa vinzi altei companii private sau unui client final persoana fizica acelasi pahar de apa la care primesti comision 100.000 euro si cunosti o tehnica speciala de marketing prin care poti pacali pe cineva sa iti dea o suma exorbitanta de bani pe acel pahar cu apa. Ai face acest lucru care este perfect legal dar complet imoral?
Practic in ziua de astazi, in ciuda asa zisei piete libere care regleaza preturile in functie de cerere si oferta, avem multe preturi imorale raportate la cat de utile si valoroase sunt acele produse sau servicii.
Intregi domenii de activitate si-au marit artifical valoarea doar prin manipulari si distorsionari grosolane la nivel macroeconomic.
Sa luam exemplul domeniului imobiliar care este artificial sustinut de creditarea promovata subliminal si agresiv care conduce la preturi imoral de mari si nejustificate pentru o amarata de locuinta. Sa nu uitam ca tocmai o bula imobiliara a stat la baza crizei financiar-economice din 2008-2011.
Sau sunt multe produse si servicii de care efectiv nu avem nevoie dar ni s-a inoculat subliminal aceasta nevoie de epatare sau de evadare in dependente si droguri. De la tigari si bautura pana la junk-food si dulciuri, de la cel mai nou model de smartphone si continut informational junk pe internet pana la mii de seriale si show-uri de televiziune, etc.
Acum gandeste-te serios la domeniul de activitate in care lucrezi, ce produse sau servicii sunt vandute de tine direct (daca faci vanzari) sau indirect daca esti undeva in afara zonei de marketing si vanzari. Iar apoi analizeaza tot acest articol si altele din categoria consumerism si vezi oare cat de imorala este afacerea la care iei parte?
Iti garantez ca 100% din economia mondiala este imorala si corupta, fiecare zona cu diferite grade de imoralitate, este insasi fundatia capitalismului sa fim avizi dupa bani si profit iar in aceste conditii exercitarea moralitatii va conduce inevitabil la faliment in afaceri.
Un stil de viata minimalist te ajuta sa iti pastrezi in mare parte moralitatea pentru ca nu mai iei parte la tot tavalugul de foame de bani si consum si iti permiti sa mai analizezi rational din cand cand cat de cinstit este modul tau de viata raportat la intreaga omenire si iti mai permiti anumite schimbari de mentalitate si obiceiuri insa tot faci parte din sistem.
Corectitudine 100% intr-un sistem monetar nu exista, este o iluzie, o utopie folosita grosolan de niste dictatori care sa isi impuna chipurile legea dreapta a moralitatii inventata de ei.
Atata timp cat exista bani va exista implicit si coruptie, putem doar controla gradul de coruptie pe care il exprimam in acel sistem.
Ai 2 variante:
1.Esti un ipocrit care se considera incoruptibil si principial 100% dar te minti singur si oricum te lupti cu morile de vant. Solutia nu poate fi emigrarea ci eventual teleportarea (ha-ha-ha) pentru ca peste tot in lume exista coruptie.
2.Nu te mai plangi aiurea ca exista coruptie si negociezi in stil agresiv cu restul societatii mai corupte decat tine sub forma unor parghii santajiste in asa fel incat microbul coruptiei sa fie tinut sub control si in echilibru cu progresul societii per ansamblu.
OARE SI TU ESTI LA FEL DE IPOCRIT/-A PRECUM CEILALTI?
TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE