CONSUMERISMUL INFORMATIONAL NE FURA TIMP PRETIOS
Daca consumerismul material ne fura si ne iroseste banii, care cu greu i-am obtinut, consumerismul informational ne fura timpul pretios si limitat de care dispunem.
Tot mai multi oameni se plang astazi ca nu au timp suficient, ca sunt mereu pe fuga, ca sunt super ocupati, insa asta se intampla pentru ca vor mai mult decat pot face si ajung sa fie suprasolicitati, grabiti si superficiali.
Intr-adevar nu avem timp de toti si de toate, de tot ce se intampla pe lumea asta si tocmai de aceea trebuie sa alegem cat mai constient ce facem cu timpul nostru.
EFECTIV NU AI TIMP DE TOATE SI DE TOTI SI ATUNCI TREBUIE SA ALEGI
Daca timpul nostru este limitat, 24 ore/zi si o speranta de viata in medie de 70 de ani, atunci trebuie sa ne limitam activitatile cu care ne putem umple acest timp limitat si pretios.
Problema e ca lumea vrea tot mai multa informatie si fizic vorbind nu ai cand sa citesti toate stirile, toate postarile de pe retelele de socializare sau sa inveti toate stiintele si profesiile.
Multi oameni nu stiu cand sa spuna stop si fiecare clipa devine o fuga nebuna dupa o noua informatie care le-a atras atentia.
Asta are ca rezultat un mare deficit de atentie si concentrare asupra procesarii informatiei, iar oamenii suprasaturati de prea multa informatie servita in exces pe toate canalele media ajung sa fie foarte usor perturbati si manipulati pentru ca nu mai au posibilitatea sa o analizeze si sa o treaca prin cadrul rational, la fel cum poate si tie ti-a fost destul de greu sa urmaresti coerent aceasta fraza in intregime. Daca nu ai reusit, fa o pauza de relaxare si citeste-o din nou!
E timpul sa invatam sa ne mai inchidem in noi insine din cand in cand, sa meditam, sa avem momente de introspectie ca sa aflam ce vrem cu adevarat de la lumea exterioara si apoi sa facem alegerile corespunzatoare setului nostru de prioritati.
IESI DIN MATRIX – TRAIESTE IN LUMEA REALA!
Adevaratul Matrix este internetul, vei intelege metafora daca ai vazut filmul. Este o lume fascinanta dar nu este reala, viata online este in fond o viata virtuala petrecuta in fata monitoarelor (telefon, tableta, laptot sau PC).
Internetul a schimbat lumea si este inca la inceput, aceasta tehnologie va evolua si ne va schimba societatea si mai mult. In mare a adus beneficii in domeniul comunicatiilor si al accesului la informatie iar daca stim sa-l utilizam inteligent ne ajuta foarte mult.
DEPENDENTA DE INTERNET SI DE MONITOARE ESTE REALA
Insa “ce e mult strica” si daca nu-l utilizam moderat si cumpatat, internetul chiar poate da dependenta, la fel ca drogurile.
Mici doze de dopamina se scurg in creierul nostru de fiecare data cand dam click sau scroll, in foamea de a afla ultimele noutati si ce au mai postat cei pe care ii cunoastem in lumea online.
Dependenta este cat se poate de reala si fiziologic functioneaza pe sistemul de recompensa, este exact precum un animal care este dresat sa faca ce vrei tu cand ii arunci cate o bucatica de mancare foarte gustoasa.
In cazul dependentei de internet si ecrane digitale, mancarea gustoasa este inlocuita de stiri siropoase sau bombastice, barfe elaborate si reclame subliminale si uite asa ne pierdem libertatea.
Alege sa te deconectezi de la viata online cand iesi in oras cu prietenii, inchide notificarile de pe telefon si fa conversatie cu cei cu care esti fata in fata si nu cu altcineva online, este pana la urma o forma de respect fata de cei prezenti langa tine.
Intri in panica daca a picat netul? Fa o plimbare in aer liber si iti trece!
Suntem fiinte biologice nu roboti pe care sa-i conectezi la net, avem nevoie de socializare fizica fata in fata, de miscare si sport, nu sa stam blazati ca nisti muribunzi la perfuzia online.
Daca in trecut oamenii stateau prea mult in fata televizorului acum oamenii stau prea mult in fata telefonului si a calculatorului.
Calculatorul pierde teren in fata „smartphone-lui” dar in fond este vorba de aceeasi dependenta de o lume virtuala, de ecrane. La fel cum era in trecut cu televizorul, drogul este acelasi doar ca este servit prin alte dispozitive finale in creierul consumatorului.
Iar in viitorul nu foarte indepartat castile VR si alte tehnologii de realitate virtuala vor face sa para desuet telefonul inteligent de astazi si facebook-ul.
TELEVIZORUL INCA NE MAI IROSESTE TIMPUL
Este adevarat ca prea putini din cei sub 30 de ani se mai uita astazi la televizor si atunci principala problema de consumerism informational este cea legata de internet.
Dintre cei intre 30 si 50 de ani inca mai sunt iubitori de televiziune si asa cum dau scroll pe telefon la newsfeed-ul de pe facebook obisnuiesc sa butoneze si telecomanda pe multitudinea de canale si optiuni disponibile.
Oamenii in varsta sunt cei care se uita mai mult la televizor dar mici sanse ca acestia sa fie publicul meu care citeste acest blog.
Asadar pentru cei intre 30 si 50 de ani le recomand sa mai scurteze orele petrecute la tot felul de emisiuni despre mancare, talk show-uri politice, minutul 91 la fotbal si alte asemenea tipuri de informatii care nu le aduc deloc plus valoare ci doar le consuma inutil timpul.
Pentru unii probabil e chiar la indemana sa elimine complet televizorul ca device din casa.
Eu unul personal nu am televizor in casa, ma mai uit la filme direct pe calculator si cateodata pe televizunea online la un meci de fotbal, de tenis, snooker sau cateva documentare interesante de pe canalele de televiziune.
MASS-MEDIA NE TERORIZEAZA CU STIRI NEGATIVE
Mass-media ne ofera preponderent stiri negative si socante pentru ca majoritatea audientei asta vrea, vrea sa isi inece amarul doar cu jumatatea goala a paharului.
E timpul sa oprim acest flux negativ de stiri si de aceea eu nu ma mai uit la nici o emisiune dedicata de stiri ci efectiv caut pe internet cand vreau sa aflu noutati pe un anumit subiect.
JUNKUL INFORMATIONAL
Asa cum exista junk-food la fel exista si junk-information, informatii de „doi lei” de foarte proasta calitate si in cantitate excesiv de mare.
Ce este junkul informational:
– de la notificari inutile pe e-mail despre tot ce se intampla prin conturile prietenilor tai de pe social-media, pana la newslettere agresive care iti vand in fiecare zi cate ceva nou;
– de la reclame nesolicitate despre tot ce nu vrei sa stii, pana la reclame agresive cu junk-food si alte droguri legale (tigari, bauturi alcoolice, cafea, sucuri si dulciuri, unele medicamente);
– de la ore in sir de podcast sau vlogging in care se discuta fara vreo directie sau concluzie anume si fara sa trateze in mod structurat un subiect, pana la alte ore in sir de accidente, cazaturi si busituri;
– de la divertisment care mai mult instiga la ura decat la umor, pana la stiri negative care sunt repetate pana la paroxism;
– de la barfe de doi lei despre viata personala a altora, pana la stiri de cancan cu titluri bombastice;
Descopera cele 5 reguli de utilizare a internetului aici: https://traiesteminimalist.com/2020/07/23/5-reguli-minimaliste-de-utilizare-eficienta-a-internetului/
TRAIESTE MINIMALIST SI EVITA CONSUMERISMUL SI JUNKUL INFORMATIONAL
ALEGEREA ITI APARTINE
2 gânduri despre „EVITA CONSUMERISMUL INFORMATIONAL DIN ERA DIGITALA”