Minimalism si esentialism

5 REGULI MINIMALISTE DE UTILIZARE EFICIENTA A INTERNETULUI

119. 5 reguli de utilizare eficienta a internetului - 23.07.2020

PRINCIPIUL „LESS IS MORE” SE APLICA SI  UTILIZARII  INTERNETULUI

Aplica principiul minimalist „less is more” si vei vedea ca te poti folosi mult mai eficient de valoarea internetului petrecand mult mai putin timp online dar cu folos.

5 REGULI MINIMALISTE DE UTILIZARE EFICIENTA A INTERNETULUI:

1.NU RAMANE CONECTAT/-A CONSTANT LA FACEBOOK SI ALTE RETELE DE SOCIALIZARE

Intra cateva zeci de minute sau o ora la cateva zile, verifica care sunt noutatile si apoi te deconectezi.

Alege sa nu urmaresti toti prietenii ci doar pe cei care au in general postari interesante si comune cu interesele tale, nu are rost sa primesti in newsfeed cum ca cineva are un nou selfie in baie sau in autobuz/masina ori poze cu copiii lor la fiecare 2 zile sau redistribuiri ale unor articole din presa de cancan.

Daca „mori de curiozitate” atunci poti intra direct pe profilul acelui prieten/prietena ca sa vezi ce a mai facut.

Eu intru pe Facebook maxim 2 ore pe saptamana, de obicei in doua ture, adica cam o ora la 3 zile. Iar de urmarit am doar cateva pagini si cateva profiluri personale la newsfeed, restul sunt blackout pentru mine, mai verific din cand in cand sa vad daca acum postarile celor pe care nu-i mai urmaresc s-au imbunatatit si merita sa-i adaug la newsfeed.

Astfel nu ratez nimic important si esential din ce ma intereseaza si imi aduce valoare din utilizarea acestei retele de socializare. Restul e doar junk informational pentru mine!

2.UTILIZEAZA RETELELE DE SOCIALIZARE DE PE LAPTOP/DESKTOP

Pe langa faptul ca experienta unui ecran mai mare este mult mai bogata, ai si posibilitatea unor setari importante de news-feed, notificari, etc pe care le poti administra mai usor intrand de pe calculator si nu de pe telefon.

Astfel experienta facebook va fi mult mai lina, curata si eficienta, plus ca este mult mai sigur ca riscuri de securitate cibernetica.

Eu nu m-am mai conectat la facebook de pe telefon de peste 5 ani de zile.

Intru de acasa, linistit, cu setarile mele avansate de pe calculator si totul merge snur, in maxim 2 ore pe saptamana consumate in 2-3 reprize, e mai mult decat suficient ca sa extrag esentialul din aceasta metoda de socializare.

Nu e cazul sa fiu la zi cu toate banalitatile care se petrec in jurul meu, daca e vreo urgenta ma suna cineva, nu trebuie sa fiu conectat non-stop la social media de pe telefon.

3.TINE PE SILENTIOS TOATE NOTIFICARILE DE MESAGERIE DE PE WHATSAPP.

Daca tot ai scapat de curentul continuu de notificari si mesaje de pe facebook, instagram si alte retele de socializare, acum e timpul sa pui un mic baraj si celor de pe whatsapp.

Tine toate notificarile de sunet, vibratii si lumina oprite fiindca altfel o sa iti bazaie telefonul din 5 in 5 minute sau chiar mai des, mai ales daca esti si in cateva grupuri numeroase unde se scrie foarte des, cate un mesaj nou vine mai tot timpul de la cineva.

Alege sa verifici periodic mesajele de pe whatsapp, o data la cateva ore, deci cam de 3-5 ori pe zi pentru a verifica ultimele informatii primite.

Daca e vreo urgenta pui mana pe telefon si suni, la fel vei fi sunat/-a daca persoana respectiva vede ca nu raspunzi imediat la mesajul de pe whatssapp si intr-adevar te cauta de urgenta.

Nu sta in prea multe grupuri, mai ales daca se discuta multe baliverne si banalitati. Sau poti ramane si doar dai scroll pana jos ca sa apara citite mesajele si mai ramai in grup doar pentru lucrurile importante cum sunt anumite iesiri in offline sau teme pentru copii (in cazul grupurilor de mamici-profesoare).

Daca stii ca urmeaza sa te intalnesti cu cineva atunci in acele momente poti verifica mai des mesajele sa vezi daca a ajuns, mai intarzie sau pe unde e, ori pur si simplu suni persoana respectiva si lamuriti imediat toate aceste detalii in doar cateva minute de conservatie telefonica decat sa schimbati si sa va verificati mesageria whatsapp de 5-6 ori in decurs de 10-15 minute.

Eu personal verific de 3-4 ori pe zi si stau cateva minute deci in total vreo 5-10 minute pe zi, iar saptamanal rar sar de 30 de minute, atunci cand ma angajez intr-o conversatie mai lunga.

Iar grupurile de whatsapp le pastrez sau le creez in general pentru a organiza iesiri offline nu ca sa stau acolo cu orele si sa socializez din fata telefonului.

 

4.PASTREAZA CASUTA DE E-MAIL CURATA SI AERISITA

Nu putini sunt cei care au zeci sau sute de mesaje in inbox, multe dintre ele necitite si care nu prezinta interes.

Daca primesti zeci sau sute de mesaje zilnic sa nu crezi ca esti persoana publica sau vreo mare vedeta ci esti doar public tinta.

Daca devii minimalist/-a vei castiga foarte mult timp si va fi mai putin stresant sa folosesti posta electronica fara sa fii bombardat zilnic cu zeci de mesaje, de acest junk informational care nu te intereseaza in mod special.

Pe scurt ai aici informatiile principale dar poti citi si articolul complet despre cum sa iti faci ordine in casuta de e-mail: https://traiesteminimalist.com/2018/11/17/stil-minimalist-in-online-cum-sa-ai-o-casuta-de-e-mail-curata-si-aerisita/

Newslettere: nu poti urmari mai mult de 3-5 newslettere in acelasi timp fara sa iti consume extrem de mult timp, asadar alege-le cu grija si pastreaza-le doar pe cele mai importante pentru tine si de preferat pe acelea care nu iti trimit mesaje zilnic.

Opreste notificarile prin e-mail de pe retelele de socializare si alte conturi online, daca aplici corect setarile pentru notificari poti ajunge de la cateva zeci/sute de mesaje/notificari primite saptamanal la doar 2-3 sau chiar zero.

Marcheaza ca spam mesajele ciudate sau insistente si apoi muta acele mesaje in folderul spam sau trash, le si poti raporta daca e cazul.

Saptamanal sau lunar fa curatenie in casuta de e-mail: golesti folderul spam si trash iar din folderele inbox si sent stergi toate mesajele care nu mai sunt de actualitate si nu doresti sa le colectionezi inutil.

E de preferat ca aceasta curatenie sa o faci in timp real si nu la final de saptamana/luna ca sa nu se stranga prea mult gunoi (junk).

Astfel, imediat dupa ce ai citit un e-mail stabilesti daca merita pastrat sau nu si il poti pune intr-un folder separat la pastrare pe termen mediu si lung.

Aplica aceste principii si din cateva click-uri realizate constant si ordonat vei avea o casuta de e-mail curata si aerisita!

 

5.CAND CAUTI CEVA PE INTERNET  RAMAI  CONCENTRAT  PE  ACEL SUBIECT

Foloseste o expresie cat mai exacta a ceea ce cauti si utilizeaza setarile de cautare avansata puse la dispozitie de google (poti selecta limba si tara, poti selecta data ca sa fie informatii cat mai actuale, poti selecta daca sa fie expresia exacta sau ceva apropiat, poti selecta sa fie imagini sau video ori harti).

In acest mod vei ajunge mai rapid la ceea ce cauti si nu va trebui sa dai click pe mai multe site-uri pana cand ajungi la ce te intereseaza.

In Romania, atat utilizatorii de internet nu cauta specific cat si detinatorii de site-uri nu fac SEO (search engine optimization) specific pe expresii long tail adica formate din 3-4 cuvinte cheie ci pe cuvinte generale, iar astfel cautarea pe internet este una inexacta si greoaie. Este un aspect care se va dezvolta si se va schimba rapid in urmatorul deceniu, chiar poti face bani din asta daca esti pasionat de online.

Alege sa ignori reclamele agresive cu femei goale, haine, bautura si stiri bombastice de genul: dezvaluri socante, accident grav, cum sa faci bani pe net frecand menta, cum sa slabesti in 5 minute, cum sa iti creasca inca o mana.

Reprezinta junk informational si poti sta departe de el si prin instalarea unui aplicatii ca AdblockPlus sau altele de genul care sa blocheze o parte din aceste reclame si prin evitarea pe viitor a unor site-uri care vezi ca in mod constant afiseaza astfel de stiri bombastice si reclame malitioase.

TRAIESTE MINIMALIST SI EVITA CONSUMERISMUL INFORMATIONAL

ALEGEREA ITI APARTINE

 

1 gând despre „5 REGULI MINIMALISTE DE UTILIZARE EFICIENTA A INTERNETULUI”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.