ANIMALELE DE COMPANIE NU POT TINE LOCUL PRIETENILOR UMANI
Animalele de companie nu pot tine locul prietenilor si implicit a interactiunii umane socio-emotionale.
Asa cum spune si numele, animalele de companie sunt tinute pentru companie.
Daca ai prieteni cu care petreci timp liber de calitate atunci nu mai simti neaparat nevoia sa iesi cu cainele la plimbare.
La fel, daca ai parte de afectiune umana suficienta nu mai simti neaparat nevoia sa mangai un catelus pe urechi.
INTERACTIUNEA EMOTIONALA CU ANIMALELE
Mamiferele au si ele emotii, deci nu e o problema sa impartasim emotii cu acestea, este limbajul comun prin care putem comunica.
Este practic o comunicare non-verbala, de body-language, intre specii diferite de animale: omul rade si cainele da din coada – ambele mamifere simt bucurie, simpatie.
E ceva interesant sa comunicam cu animalele prin atasament/iubire insa nu e cazul sa punem pe locul doi relatiile de acelasi tip cu oamenii, relatiile interumane trebuie sa fie prioritatea noastra in viata daca ne dorim echilibru emotional.
Cei mai infocati iubitori de animale de companie sunt in general oameni care nu au parte de suficienta iubire umana: un copil care nu prea se intelege cu familia sau colegii la scoala, un adult care nu are un grup de prieteni si/sau o relatie de cuplu implinita sau o persoana varstnica ramasa vaduva, cu copiii plecati la casele lor si fara un grup de prieteni.
Unii dintre acestia chiar au trecut prin traume relationale si atunci sunt destul de reticenti in a se mai deschide din nou fata de un om si prefera compania unui animal care nu-i tradeaza iubirea. Insa este o trauma nerezolvata si nu aceasta este solutia constructiva pe termen mediu si lung.
Si eu am mangaiat un pisoi sau un catel si m-am jucat cu „arunca batul” sau „alearga ghemul de ata”. A fost placut, amuzant dar nicioadata nu am privit acele animale ca pe niste prieteni adevarati.
Prietenii adevarati sunt oameni in carne si oase cu care socializez mult mai complex, mai interesant si cu un cockteil de emotii mult mai diversifcat. Acelasi lucru este valabil si in prezent, relationez tot cu oameni, nu cu animale.
PRIVAREA DE LIBERTATE A ANIMALELOR DE COMPANIE
Orice animal de companie are un stapan, adica altfel spus nu este liber sa socializeze dupa bunul plac cu alte animale din specia lui.
Chiar si pisica care e mai mica si isi poate face nevoile la cutia cu nisip tot are nevoie de un teritoriu mai mare decat spatiul unui apartament sau al unei curti. In trecut mai iesea din curte si interactiona cu alte pisici fiind ceva mai libera.
Insa nu se poate sa lasam animalele de companie libere sa hoinareasca prin oras ca sa aibe libertate pentru ca ar genera haos si o gramada de probleme sociale. Asadar, solutia este sa fie private de libertate ceea ce eeste foarte trist si ca iubitor de animale ar trebui sa te gandesti daca chiar e o mare fericire pentru un animal de companie sa fie doar un animal de companie.
LOCUL ANIMALELOR E IN NATURA NU IN CASA CU NOI
Daca in trecut, la tara, la curte, mai mergea cat de cat sa tii un animal, astazi la bloc, in mijlocul unei metropole, nu prea au ce cauta cainii si pisicile.
E o corvoada atat pentru mine cat si pentru saracul animal, la ce bun sa ne chinuim reciproc?
Sa strang rahatul de caine de pe jos si sa-l vad cum zgarie usa pentru ca vrea afara sa alerge liber in natura dar un parc este insuficient si trebuie sa-l tin in frau cu zgarda la gat.
Locul animalelor este in natura, in salbaticie, nicidecum in casa sau in bloc. Pentru binele lor si al nostru ar trebui sa renuntam la prejudecata de a tine animale pe langa noi pentru ca nu avem cu cine sa ne jucam.
In trecut tinerea cainilor si pisicilor pe langa casa avea aplicatii practice precum paza casei si tinerea sub control a rozatoarelor.
Astazi cainii la oras sunt o problema sociala si este din cauza stapanilor care nu au avut responsabilitate fata de animalele lor si nu au controlat reproducerea acestora ajungandu-se de multe ori ca puii animalelor sa fie parasiti in strada. Aceasta mentalitate defecta exista de secole intregi, de pe vremea dacilor si romanilor.
Despre animale de companie precum soparle, serpi si alte lighioane nici nu are rost sa mai discutam, acestea reprezinta o adevarata gradina zoologica in propria casa.
ECHILIBRUL ECOLOGIC CU ALTE SPECII DE ANIMALE
Daca iubim natura si animalele atunci nu le inchidem in custi si ne zgaim la ele, ci putem vedea un documentar confortabil de pe canapea in timp ce animalele respective se bucura de libertate in mediul lor natural, in salbaticie.
Daca la carne, oua si lactate nu pot renunta pentru ca vreau sa am o dieta diversificata omnivora pe care o consider optima pentru sanatatea mea, atunci macar sa scutesc animalele de companie de exploatare.
Eventual pot opta pentru produse ecologice/naturale care sunt obtinute cu mai putina suferinta pentru animale respective si implicit sunt mai sanatoase pentru mine.
Insa daca duc usor discutia in zona aceasta atunci sa stiti ca si plantele „simt” iar agricultura intensiva produce recolte la fel de stresate si nesanatoase precum porcii sau gainile ingramadite in spatii restranse. Puteti citi despre „viata secreta a plantelor” ca sa intelegeti mecanismul fiziologic.
INVESTESTE IN RELATII DE CALITATE UMANE NU IN ANIMALE DE COMPANIE
Animalele de companie reprezinta o grija si o cheltuiala inutila care nu ne ajuta sa evoluam pe plan personal si emotional.
Emotional nu ne ajuta sa ne depasim problemele sau chiar traumele emotionale, ascundem adevarul incomod sub pres si ne amagim dormind cu pisicuta in pat sau in camera, in loc sa constientizam ca ne lipseste prezenta si iubirea umana.
Iar toata aceasta amagire de sine ne costa bani si timp care se duc pe „apa sambetei” pe tot felul de „crontonele” si vizite scumpe la veterinar.
Am putea sa investim timpul si banii consumati cu animalele de companie in a incerca sa cautam persoanele demne de a le numi apropiate in viata noastra si alaturi de care sa ne dezvoltam personal si implicit sa ne ofere companie ca doar asta cautam.
Evident nu spun sa aruncati in strada animalele de companie, asta ar fi o cruzime. Dar sa nu mai luati altele iar cele pe care le aveti sa le vindeti altora sau le mai pastrati cat mai au de trait iar apoi gata cu animalele de companie in viata voastra.
Si foarte important, supravegheati reproducerea acestora pentru ca numarul acestora sa nu creasca si sa ajunga in strada, asa cum se intampla din pacate de multe ori.
Una e sa fii dresor sau cercetator si sa vrei sa intelegi mai bine animale. Atunci da, vei comunica si socializa intr-un fel sau altul cu acestea, de dragul stiintei si de a descoperi mai bine ce simt animalele.
ALEGE PRIETENI UMANI SI NU ANIMALE DE COMPANIE
TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE