Gandeste liber, Stil de viata sanatos

NOUA MEDICINA A VIITORULUI – REVOLUTIA DE PARADIGMA IN SANATATE NR.1

115.Noua medicina a viitorului - revolutia de paradigma in sanatate nr.1 - 03.06.2020

OMUL TREBUIE PRIVIT CA UN INTREG PENTRU CA ASTA ESTE

Medicina se concentreaza prea mult pe simptomele si bolile exprimate fizic si aproape ca exclude cu desavarsire partea emotionala, mentala, din tabloul clinic al unui pacient.

„MENS SANA IN CORPORE SANO” – aceasta intelepciune mostenita inca din antichitate se pare ca s-a pierdut in anii de specializare a diverselor discipline medicale care studiaza, fiecare separat, doar o mica participa din imaginea de ansamblu a sanatatii umane.

Cati medici au studii aprofundate de psihologie?…nu poti trata eficient pe cineva cand doar ii recomanzi medicamente care sa-i scada glicemia dar nu acorzi atentie asupra mancatului emotional care e la baza acelei alimentatii dezechilibrate care i-a provocat boala fizica ca efect secundar.

ESENTA SANATATII ESTE ECHILIBRUL VIETII

Sediul controlului homeostaziei care reprezinta echilibrul vietii se afla in creier iar daca creierul nu este in echilibru, implicit va produce dezechilibre si in corp.

Sa nu uitam ca intregul sistem endocrin este controlat de catre glande situate in creier, anatomic fiind chiar in zona central-bazala, foarte aproape de creierul emotional.

Orice emotie este in fond mediata de hormoni, de la serotinina si dopamina pana la cortizol si adrenalina. Si toate aceste substante se scurg in sange si au efect direct asupra tuturor organelor din corp, deci au efect asupra starii fizicii a organismului.

Prin urmare, ceea ce simtim are efect direct asupra functionarii fizice a organismului, daca ne putem intelege si controla emotiile atunci putem controla in mare parte modul in care ne influenteaza factorii de mediu.

Iar emotiile au si o componenta rationala, lingvistica, conceptuala, care provine din lobii frontali si parietali ai creierului nostru, locul unde ganduri si rationamente complexe se formeaza. Prin urmare, oamenii pot simti ura si furie fata de anumite concepte culturale, rasismul si bigotismul sunt exemple in acest sens.

NOUA MEDICINA VA TRATA OMUL CA UN INTREG – MINTE SI CORP

Momentan nu exista o ramura a medicinei care sa analizeze serios ce concentratie optima din fiecare hormon asociat unei stari emotionale este ideal sa avem in sange, ca parte dintr-o homeostazie generala.

Si cu atat mai putin modul in care gandurile, in asociere cu emotiile, formeaza un tot unitar numit echilibrul mental, care are un impact major asupra functionarii fiziologice a organismului.

De cate ori nu se intampla sa simti ca nu esti in regula, ca nu iti este bine, dar totusi analizele de sange sa iti iasa bune?

Raspunsul este ca problema nu poate fi identificata in analizele banale de sange, ficatul inca se straduieste sa functioneaze corect si sa mentina indicatori importanti precum glicemia si colesterolul in control insa dezechilibrul fiziologic care iti provoaca starea de rau nu se poate vedea in analizele uzuale de sange.

Problema poate fi identificata in analiza detaliata a sistemului endocrin sau in zone de creier „usor scurtcircuitate” vizibile la tomograf sau prin discutia psihologica prin care intelegi ca echilibrul mental este la pamant si acel pacient este in prima faza a depresiei.

UN MEDIC NU ESTE DE AJUNS CA SA AIBE GRIJA DE SANATATEA UNUI OM

Pentru a  putea trata omul ca intreg este nevoie de o intreaga echipa de medici, din toate specializarile medicale, care sa se reuneasca si sa analizeze impreuna situatia unui pacient.

Aceeasi problema este si cu medicamentele:  un medicament te trateaza de o afectiune dar are zeci de efecte secundare care iti pot perturba multe din celelalte functii fiziologice care inainte de tratament functionau corect.

Fiecare medic specialist poate intelege detaliat doar o problema locala, scoasa din context, nu si imaginea de ansamblu detaliata a starii de sanatate a pacientului.

In cel mai bun caz are o ideea vaga despre situatia de ansamblu, dar ii lipsesc multe bucati din puzzle care nu pot veni decat conlucrand cu alti medici si neaparat cu pacientul, pentru a intelege si interpreta analizele si simptomatologia cat mai bine.

CEL MAI BUN MEDIC GENERALIST PE CARE IL POTI AVEA ESTI CHIAR TU

Daca nu iti permiti o astfel de echipa de medici care sa iti inteleaga si sa iti monitorizeze asa cum trebuie starea de sanatate, atunci cea mai buna varianta este sa o faci chiar tu.

Tu iti cunosti cel mai bine corpul si simptomele, emotiile si gandurile si poti intelege cel mai bine ce te doare, cum te doare, cum te simti, daca ceva e in neregula, pentru ca traiesti cu mintea si corpul tau de cand te stii.

Tu esti cel mai bun istoric medical al fisei tale de pacient, asta bineinteles daca ai avut ragazul sa ai momente de introspectie si sa te cunosti mai bine pe tine insuti.

Si ca sa iti iasa cat mai profesionist acest lucru ai nevoie si de o cultura generala bogata care tine de modul cum functioneaza organismul uman, deci biologia si psihologia ar trebui sa fie niste stiinte pe care le stapanesti destul de bine.

Vei apela in continuare la medici specialisti si analize pentru a avea acces la informatii detaliate legate de starea ta de sanatate, vei asculta parerile acestora dar intotdeauna decizia finala despre tratamentul optim de urmat o vei lua tu.

Practic tu esti responsabil/-a pentru sanatatea si viata ta si tu iti asumi toate riscurile aferente, asadar decizia medicala trebuie sa fie a ta.

NUMAI TU TE POTI CUNOASTE CEL MAI BINE PE TINE INSUTI DAR E NEVOIE DE TIMP

Numai tu te poti cunoaste cel mai bine pe tine insuti dar e nevoie de timp, rabdare si perseverenta  pentru a avea o imagine de ansamblu detaliata a identitatii tale, atat fizica cat si mentala.

Daca atunci cand erai bebelus nu stiai nici macar cum te cheama sau ca esti o forma de viata numita om care traieste pe planeta Pamant, acum matur/-a fiind ai avut suficient timp incat sa te poti descrie detaliat, fizic si mental cine esti, ce vrei de la viata si care este scopul tau.

Daca nu te poti descrie cu lux de amanunte atunci inseamna ca de fapt nu te-ai maturizat si inca esti in primele stadii de dezvoltare ale cunoasterii de sine.

Nu foarte multi oameni pot raspunde raspicat la toate intrebarile existentiale care ii macina si sa poata sa se descrie detaliat cine sunt si ce vor de la viata.

Insa odata ce reusesti asta, treci intr-un nou plan al existentei si nu mai traiesti reactiv ci proactiv. Te vei vedea pe tine insuti si lumea in care traiesti in cu totul alta lumina si vei avea o schimbare vizionara de paradigma asupra vietii.

Nu mai reactionezi la mediu doar in baza unor reflexe conditionate de care nu esti constient/-a ci actiunile tale sunt intr-o proportie covarsitoare foarte constiente si foarte atent calculate. Practic atingi un nivel superior de procesare al informatiilor.

SANATATEA, CA-I MAI BUNA DECAT TOATE

THINK OUTSIDE THE BOX

TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE

 

2 gânduri despre „NOUA MEDICINA A VIITORULUI – REVOLUTIA DE PARADIGMA IN SANATATE NR.1”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.