Managementul banilor

ECUATIA BANILOR DIN VIATA TA

114.Ecuatia banilor din viata ta - educatie financiara - 28.05.2020

ECUATIA BANILOR DIN VIATA TA

BALANTA ECONOMICA = VENITURI – CHELTUIELI sau se mai poate scrie si astfel:

BALANTA  = VALOAREA MUNCII TALE – VALOAREA NEVOILOR TALE

B > 0 → ECONOMII = ai bani pusi deoparte

B = 0 → STAGNARE = traiesti de la un salariu la altul

B < 0 → DATORII = ai datorii la rude/prieteni sau credite la banca

Asadar balanta banilor din viata ta poate fi pozitiva, neutra sau negativa.

 

SA NU CHELTUI MAI MULT DECAT CASTIGI

Diferenta dintre venituri si cheltuieli poate fi pozitiva adica ai profit si poti pune bani deoparte pentru investitii sau este negativa si ai pierderi si trebuie sa ceri bani pe datorie de la cunostinte sau de la banca.

Prin urmare, creditul este o forma de risc financiar foarte mare si nu este nimic altceva decat o forma de camatarie legala si trebuie sa fie ultima alternativa pe care sa o iei in calcul atunci cand vine vorba de achizitii, economic este mult mai sanatos asa iar psihologic e un stres mai putin.

Totul pare simplu, pragmatic si usor de implementat dar vei vedea ca sa ai control asupra banilor este de fapt cea mai dificila parte a procesului de educatie financiara si aici pica examenul majoritatea romanilor si nu numai.

Banii in fond sunt doar o forma de intermediere a valorii muncii tale cu valoarea nevoilor tale. Daca privesti astfel banii atunci ii poti controla si folosi dupa bunul plac fara absolut nici o surpriza. Pentru ca de fapt nu urmaresti banii ca scop in sine ci urmaresti sa obtii satisfacerea nevoilor tale in schimbul muncii pe care o faci.

Inainte de a trece la investitii speculative, la incercari de antreprenoriat, intai e cazul sa iti poti controla finantele personale si abia apoi poti incerca sa risti la ruleta economica.

Comanda ghidul minimalist pentru managementul finantelor personale aici:

https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist finante personale

TU ESTI PE PLUS SAU PE MINUS?

Unii oameni par a se afla intr-un paradox, adica au credit la banca dar totusi au si ceva bani deoparte. Ca sa eliminam acest paradox si confuzia scade din valoarea economiilor tale valoarea creditului (datorie) si vezi daca esti pe plus sau pe minus.

Oricat de mult ne place sa ne amagim, sa ne mintim pe noi insine ca stam bine cu banii, de fapt realitatea matematica ne demonstreaza clar daca suntem pe plus sau pe minus.

Simtul acut al proprietatii in Romania a costat pe multa lume libertatea financiara si un credit la banca iti fura enorm din libertatea finantelor personale.

Sa ai o balanta pozitiva a banilor este calea sanatoasa si relaxanta catre dezvoltare, atat personala cat si profesionala.

 

BANII ECONOMISITI

ECONOMII → FOND DE URGENTA (schimbare de job, schimbare locuinta, sanatate)

                       → CHELTUIELI EXTRA (strangi bani pentru o pasiune)

                       → INVESTITII (educatie – dezvoltare personala/profesionala, antreprenoriat)

                       → CARITATE (dai din preaplinul tau altora)

FONDUL DE URGENTA RAMANE FONDUL DE URGENTA

In mod ideal fondul de urgenta este util sa contina 2 sume de bani: una pentru urgente de sanatate si una pentru urgente alimentare si de cazare.

Indiferent de cat de mare e criza financiara sau economica nu te atingi de fondul de urgenta decat pentru probleme urgente de sanatate (nu ca sa iti faci un implant dentar sau un screening medical) sau daca ai ramas fara bani de mancare si/sau de chirie, adica risti sa faci foamea sau sa ajungi in strada – asta e cu adevarat urgenta alimentara si de cazare.

Ce valoare sa aiba fondul de urgenta? Atata cat poti pune tu deoparte pentru acel fond de urgenta si iti confera o stare de confort, de siguranta.

In fond, confortul psihic al sigurantei zilei de maine este principalul aspect care trebuie rezolvat prin acest fond de urgenta in care nu ti-ai dori sa intri nicioadata.

Ideal ar fi sa nu fii nicioadata intr-o situatie cu adevarat de urgenta (asa cum am descris mai sus) si atunci acel fond de urgenta nu va fi folosit nicioadata. Prin urmare, acei bani sunt niste bani blocati si atunci nu e cazul sa fii extrem de anxios/-a si sa iti blochezi acolo o suma mult prea mare de bani.

In medie poate sa fie cam intre 20-35% din totalul economiilor tale pentru ca pana la urma nu toate economiile tale trebuie sa fie un fond de urgenta, mai economisesti si in alte scopuri ceva mai proactive si nu doar reactive adica pentru crize si urgente.

Citeste mai mult despre riscurile unei crize financiare sau economice in articolul:

https://traiesteminimalist.com/2020/04/29/cum-sa-gestionezi-riscurile-financiare-pe-timp-de-criza/

INVESTITIILE SANATOASE

O investitie sanatoasa se face din fondul de economii, sa te imprumuti ca sa investesti intr-o afacere e la fel de inconstient ca si cum ai juca la pariuri sportive banii de chirie sau de mancare.

Lumea duce o mare lipsa de educatie financiara ceea ce este ironic pentru ca traim in capitalism care are la baza capitalul=banii deci e ca si cum am fi corigenti la acest stil de viata occidental si tocmai de aceea dam gres atat de des la nivel individual si implicit la nivel national.

Sa inveti sa economisesti  si apoi sa investesti inteligent banii economisiti face parte dintr-o educatie financiara solida.

Invata sa pui bani deoparte si daca doresti sa investesti in mai mult decat pregatirea ta profesionala primul pas natural e sa incerci sa investesti intr-o afacere bazata pe pasiunea ta.

Cum sa economisesti inteligent – inflatia este inevitabila sistemului actual economic si in timp ne va afecta economiile asadar nu economisi pe o perioada foarte lunga de timp si daca ai o suma mai mare de bani imparte banii economisiti in mai multe monede pentru a disipa riscul inflationist.

coperta ghid minimalist finante personale

Cam o data la 3-5 ani de zile e bine sa folosesti banii economisiti pentru ca acestia isi pierd valoarea foarte rapid si cea mai buna investitie este intr-un produs care intre timp a scazut ca pret sau s-a mentinut cam la acelasi nivel ca acum 5 ani de zile, astfel vei iesi in castig prin aceasta achizitie.

Sa tii banii in depozite bancare nu prea te ajuta pentru ca dobanda oferita la depozite e rusinoasa si mult mai mica decat nivelul inflatiei si practic le dai apa la moara ca sa dea credite cu buletinul, tine-i intr-un cont curent ca sa ai acces la ei tot timpul.

Pentru sume economisite care sunt sub valoarea unui salariu nici nu are rost sa iti mai faci cont la banca, ii poti tine prin casa.

 

CARITATE

Sa dai ceva din preaplinul e foarte constructiv atat pentru tine cat si pentru cei pe care ii ajuti. Nu o faci ca un sacrificiu ci ca o placere, de fapt asa e cel mai sanatos sa oferi ajutorul cuiva, ideea de sacrificiu si eroi martiri nu e deloc constructiva pentru nimeni.

Deci daca ai economii teoretic atunci ai si posibilitatea sa donezi ceva bani, cat de putin, dar e clar ca ai de unde.

Incotro vrei sa indrepti acesti bani e treaba ta, o poti face la sentiment – adica vreun caz care te impresioneaza sau o poti face si cu ceva ratiune – adica donezi pentru educatie, sanatate si ajutarea noiii generatii sa se dezvolte. Pentru ca astfel investesti intr-un viitor mai bun cu o lume mai educata, mai sanatoasa, mai prospera.

 TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.