Managementul banilor, Managementul riscului

CUM SA GESTIONEZI RISCURILE FINANCIARE PE TIMP DE CRIZA

111.Cum sa gestionezi riscurile financiare pe timp de criza - 29.04.2020

FONDUL DE URGENTA RAMANE FONDUL DE URGENTA

In mod ideal fondul de urgenta este util sa contina 2 sume de bani: una pentru urgente de sanatate si una pentru urgente alimentare si de cazare.

Indiferent de cat de mare e criza financiara sau economica nu te atingi de fondul de urgenta decat pentru probleme urgente de sanatate (nu ca sa iti faci un implant dentar sau un screening medical) sau daca ai ramas fara bani de mancare si/sau de chirie, adica risti sa faci foamea sau sa ajungi in strada – asta e cu adevarat urgenta alimentara si de cazare.

Ce valoare sa aiba fondul de urgenta? Atata cat poti pune tu deoparte pentru acel fond de urgenta si iti confera o stare de confort, de siguranta.

In fond, confortul psihic al sigurantei zilei de maine este principalul aspect care trebuie rezolvat prin acest fond de urgenta in care nu ti-ai dori sa intri nicioadata.

Ideal ar fi sa nu fii nicioadata intr-o situatie cu adevarat de urgenta (asa cum am descris mai sus) si atunci acel fond de urgenta nu va fi folosit nicioadata. Prin urmare, acei bani sunt niste bani blocati si atunci nu e cazul sa fii extrem de anxios/-a si sa iti blochezi acolo o suma mult prea mare de bani.

In medie poate sa fie cam intre 20-35% din totalul economiilor tale, pentru ca pana la urma nu toate economiile tale trebuie sa fie un fond de urgenta, mai economisesti si in alte scopuri ceva mai proactive si nu doar reactive – adica pentru crize si urgente.

Daca risti sa iti pierzi locuinta luata cu credit pentru ca nu mai poti plati rata la banca asta nu e o urgenta si nu te atingi de fondul de urgenta pentru asa ceva. Locuinta oricum nu era a ta ci era a bancii asa ca daca acum nu ti-o permiti asta e – te muti in alta parte mai ieftin unde iti poti permite acea chirie iar locuinta luata cu credit incerci sa o inchiriezi altora care isi permit.

De cele mai multe ori costul unui credit imobiliar este cu mult mai mare decat costul unei chirii si atunci intr-o perioada de criza e cazul sa iti vezi „varful nasului” si sa recunosti daca e prea mult pentru tine o astfel de povara financiara.

Te poti muta cu chirie intr-o zona mai putin buna decat cea unde plateai o rata mai mare la banca la creditul imobiliar. Iar daca nu esti intr-o relatie de cuplu sau familie atunci poti lua in calcul sa imparti acea chirie cu cineva care e in aceeasi situatie ca tine si asa aveti un acoperis deasupra capului, nu riscati sa ajungeti in strada si nici nu va aruncati ultimele economii de sanatate pe o rata la un credit imobiliar pagubos.

Nu are rost sa plangi dupa banii pe care i-ai dat deja la un credit si sa ai impresia gresita ca renunti la casa ta (am mai zis deja ca nu e a ta ci este a bancii). Gandeste-te la rata la un credit ca la o chirie, ca la o cheltuiala necesara de ordin temporar si nu ca la o investitie vesnica.

De exemplu, banii de mancare ti se mai intorc inapoi sub forma unui corp pe care il poti pastra tanar si viguros pana la adanci batraneti sau chiar sa-i iei cu tine dupa moarte? …evident ca nu, a fost o cheltuiala pentru un anumit nivel de trai la un moment dat.

La fel e si cu locuinta, nu o poti lua cu tine dupa moarte, important este sa ai un acoperis deasupra capului si sa te simti bine acolo unde locuiesti indiferent ca e proprietate personala, proprietatea bancii sau a altcuiva.

Cat despre casa vazuta ca mostenire pentru copii, lasa-i si pe ei sa isi obtina independenta singuri si sa nu fie niste copii de bani gata care locuiesc cu parintii pana la 30-40 de ani si apoi asteapta sa dai coltu’ ca sa le ramana lor casa.

 

DACA NU AI ECONOMISIT PANA ACUM ATUNCI FA-O

Atat criza din 2008-2011 cat si cea de astazi i-a prins pe multi cu zero economii, sper ca nu te numeri printre acestia pentru ca alt sfat in afara de acela de a economisi nu iti pot da.

Nicioadata nu este prea tarziu si poate acum vei invata cat de sanatos este sa ai ceva pus deoparte. Pe langa confortul psihic, te ajuta si practic sa treci mai usor peste perioadele de criza, indiferent de natura acestora.

EDUCATIE FINANCIARA

Sa economisesti pentru situatii de urgenta si o parte din economii sa le folosesti ca investitii pentru un viitor mai bun sunt lectii de baza ale unei educatii financiare sanatoase.

PERICOLUL DEVALORIZARII ECONOMIILOR TALE

Devalorizarea economiilor tale este in pericol constant din cauza inflatiei si de cele mai multe ori, in urma crizelor, au loc si unde de soc in valoarea diferitelor monede, indiferent ca sunt lei, dolari sau euro.

De aceea este recomandat sa nu blochezi prea multi bani ca lichiditati pentru ca banii isi pierd inevitabil valoarea in timp. Dobanzile la depozite sunt execrabile si abia daca acopera inflatia.

Cel mai bine este sa nu strangi ca hapsanul prea multi bani ci doar acel fond de urgenta de care vorbeam pe la inceputul articolului, plus ceva economii pentru investitii cu adevarat sanatoase.

INVESTESTE IN EDUCATIA TA – IN DEZVOLTAREA PERSONALA SI PROFESIONALA

Investitii cu adevarat sanatoase sunt cele in sanatatea si educatia ta, in dezvoltarea personala si profesionala, nu in jocuri de noroc pe burse financiare.

Fie ca bagi bani in actiuni la bursa fie ca bagi bani in pariuri sportive e totuna, dependenta jocului de noroc si a anticiparii castigului, a recompensei dozei de dopamina e aceeasi. Chiar daca riscul financiar pe bursa este ceva mai mic decat la pariurile sportive tot nu recomand sa iti tratezi economiile ca bani de poker sau de jucat in cazinouri, indiferent ca acel cazinou este insusi sistemul capitalist.

Inflatia este inerenta sistemului monetar capitalist bazat pe creditare, cu cat se dau mai multe credite cu atat creste inflatia mai mult. Logic, dobanda aia trebuie sa vina de undeva, deci se tiparesc noi bani, se face infuzie de capital si roata credit-consum-inflatie se invarte incontinuu pana cand uneori mai are sincope.

O astfel de sincopa a fost in urma crizei financiare declansata in 2008 cand nu erau suficienti bani cat sa acopere valoarea tranzactiilor realizate, practic s-au supralicitat preturile din cauza bulei imobliare incat chiar si cu mari infuzii de capital de la bancile centrale tot au fost cativa ani cu deflatie adica cu scaderea preturilor si extrem de putine credite.

Poti citi mai multe despre intreg managamentul finantelor personale, nu doar despre partea de economisire in ghidul minimalist in format pdf la doar 40 de lei.

Link aici: https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist finante personale

INVATA DIN GRESELILE ALTORA

Am mai trait o criza financiara/economica, stiu foarte bine ce e util si constructiv sa faci si am invatat foarte multe lucruri din acea experienta. Sper sa invatati si voi din lectia mea.

Criza financiara din 2008 m-a prins cu bani in banca pentru ca eu faceam opusul a ceea ce facea marea majoritate a oamenilor – adica multi se imprumutau si isi faceau credite in perioada de boom imobiliar iar eu economiseam inca de prin 2006 de cand incepuse bula imobiliara.

Imi spuneam ca daca acum cand castig mai bine nu economisesc, atunci cand o voi face?…cand vor fi vremuri mai putin prospere imi va fi, evident, mult mai greu sa economisesc.

Consideram ca in vremuri prospere trebuie sa economisesti ca sa poti sta mai linistit in vremuri mai tulburi si mai putin prospere. FOARTE BINE AM FACUT!

Criza financiara din 2008 i-a prins pe multi cu chilotii-n vine si cu credite exorbitante pe care nu si le mai puteau permite iar eu stateam bine-mersi in chirie si cu bani in cont la banca.

Ma felicitam ca vai ce precaut si inteligent sunt eu, ca am presupus corect ca bula imobliara nu putea creste la nesfarsit (stateam in expectativa pentru ca nu parea nicioadata un moment oportun pentru un credit imobiliar) si de asta nu mi-am facut credit ca sa nu-mi blochez toate economiile intr-un avans la un credit periculos pe 20-30 de ani.

Astfel, criza din 2008 nu am resimtit-o efectiv decat prin toamna anului 2010 cand mi-am epuizat toate economiile. Ei bine, asta a fost mare greseala, se pare ca nu eram chiar atat de inteligent, mai aveam inca multe de invatat de la viata!

Mi-am epuizat toate economiile nu pentru chestiuni de urgenta ci pentru mers in concedii, la nunti si botezuri, efectiv am spart banii economisiti  pe chestiuni frivole.

Nu trebuia nicioadata sa epuizez toate economiile si sa traiesc de la un salariu la altul, asta e o lectie invatata din criza declansata in 2008, iar din 2010 am inceput sa imi tin evidenta cheltuielilor intr-un tabel excel.

Primii ani au fost foarte grei, ma imprumutam mai mereu, e adevarat ca pentru sume mici de bani, de ordinul sutelor de lei, dar era un disconfort psihic sa fiu dator si cu zero economii.

Apoi am inceput sa fiu mai atent cu cheltuielile pe care le fac, pe unele le-am taiat de pe lista si am inceput sa economisesc din nou.

Cea mai importanta lectie invatata din criza financiara-economica din perioada 2008-2011 si din traitul de la un salariu la altul a fost urmatoarea:

DACA TREBUIE SA TE IMPRUMUTI PENTRU CEVA ATUNCI INSEAMNA CA NU ITI PERMITI ACEL CEVA

Pornind de la aceasta axioma mi-am jurat sa nu ma mai imprumut nicioadata in viata mea (decat in caz de extrema urgenta), de asta nu vreau sa-mi fac credit pe 30 de ani pentru o cutie de chibrituri sau sa-mi iau in rate un aparat electronic sau electrocasnic, astea nu sunt evident niste urgente care sa merite riscul si toate ponoasele unui imprumut.

Si asa a pornit aventura mea minimalista fara sa stiu ca modul meu chizbuit si echilibrat de a trai poarta un nume – minimalism. Am aflat abia prin 2016 iar apoi am dezvoltat stilul de viata minimalist si l-am adus la nivel de arta.

 

SPUNE DA MINIMALISMULUI SI NU CONSUMERISMULUI

Si uite asa ajungem la stilul de viata minimalist perfectionat pana in anul 2020, iar criza coronavirus m-a prins foarte bine pregatit.

Am ceva economii dar nu intru in ele decat conform regulilor de mine instituite, fondul de urgenta ramane fond de urgenta.

Eficientizarea cheltuielilor mi-a permis de-a lungul anilor sa investesc bani intr-o alimentatie sanatoasa, in sport, in odihna si relaxare,  in dezvoltare personala, iar astazi sunt intr-o stare de sanatate fizica si pshica foarte buna, lucru foarte important in aceasta perioada.

Am investit bani in educatie profesionala si am facut multe cursuri de marketing si vanzari online iar acum pot lucra linistit de acasa si sa fac bani din fata calculatorului, lucru extrem de util in situatia de fata. Probabil voi reveni la birou cand se va da drumul dar oricum aceasta criza a demonstrat ca eu pot face 95% din treaba mea de acasa, la birou merg mai mult pentru socializare si schimbarea peisajului.

EFICIENTIZEAZA FINANTELE PERSONALE

coperta ghid minimalist finante personale

Nu am aruncat banii pe tot felul de prostii si lucruri superficiale adica pe consumerism ci am investit in dezvoltarea mea personala si profesionala. E o regula de baza in stilul de viata minimalist.

Te invit si pe tine sa faci acest lucru si sa iti gestionezi cu foarte mare atentie resursele: banii si timpul. Despre timp vorbim cu alta ocazie, in acest articol era vorba despre bani si riscuri financiare pe timp de criza.

Te sfatuiesc sa investesti in educatia ta, sa te dezvolti personal (sa iti pui ordine in ganduri, sa iti gasesti sensul in viata, sa dobandesti echilibru mental si o stare de sanatate buna) si profesional (sa inveti mereu abilitati noi pentru ca reconversia profesionala este o realitate constanta a erei digitale).

Sanatatea si fericirea nu au nevoie de multi bani pentru a fi mentinute, daca iti setezi corect prioritatile in viata vei putea sa ai grija de acesti doi stalpi de baza din viata ta cu minim de cheltuieli.

In schimb se pot irosi o gramada de bani pe lucruri superficiale sau chiar daunatoare sanatatii si fericirii.

De la fitze si epatarea unui statut de om bogat pana la poluare si fumat, de la junk-food si fast-food pana la workoholism si burnout, de la vila si masina pana la ceasuri si bijuterii, de la smartphone si dependenta de online pana la alcool si spart banii in club, etc.

Vei descoperi ca poti obtine aceste 2 deziderate in viata – sanatate si fericire – cu un buget considerat mediocru sau chiar derizoriu de cei care se considera oameni de succes si au foame de bani si de consum.

In schimb daca pierzi aceste valori extrem de importante din viata ta – sanatatea si fericirea – pentru ca nu ai avut grija de ele si le-ai ignorat in goana iluzorie dupa bani si  statut social, atunci e foarte posibil ca nici miliardele sa nu fie de ajuns ca sa ti le mai aduca inapoi!

TREZESTE-TE PANA NU E PREA TARZIU!

TRAIESTE MINIMALIST SI VEI TRECE CU BINE PESTE ACEASTA CRIZA

ALEGEREA ITI APARTINE

 

2 gânduri despre „CUM SA GESTIONEZI RISCURILE FINANCIARE PE TIMP DE CRIZA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.