Gandeste liber, Minimalism si esentialism

CONCEPTUL „LESS IS MORE” – UN NON-SENS SAU O METAFORA?

109.Conceptul minimalist less is more - un non-sens sau o metafora - 04.04.2020

STRICT GRAMATICAL  SI LOGIC EXPRESIA „MAI PUTIN INSEAMNA MAI MULT” ESTE UN NON-SENS.

Analizand strict gramatical si logic, expresia „mai putin inseamna mai mult” este evident un non-sens.

Pentru unii chiar suna stupid si poate de aceea se indeparteaza de ideea de minimalism cand aud aceasta expresie, pentru ca nu inteleg substratul metaforic si considera ceva lipsit de sens.

METAFORIC VORBIND INSA, EXPRESIA „LESS IS MORE” ESTE FOARTE INTERPRETABILA

Daca vrem sa parem mai interesanti cand vorbim despre minimalism atunci incepem fiecare sa spunem subiectiv ce vrea de fapt sa insemne metafora „mai putin inseamna mai mult” sau mai exact ce inseamna pentru noi si cum am interpretat-o noi insine.

CALITATE SI NU CANTITATE

Cea mai intuitiva interpretare metoforica a conceptului „less is more = mai putin inseamna mai mult” se refera la faptul ca apreciem mai mult ceva de calitate chiar daca este mai putin, decat ceva de proasta calitate dar care este in cantitate mult mai mare.

Si avem o multitudine de exemple:

– o mancare de calitate este mult mai apreciata decat 3 mese proaste de iti vine sa vomiti de la ele;

– un articol vestimentar care arata bine si tine multi ani este mai apreciat decat 3-4 articole vestimentare care arata naspa si se strica repede;

– o experienta care ne umple de fericire valoreaza mult mai mult decat 10 excursii banale la mare sau la munte;

– o relatie de calitate valoreaza mult mai mult decat 10 relatii superficiale si neinsemnate;

– o ora de pasiune petrecand hobby-ul nostru preferat valoreaza mult mai mult decat 8 ore de munca monotona la birou;

Consumerismul occidental nu prea pune accent pe calitate si se concentreaza obsesiv pe cantitate. Sa fie din toate cat mai mult, sa avem crestere economica an de an, sa muncim mai mult, sa ne imbogatim pe zi ce trece.

Insa aceasta cursa nebuna dupa profit si cat mai mult, s-a transformat lamentabil intr-un esec privind scopul nostru principal si anume fericirea.

MULT SI PROST – UN TRADEMARK AL SOCIETATII DE CONSUM

Astazi se produc in exces produse alimentare de proasta calitate, haine care se rup dupa cateva purtari sau chiar vandute rupte ca asa e moda mai nou, droguri (heroina, cocaina, extasy, amfetamina, marijuana, tigari, alcool, cafea, dulciuri, etc) si un divertisment de „doi lei”.

Am ajuns de la foamete la obezitate si tone de mancare aruncate la gunoi.

Am ajuns de la a manca un desert ca ceva exceptional si de calitate, la a molfai zilnic dulciuri super procesate chimic care contin mai mult materii prime facute in laborator decat alimente provenite din natura.

Am ajuns de la ciocni si a bea un pahar de vin la o seara romantica sau un pahar de sampanie la o aniversare, la a bea zilnic alcool ca pe apa.

Am ajuns de la a fuma ocazional un trabuc sau o narghilea asa ca sa testam teribilismul adolescentin la a fuma zilnic cate un pachet de tigari.

NEMULTUMITULUI  I SE IA DARUL

Astazi omul de rand traieste mai bine decat regi si imparati din trecut dar totusi se plange ca nu este suficient si vrea mai mult.

Nu este o problema sa ne dorim sa evoluam, este poate chiar un imbold natural al selectiei naturale de a ne depasi conditia.

Insa trebuie sa fim mai intai recunoscatori pentru ce avem, sa apreciem la adevarata valoare ce am obtinut pana acum si abia apoi sa ne concentram pe ce putem sa imbunatatim in calitatea vietii noastre.

Momentele de criza (psihologica, relationala, economica) din viata oamenilor ii ajuta pe multi sa constientizeze cat de fericiti puteau fi cu ce isi permiteau inainte de momentul acelei crize.

MINIMALISMUL SE POATE DEZVOLTA SUBSTANTIAL IN URMATOAREA PERIOADA

Foarte multi minimalisti/-e asa au abordat acest stil de viata, intr-un moment de mare impas din viata lor.

Pe modelul acesta psihologic, este foarte probabil ca in decursul acestui an tot mai multi oameni sa rezoneze cu acest stil de viata, tinand cont de provocarile si problemele actuale.

Din pacate majoritatea oamenilor functioneaza asa, adica reactiv si nu proactiv, adica e nevoie de o cadere nervoasa ca sa aiba o revelatie si sa isi imbunatateasca stilul de viata.

Prea putini sunt cei care atunci cand le e bine, sunt recunoscatori pentru ce au si din tendinta naturala de a evolua, incearca rabdatori si perseverenti sa isi imbunatateasca chiar si mai mult stilul de viata si sa-l faca mai sanatos si mai armonios decat acum 2-3 ani de zile.

Aceasta este abordarea proactiva, adica nu astepti sa vina un dezastru peste tine ca sa incepi procesul de dezvoltare personala si profesionala.

Eu am recomandat acest stil de viata minimalist in plin consumerism si cand nu era nici un fel de criza, de mai bine de 3 ani de zile, de prin 2016 pe retelele sociale si cu blogul acesta din ianuarie 2018.

Cine doreste e binevenit/-a sa imbratiseze acest stil de viata echilibrat si eficient care iti va aduce sanatatea si fericirea cu un minim consum de resurse.

109.Conceptul minimalist less is more - un non-sens sau o metafora - 04.04.2020

SANATATEA SI FERICIREA – CEI DOI PILONI AI UNEI VIETI IMPLINITE

Am tot vorbit in multe articole despre setarea prioritatilor in viata si mereu incepeam cu sanatatea, acum poate tot mai multi vor incepe la fel, adica chiar vor pune pe bune sanatatea pe primul loc si apoi relatiile, job-ul, excursiile, casa, masina, viciile, etc.

Si tot eu spuneam ca dupa ce ti-ai asigurat supravietuirea si sanatatea apoi e timpul sa te bucuri de viata si sa obtii fericirea iar asta o poti face avand relatii de calitate cu oameni de calitate (omul este un animal social) si sa iti urmaresti pasiunile care ar fi de preferat sa coincida cu job-ul tau.

Iar dupa ce rezolvai cele 2 componente de baze – sanatatea si fericirea – puteai sa cauti sensuri mai complexe la viata si sa iti raspunzi la intrebari existentiale prin evolutia spirituala a acestei existente, care era plasata abia la finalul prioritatilor.

Iata ca astazi, stilul meu de viata minimalist impreuna cu setul meu de prioritati foarte bine definite m-a prins foarte bine pregatit pentru a face fata provocarilor care exista de cateva saptamani si celor care vor urma in acest an, iar intr-o masura partiala si la anul.

Acum culeg din plin roadele alegerii mele de a trai esentialist/minimalist si astfel pot trece mai eficient peste aceasta criza care deja a innebunit multa lume.

Oricand poti face si tu aceasta alegere.

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.