Gandeste liber, Managementul riscului

CU SENINATATE TRECEM PESTE TOATE – EFECTUL PLACEBO VS. EFECTUL NOCEBO

107.Cu seninatate trecem peste toate - efectul placebo contra nocebo - 19.03.2020

CU SENINATATE TRECEM PESTE TOATE

O stare mentala pozitiva ne ajuta sistemul imunitar sa lupte mai bine impotriva oricarei infectii. Stresul in schimb provoaca anxietate, varsa hormoni de stres in sange iar sistemul imunitar functioneaza in conditii de avarie din aceasta cauza.

Asadar gandirea pozitiva si calmul sunt extrem de utile ca metode profilactice si tratament adjuvant in tratarea oricarei boli, nu doar a celor infectioase.

Gandirea pozitiva este strans legata de efectul placebo – o realitatea medicala dovedita stiintific.

Starea mentala pozitiva ne ajuta sa ne pastram o stare generala de sanatate mai buna si sa fim mai deschisi catre mentinerea unui stil de viata sanatos care presupune sa facem regulat sport si miscare, sa mancam echilibrat si sanatos, sa ne odihnim suficient.

La polul opus se afla gandirea negativa si efectul nocebo: cu cat suntem mai stresati, mai anxiosi sau de-a dreptul panicati-paranoici cu atat organismul este mai slabit si devine o prada usoara pentru tot felul de disfunctionalitati fiziologice, boli sistemice si boli infectioase.

 

3 SOLUTII PRIN CARE VA PUTETI MENTINE STAREA DE SENINATATE CHIAR SI IN MIJLOCUL UNEI PANDEMII:

1.NU EXAGERATI CU DISCUTIILE SI INFORMATIILE PE ACEST SUBIECT

2.ANALIZATI PRAGMATIC RISCURILE

3.PASTRATI-VA CAT DE MULT PUTETI O RUTINA

Sa le analizam pe rand:

1.NU EXAGERATI CU DISCUTIILE SI INFORMATIILE PE ACEST SUBIECT

Este util sa discutam despre o problema insa doar cu scopul de a gasi o solutie concreta la aceasta. Daca doar ne plangem de mila sau escaladam o anxietate prin transmiterea acesteia in jurul nostru nu obtinem nimic constructiv ci doar suntem partasi la crearea unei panici generale.

MASS-MEDIA INDUCE PANICA IN RANDUL POPULATIEI

In goana dupa audienta si din „foamea de bani” mass-media a avut intotdeauna tendinta sa deruleze obsesiv stirile negative in detrimentul celor pozitive, pentru ca stie ca oamenii in general sunt mai atrasi de necaz si suferinta decat de relaxare si bucurie.

Insa in felul acesta nu fac decat sa alimenteze fricile subconstiente ale unei intregi populatii si de multe ori chiar si cei din mass-media sunt cuprinsi de aceasta „infodemie – o epidemie a stirilor negative” si nu reusesc sa isi mai pastreze calmul si rationalitatea.

Este valabil nu doar astazi, cand s-a exagerat cu mult peste masura cu stirile negative legate de pandemia COVID-19, dar o fac dintotdeauna – va sunt binecunoscute „stirile de la ora 5” sau talk-show-urile in care numai despre rau se vorbeste.

Imi aduc aminte acum vreo saptamana, cand a fost facut un anunt de catre presedintele Romaniei si anume ca de luni se va declara stare de urgenta si imediat a aparut pe burtiera emisiunii urmatorul mesaj: „ de luni s-ar putea rationaliza alimentele”. Si va mai intrebati oare de ce s-a inghesuit lumea speriata sa goleasca rafturile de alimente. Asadar STOP TV – E TOXIC!

Recomandarea mea personala este sa opriti pe perioada pandemiei toate canalele de stiri (daca cititi acest articol inseamna ca aveti conexiune la internet) si sa urmariti doar declaratiile oficiale (presedintie, guvern si OMS) pentru a ramane informati cu starea oficiala a evenimentelor.

Iata link-urile mai jos:

Presedintia Romaniei – https://www.presidency.ro/

Guvernul Romaniei – https://www.gov.ro/

Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS sau WHO in engleaza – https://www.who.int/

In rest, ignorati toate postarile din mediul online pe acest subiect, mai ales daca nu au nici macar cel mai mic mesaj de pozitivitate inca din titlul articolului. Va veti proteja astfel de aceasta infodemie.

VIATA NU SE REZUMA LA PANICA CORONAVIRUS

In timpul liber, limitati la maxim 1-2 ore pe zi discutiile despre coronavirus si starea de urgenta din Romania sau alte tari. O faceti doar atat cat sa cautati niste solutii pragmatice la situatia dumneavoastra particulara – gen cine ii supravegheaza pe copii, cine face cumparaturile, cum putem lucra de acasa eficient, etc.

Viata noastra are multe aspecte interesante si ar fi trist si chiar de-a dreptul periculos pentru sanatatea noastra mentala sa na gandim doar la un singur lucru si acela sa fie unul negativ.

Acum aveti oportunitatea sa va urmati din confortul locuintei voastre o multitudine de pasiuni pe care le aveti deja sau pe care le-ati neglijat in ultima perioada:

– cititul cartilor;

– muzica si filme artistice sau documentare;

– urmarea unui curs online;

– noi retete de gatit;

– sportul, da poti face sport acasa bine-mersi, citeste mai multe detalii intr-un articol mai vechi: https://traiesteminimalist.com/2020/01/20/3-modalitati-pragmatice-de-a-face-sport-si-miscare/

– boardgames si alte jocuri cu cei dragi cu care locuiti obtinand astfel timp de calitate;

PROFITATI DE ACEASTA IZOLARE CA SA PETRECETI MAI MULT TIMP CU VOI INSIVA

Acum este o foarte buna oportunitate sa petreceti mai mult timp cu voi insiva si sa va cunoasteti mai bine: cine sunteti, ce vreti de la viata, ce va face fericiti.

E o perioada optima pentru momente de introspectie cand va puteti seta prioritatile in viata, cand puteti realiza ce conteaza si ce este cu adevarat important in viata voastra.

E un moment optim sa cautati esentialul existentei voastre si sa va puneti ordine in ganduri si de ce nu, chiar ordine in garderoba si in casa.

E un moment optim sa deveniti minimalisti/minimaliste.

coperta ghid minimalist timpului

2.ANALIZATI PRAGMATIC RISCURILE

Indiferent de natura unui pericol, pentru a-l putea infrunta cu succes avem nevoie sa-l intelegem. Daca intelegem mai bine riscurile atunci stim mai bine ce putem face pentru a ne proteja si evitam astfel o panica care ne pericliteaza raspunsul optim in fata unei primejdii.

INFORMATI-VA DIN SURSE OFICIALE

Eu de exemplu nu am urmarit aproape deloc stiri la posturile de televizune legata de acest subiect, o data pe zi sau la cateva zile urmaresc online declaratiile oficiale ale presedintelui, guvernului si ale OMS – Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai urmaresc si o sursa alternativa de statistici generale pe mai multe subiecte, o sa va dau sursa mai jos cand voi folosi cateva cifre de acolo, este una semi-oficiala, bazata pe comunicate oficiale dar si pe estimari.

ANALIZA STATISTICILOR ACTUALE

Este o pandemie cu un risc foarte mare de raspandire si principala problema este aceea ca sistemul medical este coplesit de un numar mult prea mare de bolnavi noi intr-un timp prea scurt. Tocmai de aceea chinezii au construit un spital in cateva zile.

Aceasta este principala problema care a dus la instituirea starii de urgenta si a limitarii pe cat posibil a unei cresteri exponentiale a numarului de infectati prin aceasta masura de „distantare sociala” care este o masura profilactica de incetinire a evolutiei epidemiei pentru a putea fi tinuta sub control de catre sistemul medical.

Boala in sine nu este printre cele mai mortale din lume – momentan se situeaza undeva la o mortalitatea medie de 4-5%, cu procente mult mai mari la batrani si cei cu sistem imunitar slabit si cu procente mult mai mici pentru cei tineri si cu o stare foarte buna de sanatate.

Sunt alte virusuri si bacterii mult mai mortale care inca exista in acest ecosistem numit viata pe pamant si care ne pot primejdui viata intr-un procent mult mai mare decat acel procent mediu de 4-5%.

Iar pe langa bolile infectioase sunt multe alte amenintari care ne pun sanatatea si viata in pericol, de la accidentele rutiere si poluarea aerului pana la cancer si bolile cardiovasculare.

La nivel global zeci de mii de oameni mor in fiecare zi (in jurul chiar a 100.000 de morti pe zi) din numeroase cauze si nimeni nu se mai panicheaza de aceasta statistica care demonstreaza cat de fragila este viata umana si ca zeci de milioane de oameni mor anual in intreaga lume. Sursa acestei statistici: https://www.worldometers.info/

In contextul atator primejdii la adresa sanatatii si a fragilitatii vietii umane, epidemia COVID-19 este doar o picatura intr-un ocean de posibilitati care ne pot pune capat vietii, cel putin in acest moment si cu statisticile pe care le avem acum oficial de la OMS – 7807 morti de coronavirus la nivel mondial de la inceputul epidemiei pana la 19.03.2020.

Sursa statisticii de mai sus: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200318-sitrep-58-covid-19.pdf?sfvrsn=20876712_2

CONSTIENTIZAREA PERICOLULUI MORTII SI TEORIA MANAGEMENTUL TERORII

Aceasta pandemie combinata cu „infodemia” a trezit in psihicul multor oameni teama fata de moarte, probabil acum multi oameni au constientizat cu adevarat pericolul mortii si cat de fragila este viata umana. Asta se intampla si atunci cand ne moare cineva apropiat, cand ne confruntam foarte indeaproape cu pericolul real al mortii.

In momentul cand omul constientizeaza posibilitatea mortii este cuprins de panica, pe care incearca sa o gestioneze prin ceea ce psihologii numesc „teoria managementul terorii” care de-a lungul istoriei a dus la aparitia credintei in viata dupa moarte, a consolarii de a lasa o mostenire culturala in urma prin copii sau realizarile noastre sau pur si simplu a acceptarii mortii ca pe un capat de drum ce poate aparea in orice moment si atunci ce rost are sa ne mai temem de ea non-stop ci mai bine ne bucuram de viata si acceptam posibilitatea mortii, chiar daca nu ne-o dorim si incercam sa o ocolim, dar o facem cat mai pragmatic si rational.

 

3.PASTRATI-VA CAT DE MULT PUTETI O RUTINA

Cum viata nu se rezuma la pandemia coronavirus atunci e bine ca noi sa ne pastram in mare parte o rutina care sa ne aduca linistea si echilibrul mental.

O astfel de rutina sanatoasa este chiar principiul minimalist 772 cu ajutorul caruia poti obtine fericirea cu doar 2 ore pe zi, folosind o buna gestionare/eficientizarea a timpului tau.

Cisteste despre acest principiu revolutionar cat si multe alte lucruri interesante despre eficientizarea timpului in ghidul despre managementul timpul.

Link ghid: https://traiesteminimalist.com/managementul-timpului-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist timpului

CONCLUZII

Vor fi niste efecte economice in urma limitarii consumului si a activitatii unor industrii insa am mai trecut printr-o criza financiara in 2008 ale carei efecte de criza economica s-au resimtit pana prin 2011, insa am supravietuit si ne-am ridicat din nou.

Cel mai probabil nu va fi o criza la fel de mare ca cea declansata in 2008, se puncteaza de fiecare data in toate declaratiile oficiale ca trebuie sa avem grija de economie sa nu derapeze, de aceea sunt limitari care se fac gradual si nu pe termen foarte lung, tocmai pentru ca impactul economic sa nu fie atat de mare in lupta sistemului medical cu aceasta pandemie.

Daca alegeti sa traiti minimalist atunci veti face fata cu brio la o mici-criza economica sau chiar una mai serioasa cauzata de aceasta pandemie, nu va nici o tragedie daca poate o sa va vindeti masina, nu veti mai pleca in concediu in strainatate in urmatorii 2 ani de zile sau va trebuie sa renuntati la fumat.

In ciuda agitatiei generale, a sincopelor economice si nu in ultimul rand al mortilor cauzati de aceasta pandemie, ca sa fim rational si pragmatici pana la capat, haideti sa privim si partile pozitive ale acestei pandemii:

– oamenii vor avea mai multa grija de igiena personala;

– oamenii vor fi mai atenti la starea lor de sanatate;

– oamenii vor pretui mai mult viata stiind cat e de fragila si ca puteau fi ei victimele;

– sistemul medical va invata cum sa faca fata mai bine la urmatoarea pandemie;

– se va deschide mentalitatea angajatorilor privitor la telemunca sau munca de acasa, o schimbare de mentalitate win-win situation care va eficientiza enorm munca in multe domenii;

– o parte din oameni chiar vor trece printr-o schimbare de paradigma si vor avea revelatia vietii lor, revelatii care de obicei apar in momentele de criza.

EXISTA VIATA SI DUPA PANDEMIA CORONAVIRUS – va astept sa fiti calmi, responsabili, pragmatici si ne vom vedea/auzi cu bine dupa toata agitatia asta.

GANDESTE SI TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

1 gând despre „CU SENINATATE TRECEM PESTE TOATE – EFECTUL PLACEBO VS. EFECTUL NOCEBO”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.