Dezvoltare personala, Gandeste liber, Minimalism si esentialism, Stil de viata sanatos

NOUA DEFINITIE A MINIMALISMULUI – ECHILIBRUL ESTE CHEIA

106.Noua definitie a minimalismului - echilibrul este cheia - 03.03.2020

NOUA DEFINITIE A MINIMALISMULUI – ECHILIBRUL ESTE CHEIA

Minimalismul este un curent cultural care a aparut prima data in zona artistica(arhitectura si design, arte vizuale, muzica, etc) insa ulterior a devenit si o filozofie de viata ce descrie un stil de viata cumpatat, simplu si eficient, concentrat pe esential.

Cel mai potrivit cuvant care poate descrie minimalismul este echilibrul si astfel un stil de viata minimalist este de fapt un stil de viata echilibrat.

MINIMALISMUL NU INSEAMNA MINIM CI ESENTA SAU ESENTIALUL

Raportat la nebunia consumerismului asociat capitalismului din ziua de astazi, denumirea de minimalism i se potriveste de minune fiindca presupune o reducere la minimum a risipei generale, insa in fond nu este nimic altceva decat o tendinta catre echilibrul natural al vietii.

Majoritatea prejudecatilor legate de minimalism si stilul de viata minimalist provin chiar din etimologia cuvantului minimalism.

Cuvantul „minim” este asociat in mintea multor oameni cu lipsuri, restrictii si chiar privare de libertate. Tocmai de aceea in prima faza, la auzul cuvantului minimalism, in mintea majoritatii oamenilor se genereaza un raspuns automat de respingere fata de acest concept.

Pentru a evita o astfel de confuzie grava bazata pe o analiza superficiala voi folosi mai des sintagma „stil de viata echilibrat”  pentru a vorbi pentru prima data cu cineva despre un stil de viata minimalist. Ulterior, cand are rabdare sa citeasca explicatiile acestui concept si rasfoieste mai multe articole, inevitabil va intelege ca minimalism nu inseamna restrictie de la ceva bun, sanatos, sau de la fericire ci restrictie de la ceva rau, nesanatos, de la nefericire.

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

VIATA SI SANATATEA INSEAMNA ECHILIBRU

Viata in sine este un echilibru foarte fragil, homeostazia organismului uman este o dovada puternica a acestui adevar. Orice dereglare de PH, temperatura, glicemie, etc este rapid combatuta prin mijloace fiziologice complexe pentru a readuce starea de echilibru.

Excesele alimentare cresc glicemia(si nu numai) prea repede si pentru prea mult timp, stresul cronic creste tensiunea arteriala pentru o perioada prea indelungata si scade imunitatea, lipsa sportului si a miscarii scade tonusul muscular, deficientele de somn provoaca scaderea functiei de regenerare a organismului, etc.

Viata cotidiana, considerata „obisnuita” a unui om din societatea occidentala este departe de a fi una echilibrata, sanatoasa. Prin urmare, in ciuda eradicarii foametei si a unor boli infectioase grave din societatea occidentala, oamenii dezvolta in contrapartida numeroase probleme de sanatate noi care nu apucau sa vada lumina zilei in trecut fiindca atunci speranta de viata era scurta.

Asta se intampla pentru ca a fost rezolvata doar o mica parte a problemei ce tine de sanatatea si bunastarea oamenilor, acum ei doar au frigiderul plin si acces la vaccinuri si antibiotice dar frigiderul e plin de junk-food, vaccinurile sunt respinse din lipsa de educatie si se iau antibiotice precum suplimentele cu vitamina C.

Si acestea sunt cateva probleme doar analizand spectrul afectiunilor de tip fizic, dar daca e sa privim cu adevarat „the big picture” gasim o gaura mai mare ca in stratul de ozon in ceea ce priveste sanatatea mentala a omului obisnuit din societatea de astazi.

Numarul de sinucideri a depasit numarul de morti prin violente(razboi,  terorism, crime, toate luate la un loc), asadar azi ai mai mari sanse sa o mierlesti fiindca faci o cadere nervoasa fata de riscul ca o sa te omoare cineva pe strada sau acasa.

Iar stresul cronic si o sanatate mentala precara sunt cauzele principale ale unui stil de viata nesanatos care duce invariabil la boli mortale precum bolile cardiovasculare si cancerul.

Un job full-time extenuant si stresant, combinat cu o relatie de cuplu sau o relatie familiala toxica cu mari probleme de comunicare si compatibilitate, ajung sa devina un cockteil exploziv pentru vasele de sange din creierul nostru.

Daca mai adaugam si dependentele fizice si emotionale, de la clasicul alcool pana la ecranul hipnotizant al telefonului mobil, atunci reteta pentru o minte facuta franjuri este desavarsita.

La toate aceste dezechilibre majore antidotul perfect este un stil de viata echilibrat(minimalist) care iti va readuce starea de sanatate, zambetul pe buze si o pace interioara, atat cat mai e posibil sa fie reversat efectul nociv al stilului de viata consumerist si nesanatos pe care l-ai avut pana acum.

 

ECHILIBRUL EMOTIONAL SI FERICIREA, STAREA DE PACE INTERIOARA

Sanatatea si echilibrul nu se refera doar la aspectele fizice ci si la cele psihologice, mentale sau spirituale – cum sunt denumite in general de oamenii religiosi.

Implicit minimalismul isi indreapta atentia si asupra starilor mentale, chiar in articolul in care explic ce inseamna un stil de viata minimalist spun ca prima data iti faci ordine in ganduri si abia apoi in garderoba.

Generatie dupa generatie, traumele din copilarie se perpetueaza alaturi de prejudecati si comportamente distructive fiindca educatia este precara, in special cea facuta de parinti. Nu exista o scaoala de parenting, nu exista vreun curs de bona sau ceva de genul acesta, aproape toti o fac instinctual, dupa ureche si acest lucru se vede in mentalul colectiv deficitar si refractar, uneori chiar retrograd.

Fericirea este o alegere, daca iti place sa te simti fericit/-a de ce ai mai incerca din nou nefericirea? Daca poti alege factorii de mediu care iti produc fericire si pe cei care iti produc nefericire atunci tot ce trebuie sa faci este sa alegi.

Iar daca un anumit factor de mediu, cum ar fi o persoana sau o relatie de cuplu iti aduce un dram de fericire dar o tona de nefericire atunci in acest caz poti face si o analiza cantitativa si sa alegi in consecinta…un mare minus cu un mic plus iti da per total tot cu minus.

E nevoie de o revolutie mentala in acest sens, in care o masa mare de oameni sa se rupa de cutumele trecutului si sa lase in urma mostenirile culturale defectuoase.

Ma bucur sa va anunt ca aceasta revolutie mentala este in curs de desfasurare si te invit si pe tine sa faci parte din ea in modul tau specific.

THINK OUTSIDE THE BOX

GANDESTE SI TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

 

2 gânduri despre „NOUA DEFINITIE A MINIMALISMULUI – ECHILIBRUL ESTE CHEIA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.