PROGRAMUL MATINAL ESTE UN MIT DE PROPORTII FANATICE
Inainte de a incepe efectiv demitizarea acestui concept eronat va invit sa raspundeti la cateva intrebari retorice, ca sa realizati cat de grava este eroarea in care se afla societatea matinala din ziua de astazi.
Oare cati copii/adolescenti se trezesc dimineata, natural, fara sa traga parintii de ei ca trebuie sa mearga la scoala?
Oare cati adulti se trezesc dimineata ca sa mearga la serviciu, natural, fara ceas desteptator?
Oare cati oameni aleg sa doarma in intervalul 22-23 si respectiv 5-7 dimineata pentru ca acel interval de somn este cel mai odihnitor pentru ei, inclusiv in weekend sau in concediu?
Oare cati oameni se trezesc fortat dis-de-dimineata si se forteaza sa adoarma seara devreme pentru a face fata programului impus de scoala sau de munca?
Oare cati oameni ar mai fi dormit daca nu erau treziti fortat pentru programul matinal de scoala sau de munca?
Oare cati oameni au nevoie de cafea dimineata pentru a face fata trezitului matinal?
E suficient sa raspundeti doar la o singura intrebare si deja incepeti sa intelegeti ca e doar un mit ideea cu trezitul dis-de-dimineata, curand dupa rasaritul soarelui si culcatul seara foarte devreme, imediat dupa lasarea intunericului.
E doar un mit care sa propavaduiasca aproape religios aceasta ineptie numita programul matinal de scoala si de munca care este de fapt principala cauza a privarii cronice de somn in randul populatiei.
Samanta de adevar care a provocat acest mit este faptul ca omul este mai mult un animal diurn decat nocturn si in prezenta luminii (naturale sau artificiale) este trezit din somn. Insa omul este la baza si un vanator si a descoperit focul, asa ca nu mai e cazul sa fuga la culcare odata cu gainile, cand se lasa intunericul.
Din samanta de adevar tragem concluzia ca e de preferat sa fim activi preponderent pe parcursul zilei si e nevoie sa fie intuneric in dormitor (sa stingem lumina inainte de culcare), sa avem jaluzele foarte bune ca sa nu ne trezeasca soarele dimineata cand organismul inca mai are nevoie de somn si evident sa inchidem ochii daca vrem sa adormim.
In rest, ritmul circadian este determinat de o serie de multi alti factori nu doar de ciclul lumina-intuneric, zi-noapte. In plus, acest ritm circadian este destul de diferit de la un om la altul (early-rising si late-morning) si in functie de categoriile de varsta (copii, adolescenti, adulti si batrani).
DEMITIZAREA TREZITULUI DIS-DE-DIMINEATA SI A CULCATULUI SEARA DEVREME
Oare cati oameni adorm iarna de la ora 17-18, de cand se lasa intunericul in zona temperata?
Oare cati oameni, de-a lungul istoriei, nu au fost nicioadata activi dupa lasarea intunericului?
Oare cati oameni de-a lungul istoriei au fost intr-o stare de semi-hibernare dormind 13-15 ore de somn in zona temperata, unde noaptea dureaza pe timpul iernii 13-15 ore?
Oare cati oameni de la ecuator (o noapte dureaza 12 ore la ecuator tot timpul anului), din Africa de exemplu, au dormit de-a lungul istoriei cate 12 ore in fiecare noapte?
Daca oamenii ar trebui sa se trezeasca odata cu rasaritul soarelui si sa adoarma odata cu apusul soarelui, atunci in perioada iernii locuitorii zonei temperate (cum suntem si noi romanii) ar fi intr-o stare de semi-hibernare cu pana la 15 ore de somn in luna decembrie pentru ca 15 ore are noaptea in luna decembrie. Iar in timpul primaverii si al toamnei am dormi lejer peste 10 ore pe noapte, doar in luna iunie cand e luna cu cea mai scurta noapte din an ar trebui sa dormim vreo 8-9 ore cat timp este intuneric.
Eu nu am vazut pe nimeni din zona temperata sa se duca la somn in luna decembrie la ora 17 cand afara este deja intuneric. De asemenea nu am auzit pe nimeni din Africa ecuatoriala, unde noapte are 12 ore pe tot parcursul anului, sa doarma 12 ore de somn tot timpul anului, chiar si acolo unde sunt triburi care nu au nici macar lumanari daramite curent electric, acestia sunt activi cateva ore bune pe parcursul intunericului.
Sau nu am auzit ca eschimosii care traiesc aproape de Polul Nord unde sunt zile cand soarele nu apune sa aibe o regula biologica atat de stricta care tine de prezenta soarelui pe cer si ora lor de culcare.
Si nici nu am gasit in vreo carte de istorie cum ca atunci cand nu exista curent electric si iluminat public in Europa, oamenii se duceau la somn pe timpul iernii de la ora 17-18. Chiar si atunci stateau la lumina lumanarii si mai erau activi ore bune dupa lasarea intunericului.
Sa nu uitam ca am descoperit focul cu foarte mult timp in urma si inca din vremuri stravechi ne adunam seara pe intuneric si in jurul focului ca sa socializam, sa dansam, sa ne uitam la stele si sa ne punem intrebari existentiale. Inca se poate observa acest lucru la triburi din Africa sau Amazon unde oricum nu se innopteaza nicioadata atat de devreme ca in zona temperata.
RITMUL CIRCADIAN NU ESTE ACELASI PENTRU TOTI
Ritmul circadian se refera la un ciclu complet de somn si starea de veghe a organismul, ritm care este determinat intr-o oarecare masura de ciclul zi/noapte dar nu numai.
S-a observat intr-un experiment interesant de laborator ca daca se iau oameni si se plaseaza in camere speciale unde nu au acces la ceasuri sau alte indicii temporale au tendinta naturala sa faca un ciclu somn/veghe in termen de 25 de ore si nu 24 ore, practic in fiecare noapte adormeau cu o ora mai tarziu si dimineata se trezeau cu o ora mai tarziu, in fiecare zi.
Acest experiment demonstreaza ca organismul uman, daca nu este constrans de indicii temporale, are in mod natural un ciclu circadian de 25 de ore. Prin urmare, ajustarea organismului la un ciclu de 24 de ore se face prin rutina sociala si prin indici temporali cum este rasaritul si apusul soarelui si bineinteles ceasul care ne informeaza constant in ce perioada a zilei suntem.
In plus, nu toti oamenii sunt identici si prin urmare au un ritm circadian usor diferit: early rising si late-morning, asadar mostenirea genetica poate avea un cuvant de spus in acest sens.
Early rising sunt cei care sunt natural persoane matinale si mai sunt considerati „privighetori” iar late-morning sunt cei care urasc programul matinal de scoala si de munca si mai sunt denumiti „pasari de noapte”.
Iar ritmul circadian difera si in functie de grupe de varsta, rutina alimentara si sociala, depinde de dinamica hormonala pentru ca somnul este asociat cu hormonul melatonina, hormon care nu se produce in aceeasi cantitate si la aceeasi ora, la fel pentru toti oamenii.
ACTIVITATILE SOCIALE SI CULTURALE SUNT MAI INTERESANTE SEARA DECAT DIMINEATA
Oare cati indragostiti se intalnesc la un mic dejun romantic in loc de o cina romantica?
Oare cate concerte, finale sportive sau alte evenimente culturale importante au loc dis-de-dimineata si nu seara?
Oare cati oameni din trecut nu au stat seara in jurul focului sau la lumina lumanarii sa socializeze, sa danseze sau sa priveasca la cerul instelat fiindca le era prea somn si era timpul de culcare?
Seara este perioada optima pentru socializare si timp liber petrecut acasa. Este cat se poate de clar ca multe din activitatile culturale si de socializare au loc in partea a doua a zilei, cu precadere seara. Asa este construita societatea contemporana si atunci nimeni nu vrea sa adoarma fortat de la ora 9-11 seara cand ar mai fi atat de multe lucruri faine de facut la ora aceea.
Sunt foarte putini oameni carora „le pica ochii in gura de somn” pe la ora 9-11 seara si asta seara de seara, adica acei oameni cu ritm circadian early-rising.
In rest, e doar o exceptie cand esti rupt de oboseala fiindca ai avut o zi incarcata si nici nu ai dormit cum trebuie cu o noapte inainte iar atunci, ocazional, te bagi la somn mai devreme decat o faci in mod normal.
Neconcordanta acestui mit cu trezitul dimineata devremea este cu atat mai hilara cu cat aceeasi oameni care spun ca trebuie sa ne trezim la rasaritul soarelui spun ca ar trebui sa ne trezim mereu la aceeasi ora. Pai cum sa facem acest lucru in zona temperata? acest lucru este posibil doar la ecuator unde ziua este egala cu noaptea pe tot parcursul anului.
Dar nebunii naivi au fortat putin acest lucru si au inventat alta ineptie si anume ora de vara, adica pentru 6 luni pe an ne forteaza organismul la alt fus orar, bine macar ca nu l-au fortat la un fus orar cu diferente de 2-3 ore.
GANDESTE SI TRAIESTE MINIMALIST – THINK OUTSIDE THE BOX
ALEGEREA ITI APARTINE
2 gânduri despre „MITUL TREZITULUI DIS-DE-DIMINEATA SI AL PROGRAMULUI MATINAL DE SCOALA SI DE MUNCA”