STRESUL CRONIC – CAT DE PERICULOS ESTE SI CUM PUTEM SCAPA DE ACESTA
Prin definitia generala din dictionar stresul reprezinta o stare de tensiune si de alarma a organismului declansata de un factor de mediu.
Stresul natural are efecte benefice de adaptare la mediu si de crestere a sanselor de supravietuire. Acest stres natural inseamna pericole iminente ce ne pot pune viata in real pericol, cum ar fi sa fugi de un urs sau sa ai o viteza de reactie crescuta cand cineva aproape ca te accidenta pe trecerea de pietoni.
STRESUL CRONIC ESTE MALADIA SECOLULUI
Stresul cronic inseamna ca ne simtim constant intr-o stare de pericol si de surescitatie declansata de diverse probleme/provocari la care nu avem o solutionare si/sau suficiente resurse ca sa le depasim.
Stresul cronic poate fi provocat de grijile cotidiene despre nesiguranta locului de munca, despre nesiguranta relatiei de cuplu si de familie, despre teama ca nu stim ce se poate intampla cu cei dragi noua – in general aici grija excesiva fata de copii, despre starea noastra de sanatate, despre nesiguranta lumii in general, etc.
Stresul cronic mai poate fi declansat si de un disconfort constant cum ar fi un job care nu ne place dar trebuie sa mergem pentru a faci bani si a supravietui, de faptul ca avem prea multe treburi/taskuri de facut si ne simtim coplesiti de acestea, de un program matinal care ne priveaza de somn, de o relatie toxica care ne seaca de energie, de faptul ca ne simtim nedreptatiti si/sau ca lumea in care traim este injusta, etc.
Stresul cronic este asociat cu o stare generala de nesiguranta, anxietate chiar, uneori dusa la paranoia. Avem impresia ca in fiecare an poate fi sfarsitul lumii, ca in fiecare zi se poate intampla ceva tragic cu noi sau cu cei apropiati si aceasta teama generala nu ne da pace.
Stresul cronic este asociat si cu o stare constanta de nervozitate, chiar furie generata de disconfort si nedreptate si nu mai avem sansa sa ne relaxam si sa zambim mai des.
STRESUL CRONIC ESTE UN FACTOR DE RISC IN MAI TOATE BOLILE
De la bolile cardiovasculare precum hipertensiunea si pana la scaderea imunitatii care ne lasa prada tuturor agentilor patogeni din lume si a potentialelor cancere sa se dezvolte, stresul cronic este vinovatul principal.
De la anxietate si atacuri de panica pana la depresie, stresul cronic se numara iarasi printre vinovatii principali.
Nu in ultimul rand stresul cronic se face vinovat de o imbatranire prematura, fiindca ne afecteaza psiho-somatic, adica se vad semnele fizice ale unei vieti grele cat si o minte ramolita, pesimista si defetista.
Orice medic ne recomanda repaus si relaxare ca sa depasim orice boala iar asta vine in contradictie directa cu starea generala de agitatie generata de stresul cronic.
Pe langa faptul ca ne provoaca direct boli, stresul cronic nici nu ne lasa resursele necesare ca sa luptam cu bolile care nu au fost cauzate de acesta.
Cine este stresat cronic/-a de multi ani de zile e practic bolnav cronic si e foarte probabil sa aibe deja una sau chiar mai multe boli cronice, pe langa stresul cronic in sine.
CUM SA SCAPI DE STRESUL CRONIC DIN VIATA TA
Cine spune ca trebuie sa ne adaptam mai bine la stres nu realizeaza ca exista o limita peste care organismul uman nu mai poate gestiona eficient stresul. Iar aceasta limita este cu mult depasita de standardul actual de viata consumerist si agitat.
Prin urmare, trebuie sa reducem si sa eliminam stresul cronic, nu sa traim cu acesta pentru ca nu vom reusi nicioadata sa traim sanatos si armonios avand o viata stresanta non-stop.
REGULI PENTRU A REDUCE SI ELIMINA STRESUL CRONIC DIN VIATA TA:
1.Principalul factor de stres identificat de mine este interactiunea umana fortata.
Am scris un intreg articol pe tema aceasta si il poti citi pentru mai multe detalii:
Asadar alege cu mare grija oamenii de care te inconjori acasa si la munca pentru ca acest aspect va face diferenta intre a fi sau nu nefericit/-a pe viata.
Nu procrastina intr-o relatie toxica doar de dragul statutului social, rupe acea relatie oricat de complicate ar fi toate aspectele legale/familiale asociate. Mai bine singur/-a si relaxat/-a decat sa te chinui de stres si neimplinire intr-o relatie total nepotrivita.
Relatiile sociale sunt schimbatoare si nu sunt permanente, oamenii vin si pleaca din viata noastra, locurile de munca pot fi schimbate, relatiile pot fi incheiate si incercate altele mai sanatoase.
Chiar si mediul social general poate fi schimbat, ne putem muta dintr-un cartier in altul, dintr-un oras in altul sau chiar dintr-o tara in alta.
2.Alege sa faci doar atat cat poti sa duci – suprasolicitarea si starea patologica de burnout se intalneste des astazi pentru ca ne inhamam la mai mult decat putem duce.
Analizeaza cu atentie ce resurse disponibile ai, in special aici e vorba de timp, iar apoi alege intelept raportat la un set de prioritati bine ordonate ce anume merita sa faci si la ce anume sa renunti.
Lumea vrea tot mai mult si mai mult si efectiv nu le poti face pe toate, nu poti sa fii parinte si sa ai si un job full-time, nu poti sa ai zeci de prieteni cu care sa te vezi in oras, nu poti sa ai zeci de relatii conjugale pe care sa le intretii si nu poti sa fii in mai multe locuri deodata ca sa poti vizita toata lumea pana la finalul vietii.
E timpul sa renunti la toata aceasta goana nebuna care te extenueaza si sa alegi doar cateva aspecte esentiale care iti aduc fericirea si relaxarea.
Mai putin si de calitate decat mult, prost si extenuant este un indemn minimalist care te va ajuta sa iti stabilesti niste prioritati sanatoase in viata si la restul sa dai ignore.
Eu am descoperit esentialul si nu am nevoie sa fiu milionar, sa am o locuinta proprietate personala sau sa tanjesc dupa o poza de familie tip cliseu: eu cu ea si doi copii. Am descoperit de mult timp fericirea si activitatile, respectiv oamenii care ma fac fericit si am realizat ca foarte putine dintre cliseele vietii moderne considerate de succes imi aduc fericirea, ba din contra chiar imi aduc nefericirea.
3.Nu iti mai face atatea griji inutile pentru toti si pentru toate – lumea e un loc periculos dar nu este unul fatalist zi de zi sau la fiecare colt de strada.
Apoi nu poti controla tot ce se intampla in jurul tau si nu trebuie sa iti asumi responsabilitatea pentru deciziile libere ale altora.
E util sa nu te arunci capul inainte si sa faci o analiza de risc, mai ales inaintea unor alegeri importante in viata, dar aceasta analiza o faci la rece, calculat si relaxat.
E util sa nu iti asumi riscuri uriase pentru recompense mici, ca de exemplu:
– o depasire periculoasa pe contrasens intr-o curba, iti risti viata inutil pentru a ajunge cu cateva secunde sau minute mai repede la destinatie;
– sa faci copii instinctual, pentru o relatie de statut social risti o viata intreaga de amaraciune si lipsuri materiale pentru ca nu te-ai gandit ca nu erai deloc pregatit psihologic si financiar sa fii parinte;
– sa sari cu parasuta pentru distractie, iti risti viata inutil pentru o doza de adrenalina, emotii intense si interesante poti obtine intr-o varietate de alte moduri mult mai putin periculoase;
– sa iei droguri pentru a obtine placerea, fericirea si relaxarea, iti risti sanatatea fizica si psihica sau chiar viata pentru a experimenta o simpla emotie pe care o poti experimenta printr-o multitudine de alte activitati inofensive cum ar fi sa asculti muzica preferata, sa faci sport sau sa te uiti la un film;
In rest, nu are rost sa stai tot timpul speriat si stresat ca ceva rau se va intampla, inevitabilul oricum nu il poti evita intr-un univers determinist.
Alte ponturi despre cum sa elimini stresul din viata ta gasesti si intr-un articol mai vechi:
https://traiesteminimalist.com/2018/07/01/scapa-de-stres-in-3-pasi-alegerea-iti-apartine/
DISTRES SI EUSTRES
Stresul cronic poate fi catalogat drept distres, adica un stres cu impact foarte negativ asupra sanatatii organismului.
Eustresul este un tip de stres cu efecte pozitive asupra sanatatii dar este mai putin documentat. Insa acest concept exista de ceva timp in psihologie si fiziologie si merita sa aflati mai multe despre ce inseamna eustres si cum poate fi benefic pentru sanatate.
Iata un articol bine documentat in acest sens:
ELIMINA STRESUL CRONIC/DISTRESUL DIN VIATA TA
TRAIESTE MINIMALIST
ALEGEREA ITI APARTINE
1 gând despre „STRESUL CRONIC ESTE MALADIA SECOLULUI”