Stil de viata sanatos

MITURI ALIMENTARE SI DIETE EXTREME DEMONTATE

103.Mituri alimentare si diete extreme demontate - 11.02.2020

MITURI ALIMENTARE SI DIETE EXTREME DEMONTATE

1.Regimul vegetarian este mai sanatos decat o alimentatie echilibrata omnivora.

Omul este printre cele mai adaptabile animale de pe Pamant, iar parte a acestei flexibilitati evolutive este faptul ca este un animal oportunist care mancanca cam orice poate prinde.

Si asta nu o face de azi sau de ieri ci de zeci de mii de ani, cel mai probabil dintotdeauna, chiar din vremurile stramosilor hominizi de acum milioane de ani, stramosi care nu erau inca incadrati ca specie umana – Homo Sapiens. 

OMUL ESTE PRIN NATURA SA OMNIVOR

Eram vanatori-culegatori cu mult inaintea aparitiei primelor orase si civilizatii umane, pe cand inca ne dusmaneam cu neanderthalienii. Deci nu am invatat sa consumam produse animale de cateva sute de ani ci cu mult timp inainte sa ne apucam de agricultura.

Omul este precum ursul, daca vanatul este mai rar si mai greu de prins se multumeste sa mearga la cules de fragi si mure, ca sa nu faca foamea ca leul in mijlocul savanei care nu se apuca de rontait arahide. Insa nu ar spune nu unei bucati suculente de friptura, daca ar fi la dispozitie.

Drept urmare, organismul uman este obisnut sa proceseze hrana atat din surse animale cat si vegetale si cum sanatatea este o stare de echilibru(ganditit-va la homeostazie) atunci si alimentatia ideala este una echilibrata cu cate putin din toate.

ALIMENTATIA ECHILIBRATA ESTE CHEIA UNEI NUTRITII SANATOASE

Exact care sunt procentele ideale de carne, de alte produse animale, cate legume si fructe proaspete si cate gatite, cata paine si alte produse din cereale, acestea sunt adevaratele intrebari care ne vor aduce mai aproape de alimentatia ideala pentru sanatatea organismul uman.

Si cum fiecare organism uman este usor diferit in metabolismul sau, la fel nu exista o varianta general valabila de alimentatie echilibrata ci una personalizata in care se fac ajustaruri de finete ale ingredientelor de baza(produse animale si vegetale), respectiv ale celor 5 tipuri de nutrienti: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale.

Argumentul pueril  cum ca noua nu ne place carnea cruda si de aceea nu ar trebui sa mancam carne este total lipsit de logica. Am invatat sa gatim carnea de sute de mii de ani si ne-am obisnuit sa o consuma asa.

Carnea cruda este un pericol de infectare cu diverse bacterii neprielnice microbiotei intestinale si atunci organismul uman a invatat sa strambe din nas daca ii dam carne cruda iar o bucata de carne gatita are miros si gust care il atrage.

2.Dieta extrema cu mancare negatita este mai sanatoasa decat una echilibrata gatita corespunzator.

Cu totii am auzit de raw vegan dar din start este o alimentatie dezechilibrata pentru ca este de tip vegetarian. Acum ca nici macar nu mai gatesc nici un aliment e deja inca o extrema care duce dezechilibrul si mai departe.

OMUL A DESCOPERIT FOCUL SI A GATIT MANCAREA DE MII DE ANI

Focul a fost folosit dintotdeauna de oameni, chiar si stramosi ai lui Homo Sapiens au folosit focul inaintea lui, deci sa mancam mancare gatita nu este ceva nou ci este ceva natural. Nenatural ar fi sa nu mai mancam deloc mancare gatita.

Este adevarat ca vitaminele hidrosolubile se pot pierde/denatura usor prin fierbere si mai ales daca apa fiarta se arunca apoi. De aceea e recomandat ca un anumit procent de legume si fructe sa fie consumate crude dar nu toate. Cum ar fi de exemplu sa mancati cartofi cruzi?

GATESTE CORESPUNZATOR PENTRU BENEFICII ADUSE SANATATII

Mineralele nu sunt afectate de procesul de gatire, fierul ramane tot fier si nu se evapora in bucatarie cand se fierbe ciorba.

In schimb, gatitul este foarte util pentru ca ne face digestia mai usoara, nutrientii devin mai usor de absorbit in sange in urma procesul de gatire.

De exemplu una e sa mancam graunte si alta e sa mancam paine, carbohidratii si proteinele din cereale vor fi mult mai usor de digerat si asimilat de organism in cazul painii fata de boabele tari de grau inghitite cu un pahar de apa.

Gatitul ne fereste si de intoxicatii alimentare cu bacterii periculoase, in special cand vine vorba de produse de origine animala.

Nu avem nevoie de enzimele din mancare, enzimele sunt produse de catre organismul nostru, deci daca prin gatire se pierd toate enzimele continute in mancare nu e nici o problema.

Si nu in ultimul rand, gatitul ofera o gama larga de arome care ne incanta papilele gustative si mirosul.

Insa modul de gatire poate fi periculos pentru sanatate daca nu este unul corespunzator, in special excesul de prajeli este daunator.

Si carnea la gratar poate fi periculoasa, grasimea care se scurge pe carbunii incinsi elimina fum ce contine hidrocarburi aromatice policiclice cu potential cancerigen.

Modul ideal de gatire este prin coacere si fierbere.

coperta cum sa traiesti sanatos

3.Regimuri disociate sau cele puternic dezechilibrate nutritional.

Toate acestea sunt diete extreme de slabit dar unii ajung chiar sa se tina de ele ani de zile crezand ca de fapt sunt chiar modele sanatoase pe termen lung.

In natura nu exista alimente disociate, fiecare aliment contine in diverse proportii cam toate cele 5 tipuri de nutrienti: proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine si minerale.

E adevarat ca multe alimente contin preponderent unul sau doua tipuri principale de nutrienti, de exemplu carnea are preponderent proteine si grasimi sau cerealele/paine integrale contin preponderent carbohidrati si proteine.

Un aliment disociat poate fi doar unul de sinteza cum este de exemplu zaharul care este doar carbohidrat concentrat si nimic altceva.

Asadar nu poti manca la o masa doar carbohidrati si la alta numai proteine decat daca mananci alimente de sinteza, facute in laborator.

Nu este sanatos sa mananci doar proteine la o masa fiindca atunci corpul va avea tendinta sa foloseasca proteinele pe post de combustibil neprimind carbohidrati. Iar daca la o masa mananci numai carbohidrati atunci explodeaza glicemia si trigliceridele din sange.

Mediul acid sau alcalin de pe traiectul tubului digestiv depinde in mare masura de sucurile enzimatice secretate de stomac, bila si pancreas, deci daca sistemul digestiv functioneaza corect putem digera orice combinatie alimentara posibila a celor 3 tipuri principale de nutrienti: proteine, carbohidrati, grasimi.

In plus, o parte din digestie continua si mai jos in tractul intestinal unde bacteriile din intestine descompun ceea ce organismul nu a fost capabil de unul singur.

Daca vrei sa slabesti nu e cazul sa iti dai metabolismul peste cap eliminand un nutrient principal cum ar fi carbohidratii ci e cazul sa faci mai multa miscare/sport, sa dormi suficient si sa iti dozezi mai bine mesele si cantitatea totala de calorii ingerata pe parcusul zilei.

THINK OUTSIDE THE BOX

ALEGEREA ITI APARTINE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.