Dezvoltare personala, Gandeste liber

FII MAI BUN/-A DACA VREI O LUME MAI BUNA

FII MAI BUN/-A DACA VREI O LUME MAI BUNA

99-18.Fii mai bun daca vrei o lume mai buna - omenirea e o mare familie - 16.12.2019

Este deja un cliseu des intalnit in mainstream si anume ca ne dorim o lume  mai buna si consideram ca lumea va fi mai buna cand ceilalti se vor schimba in bine, insa uitam de noi insine.

O LUME MAI BUNA INCEPE CU TINE

Daca vrei o lume mai buna cel mai important pas de facut este ca tu insuti sa fii mai bun. Puterea exemplului schimba vechile paradigme culturale in timp si o vorba a unui intelept spunea „fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume”.

Nu trebuie sa-ti bati capul prea mult cum sa-i schimbi pe ceilalti, daca tu te schimbi in bine si transmiti aceasta stare celor din viata ta e suficient ca si ei sa isi doreasca mai mult si cel putin din invidie vor face si ei la fel.

Foarte rar consideram ca noi suntem rai sau ca am facut ceva gresit, ne e mai usor sa dam vina pe ceilalti iar noi sa ne victimizam, pentru ca de fapt ne e foarte greu sa ne asumam responsabilitatea.

LIBERTATEA INSEAMNA RESPONSABILITATE

Daca esti liber inseamna ca trebuie sa fii responsabil, nu se poate una fara cealalta. Esti liber sa spui ce gandesti insa ai grija cum o faci pentru ca poti sa ranesti oamenii sau poti sa le provoci ura iar libertatea de exprimare se va intoarce impotriva ta daca nu o folosesti intelept.

Multi inteleg gresit idealul de libertate ca pe o anarhie care e mereu de partea lor, adica eu pot sa fac ce vreau, nu-mi pasa de nimeni si nimic iar nimeni nu ma va trage la raspundere.

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

Sa fii mai bun este un avantaj evolutiv si este un semn de inteligenta si adaptabilitate la o viata sociala complexa, iar pe termen lung este solutia castigatoare pentru ca de unul singur vei pierde in cele din urma.

Nu te lasa pacalit/-a si amagit/-a de castiguri financiare rapide, trairi iluzorii in lumea drogurilor si a betiei,  nu profita de speculatii sau de naivitatea si slabiciunea  altora pentru ca la final, cand vei trage linie, per total vei fi pe minus.

CONCEPTUL DE FAMILIE EXTINS – OMENIREA ESTE O MARE FAMILIE

Familia a fost celula de baza a societatii si a aparut ca prima forma de organizare sociala care este prezenta si la animale si este strans legata de procesul de reproducere.

Atat la animale cat si la oameni familia a pornit cu mama si copiii, uneori a ramas si tatal, alteori s-a dezvoltat mai mult, la nivelul unui clan si pentru un nivel de organizare tribala este suficient.

Insa noi traim astazi intr-o societate globalizata si implicit familia trebuie sa fie globala, adica mult mai mare decat mama, tata, copii, nepoti, unchi si bunici.

Prin urmare, conceptul de familie trebuie dezvoltat superior pe straturi in functie de nivelul de relationare si importanta sociala a fiecarui strat.

Nivelul 1 : familia clasica si rudele apropiate;

Nivelul 2 : grupul de prieteni apropiati , nu cei de pe facebook;

Nivelul 3 : colectivul de la locul de munca;

Nivelul 4 : comunitatea unde locuiesti : vecinii din scara, bloc, din cartier;

Nivelul 5 : orasul;

Nivelul 6 : tara;

Nivelul 7: continentul;

Nivelul 8 : intreaga umanitate;

Ulterior mai pot urma si alte cateva straturi care duc relatia mai departe de specia umana si se doreste o integrare mai armonioasa in mediul natural si nu in ultimul rand cu intreg universul – metafizic.

Nivelul 9 : celelalte vietuitoare si ecosisteme la nivel general, chestii ecologice de care fug multi;

Nivelul 10 : universul ca entitate unica sau cum unii numesc dumnezeu , altii hiperconstiinta universului, altii sensul unic al existentei determinat de legilor universale ce guverneaza universul.

Dupa cum bine vedeti in societatea de astazi o parte din oameni nu respecta nici macar primul nivel in totalitate si sunt in stare sa se ia la bataie cu fratii sau alte rude ca sa aiba ce da de mancare la copil sau pentru alte interese materiale mai perfideasta nu e familie, e legea junglei exprimata in cel mai animalic mod!

TREZESTE-TE LA REALITATE, LUMEA NU SE REZUMA DOAR LA TINE SI LA FAMILIA TA!

O buna parte din oameni respecta primul nivel insa este foarte ingrijorator ca nu mai acorda nici o importanta la restul si merg pe ideea : sa-mi fie bine mie si familiei, de restul nu ne pasa!

Nu mai exista afaceri de familie sau colectiv de munca ca o mica familie, e o foame de bani continua si o lipsa mare de moralitate in modul cum se obtin banii in general.

Dar nu realizeaza ca in doar 10 oameni nu poti sa iti asiguri nici macar hrana, ce sa mai zic de alte nevoi: energie pentru transport, tehnologie pentru a produce un calculator sau doar un ceas.

Lumea e atat de inchisa la minte incat nu realizeaza ca familia clasica adica primul nivel nu mai e de mult timp stalpul societatii asa cum era in vremea triburilor africane unde familia si mica comunitate din trib asigura totul : hrana, adapost, lemne pt foc  unelte pentru gatit si vanat;

In ziua de astazi, ca sa ne asiguram acest nivel de trai tehnologizat, trebuie sa ne pese de toti chinezii care monteaza procesoare si de toti africanii care sapa in mine de aur pentru un inel de logodna.

Cu alte cuvinte, trebuie sa functioneze intreaga societate globalizata pentru ca acest stil de viata modern sa fie posibil in continuare si atunci trebuie sa ne pese de toti.

UMANITATEA ESTE  ASTAZI FORMATA DIN TRIBURI  AFLATE CONSTANT IN CONFLICT DE  INTERESE

Aceste interese tribale sunt exprimate in general la nivel de natiuni si corporatii care mereu se afla in conflict, care vor sa faca mai multi bani decat toti ceilalti.

Competitivitatea este buna ca stimulent al productivitatii, ca motiv de evolutie profesionala insa existenta umana nu se rezuma doar la lupta pentru supravietuire si doar la scopul de a fi cel mai bun intr-un anumit domeniu.

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

COOPERAREA ESTE MULT MAI IMPORTANTA DECAT COMPETITIA, CA MOTOR AL EVOLUTIEI UMANE

In multe studii sociologice s-a demonstrat ca un grup de oameni obtine solutii mai rapide si mai productive daca coopereaza decat daca sunt in competitie.

Aceste teste confirma o zicala inteleapta din folclorul romanesc si anume „unde-s multi puterea creste” iar cu cat suntem mai multi uniti, cu atat vom fi mai puternici.

Nici o familie, nici o natiune nu va putea nicioadata sa fie la fel de puternica si inovativa precum umanitatea luata toata la un loc, conlucrand ca un intreg.

Am depasit de mult timp nevoia de supravietuire ca specie sau ca individ, cel putin in tarile occidentale unde omul obisnuit nu mai este in pericol de infometare sau de a muri de frig in mijlocul naturii.

Acum lupta de supravietuire s-a extins la a ne creste nivelul de trai, de confort, insa pretul platit este insasi umanitatea noastra cu care ne tot laudam in toate religiile si ideologiile cum ca noi oamenii suntem mai mult decat simple animale.

Pai ar fi timpul sa dam dovada ca suntem mai mult decat niste animale speriate prinse in lupta pentru supravietuire si atunci „foamea de bani” este in contradictie directa cu acest ideal de inaltare mentala/spirituala a omului.

Prea multa lume alearga dupa bani fara sa ia in calcul toate aspectele negative legate de poluarea mediului inconjurator, scaderea calitatii hranei, exploatarea altor oameni, stresul la locul de munca si fenomenul de burnout, etc.

Cine viseaza sa faca multi bani fara sa-i pese de cum acest lucru se rasfrange negativ in jurul sau, nu este demn/-a de cuvinte idealiste precum moral, spiritual, uman.

FALSA BUNATATE A BOGATILOR SI IPOCRIZIA RELIGIOASA

Multi regi, dictatori si patroni de corporatii sau firme au considerat ca fac un bine multimii prin exploatarea acestora pentru un scop suprem cultural pe care ei l-au ales cum ar fi construirea de castele, monumente somptuoase, vile si alte exprimari ale opulentei.

Multi apostoli si evanghelisti au considerat ca fac un bine fortand convertirea la religia lor prin cruciade, inchizitii si multe alte acte de intoleranta la adresa celor care nu accepta religia lor.

Atata timp cat lumea casca gura la ce frumos e palatul nu stiu carui rege sau vila cu 3 piscine a nu stiu carui mogul imobiliar, nu fac decat sa fie victime naive care dau gir acestor oameni sa isi exprime din nou si din nou opulenta.

Atata timp cat lumea casca gura la catedrala mantuirii neamului sau fac coada la pupat moaste si cumparat icoane facatoare de minuni, nu fac decat sa fie victime naive care dau gir acestor oameni sa creada ca ei fac un bine omenirii oferind sperante desarte.

Daca vom dezaproba constant astfel de exprimari opulente ale puterii, bogatiei si manipularii sociale, atunci vom seta adevaratele standarde ale umanitatii, moralitatii si ale bunului simt.

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.