Gandeste liber, Managementul riscului

MANAGEMENTUL RISCULUI DE ACTIUNE – TEORIE SAU PRACTICA

MANAGEMENTUL RISCULUI DE ACTIUNE – TEORIE SAU PRACTICA

99.Managementul riscului de actiune - teorie sau practica - 28.11.2019

NU TE ARUNCA CU CAPUL INAINTE

Expresia de mai sus este foarte inteleapta insa multi nu tin cont de ea si iau decizii nesabuite actionand fara sa fie constienti de toate consecintele.

Nu e vreo mare smecherie sau vreun motiv de lauda sa fii nesabuit/-a, pentru multi adolescenti nesabuirea egal teribilism.  Dar si multi adulti se arunca cu capul inainte la decizii extrem de importante in viata precum casatoria, conceperea unui copil sau emigrarea.

INVATA DIN GRESELILE ALTORA, NU LE REPETA SI TU

Lumea abunda de situatii in care oamenii nu au luat decizia corecta cand s-au casatorit si ajung sa divorteze sau sa se chinuie intr-o relatie pe care nu o mai doresc pentru ca ruperea acesteia ar complica alte aspecte precum cresterea si custodia copiilor, aspectele problematice de proprietate a locuintei, partajul bunurilor, etc.

Prea putini analizeaza juridic ce presupune efectul certificatul de casatorie pentru ca daca ar face acest lucru si-ar da seama cat de antic si total nepotrivit este, avand nevoie de multe alte clauze suplimentare, contracte prenuptiale si tot felul de alte chichite legale.

La fel de abundente sunt si deciziile gresite de a face copii, cand unul sau chiar ambii parinti nu erau pregatiti pentru tot ce inseamna aceasta responsabilitate si se trezesc ca nu a functionat metoda „o sa invatam din mers cum sa crestem un copil”, iar acum viata lor de familie este o adevarata corvoada.

Dogma socio-religioasa plina de prejudecati  prin care societatea pune presiune pe tineri sa faca un copil pentru ca asta ar fi singurul scop in viata duce la multe decizii pripite iar idei precum childfree sunt privite precum o erezie.

Emigrarea este iarasi o decizie majora in viata, una e sa te muti in alt oras si e cu totul alta poveste sa te muti in alta tara. Pentru mirajul banilor multi oameni isi parasesc copiii si prietenii din tara de bastina iar conditiile de munca de acolo sunt de multe ori sub limita decentei. Conform zicalei „nu toti cainii umbla cu covrigii in coada” practic majoritatea romanilor care au emigrat au reusit sa isi faca o situatie buna materiala doar cu mari sacrificii la adresa sanatatii si a timpului liber.

Pe copii poate ca ii pot lua cu ei la un moment dat insa prietenii ii vor pierde pentru totdeauna. In general putini romani au reusit sa isi faca relatii de prietenie la fel de solide si cu spirit latin in tarile unde au emigrat, se simt ca niste intrusi si chiar nu sunt la fel de bine priviti pentru ca din pacate inca exista xenofobism  in societatea occidentala.

Prin urmare, cand e vorba de acele decizii cu impact major in viata noastra cum este casatoria, conceperea unui copil, emigrarea, atunci este nevoie de foarte multa teorie inainte de a pune in practica schimbarea efectiva.

Trebuie sa studiem problema pe toate partile, sa luam in calcul cele mai mici detalii pentru a ne asigura ca este decizia potrivita pentru noi.

CEA MAI BUNA TEORIE ESTE PRACTICA

Aceasta expresie este foarte potrivita atunci cand vrem sa invatam o deprindere motorie necesara practicarii unui sport sau a unor tipuri de meserii.

Practic nu e cazul sa analizezi zeci de sportivi, sa te uiti la mii de ore de joc ca sa iti dai seama daca iti place acel sport si daca ai cat de cat o inclinatie/talent pentru acea provocare.

Tot ce ai de facut este sa incerci iar singura teorie de care ai nevoie este un minim nivel de siguranta ca sa eviti accidentarile iar ulterior daca vrei sa treci la nivel profesionist  un antrenor care sa te ghideze fin cu putina teorie de specialitate.

In cazul sofatului, pentru acel nivel de siguranta ai nevoie de antrenor/profesor langa tine inca de la inceput dar nu ai nevoie sa analizezi prea multa teorie despre cum se apasa ambreiajul ci pur si simplu te urci la volan si il apesi, vei inveti pe parcurs doar prin practica.

Si in cazul unor abilitati care nu sunt motorii precum comunicarea tot practica este de luat in calcul in detrimentul teoriei. Nu inveti la fel de rapid si util cum sa vinzi sau sa cuceresti o femeie doar din carti, mult mai eficient o poti face prin practica.

Asadar, in cazul insusirii unor abilitati, practica primeaza si tot ce ai de facut este sa incerci fara sa analizezi prea mult iar apoi vezi daca iti place, te descurci si vrei sa inveti mai mult.

Ok, sunt niste chestii generale teoretice care te pot ajuta partial dar nu e nevoie de vreo mare analiza de risc inainte de a suna un client sa cumpere ceva de la tine sau inainte de a invita o fata la intalnire.

Analiza de risc vine abia atunci cand vrei sa te angajezi ca agent de vanzari la o anumita companie sau vrei sa te muti impreuna cu iubita ori sa te casatoresti cu ea. Inainte de aceste decizii este clar nevoie de mai multa teorie inainte de a pune in practica decizia respectiva.

THINK OUTSIDE THE BOX

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.