Dezvoltare personala, Managementul banilor

EDUCATIE FINANCIARA IN STIL MINIMALIST

I.ECUATIA BANILOR DIN VIATA TA

II.MANAGEMENTUL  BANILOR DIN VIATA TA

III.CONTROLUL BANILOR DIN VIATA TA

98.Educatie financiara in stil minimalist - 19.11.2019

                               I.ECUATIA BANILOR DIN VIATA TA

BALANTA ECONOMICA = VENITURI –(minus) CHELTUIELI sau se mai poate scrie si astfel:

BALANTA  = VALOAREA MUNCII TALE – (minus)VALOAREA NEVOILOR TALE

B = balanta economica si avem 3 situatii ale ecuatiei banilor din viata ta:

Daca B > 0 → ECONOMII = ai bani pusi deoparte adica economisesti;

Daca B = 0 → STAGNARE = traiesti de la un salariu la altul;

Daca B < 0 → DATORII = ai datorii la rude/prieteni sau credite la banca.

Asadar balanta banilor din viata ta poate fi pozitiva, neutra sau negativa.

Unii oameni par a se afla intr-un paradox : au credit la banca(adica au cheltuit mai mult decat au castigat, deci au datorii) dar totusi au si ceva bani deoparte.

Ei bine, ca sa eliminam paradoxul si confuzia scade din valoarea economiilor tale valoarea creditului(datorie) si vezi daca esti pe plus sau pe minus.

Oricat de mult ne place sa ne amagim, sa ne mintim pe noi insine ca stam bine cu banii, de fapt realitatea matematica ne demonstreaza clar daca suntem pe plus sau pe minus.

Simtul acut al proprietatii in Romania a costat pe multa lume libertatea financiara si un credit la banca iti fura enorm din libertatea finantelor personale.

Banuiesc ca toata lumea doreste sa aiba o balanta pozitiva a banilor pentru ca economisirea este calea sanatoasa si relaxanta catre dezvoltare, atat personala cat si profesionala.

Pentru ce anume sa economisim, iata mai jos principalele categorii:

ECONOMIIFOND DE URGENTA(probleme de sanatate, schimbare de job, locuinta)

                       → CHELTUIELI EXTRA(strangi bani pentru o pasiune, ceva ce nu cheltui uzual pentru traiul de zi cu zi)

                       → INVESTITII(educatie profesionala, cursuri de specializare, antreprenoriat)

                       → CARITATE(dai din preaplinul tau altora care nu se descurca la fel de bine)

 

ATENTIE : balanta economica este indicat sa se faca pe un an intreg pentru a fi cat mai obiectiva si sa ofere o imagine de ansamblu asupra finantelor tale personale.

Atunci cand se analizeza o singura luna se pot trage concluzii pripite deoarece cheltuielile lunare au suisuri si coborasuri, de exemplu intr-o luna in care ai fost in concediu depasesti cu mult media cheltuielilor lunare iar intr-o luna in care nu prea ai iesit din casa si nu ti-ai spart toti banii in oras, ti-au ramas multe economii.

Analiza unei singure luni reprezinta doar un punct de referinta pentru a se vedea orientativ care sunt in mare cheltuielile tale. Pentru a intelege mai bine pe ce se duc banii tai si unde ai putea sa iti optimizezi cheltuielile este nevoie sa ai o imagine de ansamblu foarte detaliata pe 1 an intreg despre situatia veniturilor si cheltuielilor tale.

Stiu, suna migalos, este un proces de durata dar orice lucru de valoare se construieste in timp si daca vrei cu adevarat sa investesti timp in educatia ta financiara atunci nu cauta solutii rapide, aplicatii superficiale de pe net unde doar sa dai 2-3 click-uri si sa faci o analiza sumara ci acorda timp si resurse pentru a te ocupa de finantele tale personala ca un profesionist/-a.         

Comanda acum ghidul minimalist despre managementul finantelor personale:

https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist finante personale

   II.MANAGEMENTUL  BANILOR DIN VIATA TA

Ca sa poti avea avea un management al banilor este neaparat necesar sa ai o evidenta a acestora, un tabel cu venituri si cheltuieli ca sa stii exact care este situatia ta financiara. Altfel nu se poate!

Sfaturi pentru a putea sa iti tii o evidenta a banilor:

1.Nu arunca bonurile – le strangi undeva si le introduci in tabel cand ai timp sau le poti adauga in tabel imediat dupa ce faci cumparaturile, depinde cum iti organizezi tu timpul. Pe bonuri gasesti toate informatiile necesare, la virgula, pentru a tine evidenta cheltuielilor tale.

2.Cere bon fiscal – daca nu primesti bon fiscal trebuie sa tii minte exact pe ce ai dat banii sau sa notezi imediat pe telefon altfel uiti si nu mai stii exact;

3.Adauga formule de calcul si pastreaza un tabel standard – daca nu folosesti o aplicatie care are aceste lucruri presetate  si vrei tu sa iti faci lista de la zero in Excel  fa-o cat mai simplu si clar, daca nu te pricepi iti trimit eu una, ulterior nu ai de facut decat sa introduci cifrele de pe bon.

4.Analiza statistica care sa iti aduca optimizarea cheltuielilor – aceasta este partea cea mai dificila pentru ca multi nu sunt asa de buni la lucrul cu cifrele si le este greu sa observe tipare si trenduri si prin urmare interpretarea corecta a unui evidente de cheltuieli poate reprezenta o provocare.

Practic inseamna sa ai o contabilitate a finantelor personale, o poti face simplu intr-un tabel excel sau daca iti este prea lene poti plati pe cineva sa iti tina contabilitatea personala.

Vrei sa fiu contabilul tau personal? Scrie-mi o solicitare pe e-mail si discutam despre o colaborare. Iti tin evidenta finantelor personale si te ajut cu sfaturi despre cum iti poti optimiza cheltuielile.

george.leurzeanu82@gmail.com

Banii in fond sunt doar o forma de intermediere a valorii muncii tale cu valoarea nevoilor tale.

Daca privesti astfel banii atunci ii poti controla si folosi dupa bunul plac fara absolut nici o surpriza.Pentru ca de fapt nu urmaresti banii ca scop in sine ci urmaresti sa obtii satisfacerea nevoilor tale in schimbul muncii pe care o faci.

Inainte de a trece la investitii speculative, la incercari de antreprenoriat intai e cazul sa iti poti controla finantele personale si abia apoi poti incerca sa risti la ruleta economica pentru a inmulti banii fara sa muncesti si sa obtii venit pasiv din munca altora. Nu suna foarte moral dar asa functioneaza capitalismul si unii se vor descurca sa faca bani din munca altora(profit) iar majoritatea se vor descurca sa traiasca din munca lor.

Totul pare simplu, pragmatic si usor de implementat dar vei vedea in urmatorul capitol ca sa ai control asupra banilor este de fapt cea mai dificila parte a procesului de educatie financiara si aici pica examenul majoritatea romanilor si nu numai.

Comanda acum ghidul minimalist despre managementul finantelor personale:

https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist finante personale

      III.CONTROLUL BANILOR DIN VIATA TA

CONSUMERISMUL SI CUMPARATURILE COMPULSIVE

Ai observat ca de obicei oamenii cu bani sunt cei care negociaza la sange cu tine si care de multe ori pot fi considerati de-a dreptul chitrosi? Asta se intampla tocmai pentru ca cei cu bani nu sunt „mana sparta” si sunt atenti pe ce isi cheltuie banii.

Prefera sa plateasca pretul corect si negociaza de cate ori au ocazia si spun mult mai des „NU” la multe produse si servicii incarcate de reclame ieftine care doar vor „sa iti bage produsul pe gat cu orice pret si prin orice modalitate”.

E adevarat ca multi dintre ei sunt niste ipocriti, adica tocmai ei sunt cei care incearca sa iti vanda tie produsele descrise mai sus si au castig de cauza pentru ca majoritatea oamenilor arunca foarte usor cu banii in stanga si in dreapta pe toate nimicurile.

Neconcordanta intre usurinta cu care cheltui banii pe toate porcariile si dificultatea cu care ii castigi te pozitioneaza printre perdantii din ecuatia capitalista.

Daca nimeni nu iti da bani atat de usor atunci tu de ce i-ai cheltui atat de usor, adica sa-i oferi pe tava altora?

De cate ori te-ai oprit si ai citit ambalajul produsului inainte sa-l cumperi?…Daca nu atent/-a atunci altii vor alege in locul tau si esti doar un numar in statistica trend-urilor de piata, a ceea ce prinde la public.

Daca esti insa un om rational cu constiinta de sine atunci te rog folosest-o si trezeste-te din aceasta stare de zombi comerciala si fii cat mai critic cu produsele si serviciile pe care le cumperi, interactioneaza cu cei care iti vand si ofera un feed-back concret ca sa isi imbunatateasca raportul calitate/pret si tu sa fii un consumator respectat si ascultat.

Daca faci cumparaturi emotional si nu rational atunci vei fi manipulat/-a foarte usor, este trist dar adevarat si o spun pentru ca nu imi face placere sa vad cum esti pacalit/-a pe fata cu reclame ieftine si trucuri psihologice subliminale.

Oamenii care au impresia ca nu le ajung banii nu sunt neaparat cei mai saraci dintre noi ci sunt aceia care ii cheltuie cu o usurinta mult prea mare, nu tin un buget si evident ca ei vor cheltui mai mult decat isi permit.

Foarte bine pentru banci, atunci te vei transforma intr-un pestisor ametit, numai  bun de prins in momeala fosforescenta a creditelor pentru consum.

Nivelul economiei junk este unul alarmant si ma minunez de cati bani se fac in Romania si in lume vanzand tot felul de porcarii sau lucruri supraevaluate. Atata timp cat inca sunt suficienti consumatori needucati atunci inca se pot face bani din orice.

Sfatul meu este sa fii un consumator inteligent si sa analizezi foarte bine inainte sa faci orice fel de cumparaturi, nu te arunca cu capul inainte si vezi in primul rand daca iti permiti acel produs/serviciu iar apoi vezi daca are un raport calitate/pret foarte bun.

Scapa din aceasta capcana a consumerismul si ALEGE SA TRAIESTI MINIMALIST!

Eu iti garantez ca se poate, fac acest lucru de multi ani si este grozav!

Comanda acum ghidul minimalist despre managementul finantelor personale:

https://traiesteminimalist.com/managementul-finantelor-personale-ghid-minimalist/

coperta ghid minimalist finante personale

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE!

 

             

     

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.