Articol scris de Emanuel Bereş-Sălăgean, autorul proiectului O nouă Perspectivă: https://www.facebook.com/O-noua-perspectiva-132764120114749/.
https://onouaperspectiva.wordpress.com/
Scopul proiectului e să găsească adevărata dezvoltare personală, nu ceea ce este promovat de „industria de dezvoltare personală”.
Frigiderele pline de sucuri ni se arată la tot pasul, arătându-ne prin vitrinele lor mari oferta lor variată. Trebuie doar să-ţi alegi un suc din vitrină. Dacă nu alegi acum, te vei mai întâlni cu frigiderul plin cu sucuri la celălalt capăt al străzii. Sucurile sunt parte din viaţa noastră de zi de zi. Toată lumea ştie că nu sunt sănătoase.
Cum m-am lăsat de sucuri? Răspunsul este unul simplu, dar mai întâi, lasă-mă să te motivez de ce ar fi bine să te laşi şi tu de sucurile carbogazoase din comerţ.
Cu toţii ştim că sucurile carbogazoase conţin zahăr. Mult zahăr. Fiecare 5 g de zahăr este echivalent cu o linguriţă de zahăr. Aşadar:
- O doză de Coca Cola de doar 330 ml conţine 35 grame de zahar adica 7 linguriţe de zahăr.
- O sticla de Fanta de doar 500 ml conţine 42 grame de zahar adica 8,5 linguriţe de zahăr.
Sursa datelor aici: https://www.youtube.com/watch?v=kyxVJ5NoZwU
Si poate nu bei intr-o zi doar o doza de 330 ml sau o sticla de 500 ml ci mai mult, aduna si vezi la final de zi cat de mult zahăr ai adăugat în corpul tău.
Sucurile acestea, precum şi altele consumate mult şi regulat duc la diabet. Mai exact, consumul de sucuri creşte cu 25% riscul de diabet de tip 2. Aceasta înseamnă că în prima parte a vieţii savurezi sucurile, pentru ca în a doua parte a vieţii să te îndopi cu medicamente, diete stricte (fără sucuri!), vizite dese pe la medici, sau chiar mai rău, la spitale.
Sucurile distrug dinţii. Încet încet, dar sigur. Stim ca zaharul ataca dintii.
Sucurile suprasolicită rinichii. Am un cumnat căruia i s-au oprit ambii rinichi din funcţiune, iar apoi au urmat operaţii după operaţii pentru a-l menţine în viaţă. Iar el, ani de-a rândul a consumat cola în loc de apă. Pe deasupra, acum două luni am aflat de moartea neaşteptată a unei femei tinere. Suferea de mult timp cu rinichii şi ficatul. Şi consuma extrem de mult cola…
Sucurile iti epuizeaza corpul de vitamine. Daca te uiti pe eticheta unei doze de cola, vei gasi printre ingrediente si acid fosforic. Rolul acidului fosforic este de a proteja bautura impotriva mucegairii si a bacteriilor. Dar ce va produce acidul fosforic in corpul tau? In 60 de minute dupa ce bei cola, se vor elimina nutrientii din corp.
Sucurile te îngraşă. Am mai amintit mai sus de conţinutul extrem de mare de zahăr din sucuri. Mai mare este problema că papilele tale gustative sunt înşelate să nu simtă că de fapt bei o apă cu mult, mult zahăr şi calorii goale.
Vei arăta mai bătrân decât eşti. Apropo, deja de atâtea ori mi s-a intâmplat ca atunci când cineva îmi află varsta reală, stă şi se minunează, şi-mi zice ca nu ar fi crezut că am peste 30 de ani, că nu arat deloc de atât. Sucurile, tot prin continutul lor mare de zahăr, acţioneaza asupra pielii, aceasta se va usca, vor apărea riduri mult înainte de vreme şi eczeme.
Bând sucuri zilnic, creşti riscul de cancer pancreatic. Cu un pahar de cola zilnic, vei creste cu 20% riscul de atac de cord.
Pe lângă toate aceste „beneficii” pentru sănătatea ta, prin consumul de sucuri ajuţi la poluarea planetei, distrugerea peisajelor naturale. Omenirea este acum într-un impas datorită milioanelor de tone de flacoane de plastic. La sfârşitul articolului voi posta un filmuleţ pe această temă. Hai să contribuim cât mai puţin la problema globală a plasticului.
Cum se poate renunţa la sucuri
Cum am renunţat la sucuri? Simplu. Creându-mi propriile sucuri J
Cum poţi să-ţi creezi şi tu propriul suc ?
Îţi voi descrie trei alternative la sucuri, pe care le practic cu succes:
- Prepară-ţi propriul suc din fructe.
Citricele (lămâi, portocale, mandarine, grapefruit, lime) le poţi stoarce pe storcătorul de lămâi. Tot pe storcătorul de lămâi poţi stoarce şi fructele de rodii. Sucul de rodii astfel obţinut va fi acru, însă îl poţi combina cu suc de portocale, astfel va fi mai dulce şi mai plăcut. Cel mai bun suc de portocale e cel din portocalele proaspăt stoarse de tine!
Merele, perele, morcovii, sfecla se pot stoarce folosind centrifuga, dar şi pe storcătorul de iarbă de grâu. Dacă te gândeşti să-ţi faci propriul suc de fructe, dar nu ai încâ ustensile, atunci îţi va fi necesară o centrifugă. Dacă însă vrei să-ţi faci suc de iarbă de grâu, atunci storcătorul de iarbă de grâu îl poţi folosi şi pentru fructele şi legumele amintite mai sus.
După cum ai observat, ai la dispoziţie un sortiment bogat de fructe din care poţi obţine suc. Poţi face combinaţii de fructe după gusturile tale şi imaginaţia ta!
- Băutura din Kombucha este gustoasă, plină de vitamine şi de enzime şi în plus, e carbogazoasă! Despre cum se prepară băutura din Kombucha se pot găsi articole, există chiar şi cărţi. Ca să fiu mai scurt, Kombucha e o ciupercă (dar dacă e să o luăm strict botanic, e un lichen), ce trăieşte în medii lichide cu ceai verde şi zahăr. Există reguli despre câte frunze de ceai verde trebuiesc adăugate la litru, precum şi cât zahăr. Apoi se lasă la fermentat, timp în care ciuperca se hrăneşte cu zahărul din ceai, eliberând dioxid de carbon. La final, va rezulta un suc bun şi acidulat, plin de vitamine si minerale.
Alternativă la Kombucha o reprezintă cristalele japoneze, numite şi cristale de chefir de apă. Dar Kombucha are gust mai bun decât chefirul de apă.
- Sirop de concentrat fructe, diluat. Aici să fii atent, deoarece există siropuri concentrate produse industrializat. Acelea au un conţinut mai redus de fructe. La mine în oraş există o persoană, un PFA care produce şi vinde siropuri din fructele din propria cultură. Bineînţeles, el poate produce doar în cantitate foarte mică. Dar sunt sigur că există mai mulţi astfel de cultivatori, peste tot în ţară. Descoperă dacă ai şi tu în zonă vreun cultivator care produce siropuri concentrate de fructe. Dacă vrem ca economia românească să crească şi să funcţioneze bine, e necesar să sprijinim aceşti mici cultivatori şi producători locali, în loc să sprijinim fabrici multinaţionale de sucuri.
În ce vei îmbutelia sucurile tale?
La început aminteam de problema globală dată de milioanele de tone de deşeuri de plastic, iar la sfârşit voi posta filmul promis, film din care vei afla mai pe larg despre această problemă. Poţi folosi şi flacoane de plastic, însă eu îţi recomand sticla. Sticla o poţi refolosi de mii de ori.
Filmul promis: https://youtu.be/qvYZ3sbTaQ0
După toate aceste informaţii, nu mai rămâne decât să-ţi doresc succes la crearea propriilor tale sucuri. Hrăneşte-ţi corpul şi imaginaţia creându-ţi sucurile tale proaspete!
Articol scris de Emanuel Bereş-Sălăgean, autorul proiectului O nouă Perspectivă: https://www.facebook.com/O-noua-perspectiva-132764120114749/.
https://onouaperspectiva.wordpress.com/
Scopul proiectului e să găsească adevărata dezvoltare personală, nu ceea ce este promovat de „industria de dezvoltare personală”.