Managementul banilor, Managementul timpului

CE ITI LIPSESTE CU ADEVARAT IN VIATA? BANI SAU TIMP?

93.Ce iti lipseste in viata - bani sau timp - gandeste minimalist - 24.09.2019.jpg

CE ITI LIPSESTE IN VIATA? BANI SAU TIMP?

HOTARESTE-TE ACUM SAU VEI FI NEMULTUMIT/-A TOATA VIATA!

STILUL DE VIATA MINIMALIST ESTE RASPUNSUL LA ACESTE PROBLEME.

Daca spui ca nu ai bani atunci de ce nu muncesti mai mult? Sau in alta parte unde se castiga mai bine?

Daca spui ca nu ai timp atunci de ce nu muncesti mai putin? De ce nu platesti pe cineva sa iti faca treaba care iti ocupa timpul liber?

Trebuie sa stabilesti care dintre aceste resurse (bani sau timp) este mai deficitara pentru tine si sa faci ceva in acest sens, sa faci niste alegeri.

De fapt, e cazul sa descoperi ce iti tu doresti tu de la viata si atunci vei stii pe ce sa iti folosesti timpul si banii pe care ii ai. Totul tine de a utiliza cat mai constient aceste resurse pentru a obtine fericirea.

coperta ghid minimalist timpului

Cele 2 resurse pe care le analizam in acest articol sunt timpul si banii si au mare legatura una cu cealalta, o legatura care poate fi foarte bine exemplificata prin expresia „time is money”. Sa le analizam pe rand dar in acelasi timp si combinat.

1.TIMPUL

Extrem de multi oameni nu isi pretuiesc timpul lor si nici macar nu au incercat vreodata sa ii dea o valoare, fie in bani, fie sub alta forma. Insa toti dintre noi ne vindem timpul din viata noastra pe bani atunci cand muncim(consumam timp cu o activitate) in schimbul banilor, o putem face atat ca angajati cat si ca angajatori.

Chiar si investitorii isi consuma timp cu a lua decizia in ce sa investeasca, chiar daca efectiv nu muncesc intr-o functie de conducere din afacerea in care au investit, ei tot consuma timp pentru a obtine bani.

Prin urmare, cea mai simpla forma de cuantificare a valorii timpului tau este data de cati bani castigi pe ora muncita.

Insa mare atentie la acest mod de calcul pentru ca ineficienta muncii la program full-time poate genera mari erori de cuantificare a valorii timpului tau.

Principiul Pareto se aplica din plin programului inutil/excesiv de munca de 8 ore si practic in doar 2-3 ore din cele 8 tu aduci plus-valoare si muncesti efectiv pentru a obtine banii respectivi, restul sunt timpi morti, munca redundanta, pauze de cafea/tigari/barfa si frecat menta online.

Dar ce sa facem, asa se munceste in Romania cat si in occident, mult si prost, dar usor-usor mentalitatea invechita se schimba si eficienta muncii creste, iar programul de  munca de 8 ore va disparea de tot pana dupa anul 2100.

O alta forma de cuantificare a valorii timpului tau este data de cat de placuta/importanta este activitatea pe care o faci : o ora din sportul sau serialul preferat e mult mai importanta decat o ora de facut curatenie sau o ora de vorbit la telefon despre „verzi si uscate”.

Aceasta cuantificare poate lua si forma unor valori numerice daca reusesti sa iti constientizezi mai bine emotiile si astfel poti spune ca o ora de sport valoreaza de 3 ori mai mult decat o ora de facut curatenie.

De multe ori timpul este „priceless” adica nu ai renunta la anumite momente cu oamenii apropiati din viata ta sau la timpul petrecut cu o mare pasiune nici daca te-ar plati cineva cu mii sau zeci de mii de euro pe luna, ba chiar esti dispus sa platesti tu pentru aceste activitati(nu e gratis sa joci tenis sau sa schiezi).

Sau in cazul meu, nu as renunta la somnul dulce de dimineata nici pentru milioane de euro, daca nici macar nu ma pot odihni dupa bunul plac atunci ce rost mai au toti banii castigati? o sa fiu oricum chiaun de somn, stresat si iritat la maxim, deci nu ma voi putea bucura de ei.

Va garantez ca majoritatii oamenilor le lipseste mai mult timpul decat banii, cu exceptia oamenilor fara adapost si a somerilor toti se plang ca sunt prea ocupati si nu le ajunge timpul.

Asta se intampla pentru ca si-au vandut/consumat timpul lor pretios fara sa se gandeasca inainte si fara sa aiba niste prioritati in viata bine setate.

Programul de munca de 8 ore cumulat cu viata de parinte reprezinta o combinatie dezastruoasa care a dus la aceasta penurie de timp liber de care se plang foarte multi oameni astazi.

Iar la aceste alegeri se adauga consumerismul informational (dai scroll la greu pe telefon si navighezi online aiurea) si consumerismul material (cat timp pierzi la cumparaturi si apoi la curatenia/intretinerea tuturor lucrurilor si a casei unde locuiesti).

2.BANII

Banii ii obtii in schimbul timpului tau dar nicioadata invers, timpul este acelasi pentru toti, o zi are tot 24 ore indiferent ca esti somer sau miliardar. Banii se fac in nenumarate feluri, banii circula, deci daca ai niste valori solide in viata nu prea ai cum sa mori de foame sau sa nu poti avea o viata fericita din lipsa banilor, te vei descurca oricum.

Problema e cand vrei mai multi bani decat esti capabil sa castigi la un moment dat si mai ales faptul ca ii doresti pentru lucruri care nu iti aduc fericirea sau sanatatea, ci mai rau te afunda in groapa.

coperta ghid minimalist finante personale

Banii si sanatatea – teoretic poti cumpara sanatatea cu bani dar majoritatea alegerilor unui stil de viata sanatos nu presupun cheltuieli mari si sunt la indemana oricui, majoritatea covarsitoarea a bolilor care ar necesita un tratament costisitor pot fi evitate exclusiv doar prin stilul de viata si nu tin de mostenirea genetica.

Majoritatea situatilor cand dai multi bani pentru sanatatea ta este atunci cand de fapt nu ai avut grija de ea si ti-ai irosit timpul facand bani in loc sa dormi suficient, sa stai relaxat, sa iti iei pauza de masa la pranz si sa faci miscare.

Banii si iubirea/fericirea – cu bani poti cumpara atentia unor persoane materialiste dar nu vei obtine nicioadata iubirea lor.

Timp de calitate petrecut cu oameni care te iubesc si pe care ii iubesti nu-l poti cumpara cu bani, e nevoie de timp nu de bani ca sa construiesti o relatie apropiata de lunga durata.

Iar apoi iubirea de sine si iubirea/pasiunea pentru o anume activitate nu o cumperi cu bani ci este o vocatie pe care doar cu timp de introspectie o poti descoperi, cu bani cumperi doar accesorii cum ar fi o paleta de tenis sau o carte de nutritie dar pasiunea pentru sport sau stiinta nu o poti obtine cu bani.

In loc sa te plangi aiurea mai bine ia initiativa si schimba ceva in viata ta, foarte multe lucruri din ceea ce ti se intampla depind de tine, tot ce trebuie sa faci este sa preiei controlul vietii tale si sa iti stabilesti niste prioritati in jurul carora sa iti stabilesti planul de actiune, nu sa te opresti la nivel de teorie.

DE FAPT STII CE ITI LIPSESTE? INITIATIVA SI RESPONSABILITATE.

SCHIMBAREA IN BINE DEPINDE NUMAI DE TINE!

ALEGEREA ITI APARTINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.