NUTRITIE SANATOASA IN STIL MINIMALIST
PUTIN SI DE CALITATE = MINIMALISM
MULT SI PROST = RISIPA – CONSUMERISM
Ca sa facem o jonglerie intre termeni si concepte mai avem si urmatoarele variante, la fel de nesanatoase indiferent ca e vorba de mancare sau de orice altceva:
MULT SI DE CALITATE = OPULENTA – CONSUMERISM
PUTIN SI PROST = SARACIE
Moderatie si calitate sunt cuvintele care trebuie sa va resune in cap cand va ganditi la mancare. Pe langa aceste aspecte daca mai adaugati echilibru/diversitate in meniu si mese regulate atunci ati descoperit formula magica a unei alimentatii sanatoase.
Nu e rocket-science, nu e o dieta extrema de tip raw-vegan, vegetarian/post religios, regim disociat si alte grozavii, e ceva de bun-simt, o intelepciune cunoscuta instinctiv de catre organism si de oameni din timpuri mai stravechi.
Insa pe omul modern l-a luat valul si de la foamete a ajuns la obezitate apoi a dat-o in diete foarte restrictive, semn ca emotional inca suntem niste copii care nu ne cunoastem corpul si nu am reusit sa ne gasim echilibrul interior, atat emotional cat si implicit alimentar.
Cu ce trebuie sa incepeti concret : notati timp de o saptamana sau si mai bine timp de o luna ce mancati la fiecare masa si apoi mergeti cu lista la un medic, un nutritionist si cereti o parere din afara, vedeti ce recomandari va ofera.
Ma puteti intreba si pe mine, am cunostinte despre biologie si nutritie(am facut facultatea de biologie) si practic un stil de viata sanatos, respectiv o nutritie sanatoasa cu suscces, de mai bine de 15 ani de zile.
Apoi avand un punct de pornire( lista cu modul in care mancati acum) incepeti usor-usor si aplicati schimbari sanatoase in stilul vostru alimentar. Iata care ar fi in mare pasii pe care sa-i urmati:
1.Elimina sau reduce la minim cantitatea de fast-food si junk-food consumata: de la pizza pana la shaorma, de la salam pana la pate de ficat, de la chipsuri pana la covrigi, de la inghetata pana la prajituri, de la sucuri pana la alcool, alege sa spui NU alegerilor nesanatoase din meniul tau.
Toate aceste mancaruri ne dau peste cap metabolismul, senzatia naturala de foame si satietate, provoaca obezitate si ne umple organismul cu tot felul de chimicale (aditivi alimentari sau mai pe scurt E-uri).
2.Mananca un singur fel de mancare la masa pentru a lasa stomacul mai relaxat si a-l obisnui cu mese mai frugale care pot fi digerate mai rapid si usor de catre ficat si care sa ajute la un tranzit intestinal mai constant.
Un felul doi la pranz, o ciorba seara, sunt alegeri mult mai intelepte decat ambele combinate intr-o singura masa, iar daca ti se face foame mai repede dupa o masa mai putin imbelsugata atunci sa mananci la fiecare 3-5 ore e mai bine decat „o data nasule si bine”.
Burta este mare nu doar din cauza grasimii acumulate pe sub piele cat si cresterii in volum a stomacului si a intestinelor care tranziteaza o cantitate mult mai mare de mancare la un moment dat, cu alte cuvinte „zace boasca in tine” pentru o perioada mai lunga de timp, daca nu eliberezi zilnic colonul e semn de tranzit intestinal incetinit.
In acest proces mai intervin si fibrele pe care le obtii din alimente cat mai integrale cum sunt legumele proaspete sau painea integrala, mancare ingerata si ritmul meselor dicteaza serios tranzitul intestinal si multa lume sufera de asa ceva pentru ca mananca haotic si numai porcarii.
3.Alege mese regulate dupa bioritmul tau dar clar mananca bine pe parcursul zilei si nu rupe frigiderul in doua seara.
Cele 3 mese clasice si 1-2 gustari de fructe strecurate printre ele, daca mananci ceva cam la interval de 3-5 ore atunci e destul de ok.
Lasa o pauza cat mai mare intre ultima masa luata seara si prima masa luata in prima parte a zilei, de preferat este ca intervalul sa se apropie de 12 ore, adica sa fie o perioada de tranzitie intre somn/odihna si digestie, asa cum mananci o gustare de seara cu cel putin 2 ore inainte de culcare, la fel ia prima masa a zilei la vreo 2 ore dupa ce te trezesti.
Aveti mare grija la pauza de pranz la munca, sa nu mancati pe fuga niste covrigei sau alte procarii ori si mai rau deloc, e o crima pentru orice stil de viata sanatos.
4.Dormi suficient, acea medie de 8 ore e de luat in seama, unii tind catre 9 ore altii se descurca si cu doar 7 ore. Insa cu cat de indepartezi de norma de 8 ore, oricat de sanatos ai manca, digestia si metabolismul are mult de suferit si orice alimentatie sanatoasa trebuie neaparat sa fie conectata cu un somn odihnitor si suficient.
Cand organismul nu este odihnit cum trebuie glicemia nu este reglata corespunzator, ficatul nu metabolizeaza cum trebuie nutrientii, caloriile se acumuleaza in loc sa fie consumate ca si proces de regenerare al organismului, deci se alege praful de toate alegerile tale alimentare sanatoase daca nu dormi ca lumea.
5.Hidrateaza-te…cu apa, nu sucuri, nu cafea, nu alcool sau alte porcarii. Corpul are nevoie de apa pentru toate procesele chimice pe care le realizeaza, apa este principalul constituent al corpului uman si al vietii.
Bea apa cand ti-e sete, corpul stie mai bine cand are nevoie de apa, insa daca il dereglezi cu alte bauturi(sucuri, cafea, alcool) atunci isi va deregla senzatia naturala de sete.
Cei 2 litri de apa sau de lichide sunt doar o valoare estimativa, o medie in jurul careia poti jongla este in functie de greutatea corpului(in jur de 40 ml pentru fiecare kilogram) dar depinde si de cat de cald e afara si ce activitate fizica faci.
Hidrateaza-te cand te trezesti: primul lucru dimineata pe care sa-l faci este sa bei un pahar de apa.
Corpul se deshidrateaza pe timpul noptii, sangele este foarte vascos dimineata(de aceea si majoritatea accidentelor vasculare au loc la aceste ore), mai ales daca nu consumi multe lichide seara de teama sa nu iti intrerupa somnul o vezica care se umple inainte de ora de trezire.
6.Mananca diversificat, orice aliment in stare naturala este o combinatie de nutrienti si poate fi digerat fara probleme de organism, deci daca combini 3-4 alimente principale e ceva la fel de natural.
Regimul disociat este un mare mit, exemple de mese clasice diversificate si sanatoase sunt: carne+ garnitura + legume + paine; branza+oua+ legume+paine+la final iaurt, gustari de fructe intre mese ca sa alinam pofta de dulce si sa evitam sa rontaim compulsiv tot felul de „crontonele” intre mesele principale.
Avem nevoie constant de toate grupele principale de nutrienti(proteine, glucide, grasimi) cat si de cele secundare(minerale, vitamine), asadar o masa trebuie sa ne asigure necesarul echilibrat din toti acesti nutrienti.
7.Consuma mancaruri gatite corespunzator, cat mai proaspete si cat mai putin procesate : carne la cuptor, ou fiert, ciorbe, paine neagra sau integrala, iaurturi si branzeturi, legume si fructe proaspete.
Carnea si ouale este necesar sa fie gatite la temperatura pentru a distruge bacteriile dar nu e sanatos sa fie prajite sau arse pe gratar; legumele si fructele pot fi consumate proaspete dar integral, nu sub forma de salate sau sucuri, doar sa fie spalate inainte; painea este evident coapta dar sa fie cat mai integrala si fara E-uri; iaurturi si branzeturi simple (adica contin doar lapte si fermenti nu fructe, ciocolata si alte minuni), trebuie doar sa fie tinute la rece dupa ce sunt cumparate gata preparate din magazin.
8.Sa nu uitam de miscare si sport : miscare ajuta tranzitul intestinal si stimuleaza metabolismul. Daca faci miscare si sport alimentatia sanatoasa este mult mai bine digerata si convertita in energie si se vede intr-un corp cladit sanatos.
ALEGE STILUL DE VIATA MINIMALIST/ESENTIALIST
ALEGE SANATATEA!
1 gând despre „NUTRITIE SANATOASA IN STIL MINIMALIST”