Managementul timpului

PROGRAMUL DE MUNCA DE 8 ORE – INAMICUL NUMARUL UNU AL UNEI VIETI ECHILIBRATE

91.Programul de munca de 8 ore - traieste minimalist - 07.09.2019

SERVICIUL SAU AFACEREA TA NU SUNT EGALE CU VIATA TA!

1.UN SERVICIU DE 8 ORE ESTE INCOMPATIBIL CU O VIATA DE FAMILIE ARMONIOASA.

2.UN SERVICIU DE 8 ORE TE TRANSFORMA INTR-UN WORKAHOLIC.

3.UN SERVICIU DE 8 ORE NU TE FACE MAI BOGAT SI NU ITI ADUCE FERICIREA.

Eficienta in munca scade cu numarul de ore petrecute la serviciu, la fel cum este si in sport: nu poti avea performanta maxima 8 ore de joc chiar si daca faci pauze. Deci decat sa muncim mult si prost mai bine mai putin si mai eficient.

Programul de munca de 8 ore este una dintre cele mai grave probleme de sistem a societatii capitalist-consumeriste. De la acest standard total gresit deriva majoritatea problemelor de management al timpului.

Daca 8 ore ar fi cu totul, adica pauza de masa si drumul pana la serviciu si inapoi atunci ar fi cat de cat ok insa problema este ca la cele 8 ore se mai adauga 30-60 minute pauza de masa, plus 1-2 ore pe drum, deci activitatea cu serviciul iti consuma zilnic (de luni pana vineri) vreo 9-10 ore din viata ta.

Iar daca mai iei in calcul orele suplimentare si o pozitionare indepartata fata de casa atunci te poti duce catre 12 ore pe zi. Practic mai apuci sa iti faci un dus, sa mananci si sa te bagi la somn.

ASTA NU E VIATA, ESTE PRIVARE DE LIBERTATE!

„Ce e mult strica” si cu siguranta un program de munca de 8 ore se incadreaza in aceasta definitie a excesului.

Dovada sta in faptul ca majoritatea oamenilor au multi timpi morti la locul de munca sau ca inevitabil isi pierd concentrarea ori ca „trag mata de coada” si asta pentru ca se lucreaza la program si nu la proiect/sarcini de lucru.

coperta ghid minimalist timpului

Principalele probleme pe care le genereaza acest program prelungit de munca de 8 ore:

1.UN SERVICIU DE 8 ORE ESTE INCOMPATIBIL CU O VIATA DE FAMILIE ARMONIOASA – sa fii angajat full-time si sa fii parinte este reteta perfecta pentru o viata traita pe fuga, cu stres continuu si cu o perceptie gresita a timpului de genul „nici nu stiu cand a trecut deja anul si au venit sarbatorile de iarna”.

In acest context fie te neglijezi pe tine insuti si sanatatea ta,  fie iti neglijezi prietenii, fie iti neglijezi familia, oricare este o varianta urata de compromis, iar o viata echilibrata nu vei putea avea in aceste conditii.

2.UN SERVICIU DE 8 ORE TE TRANSFORMA INTR-UN WORKAHOLIC – sa faci aceeasi activitate 5 zile pe saptamana, cate 8 ore pe zi nu poate fi catalogata altfel decat o dependenta, o obsesie. Chiar daca munca ta este cea mai mare pasiune a vietii tale tot nu ar trebui sa iti consume atat de mult timp.

Viata nu se rezuma doar la serviciu si o singura activitate, avem nevoie de diversitate in viata noastra, avem nevoie de socializare, de timp de introspectie cu noi insine, de momente de pura relaxare si un somn odihnitor de 7-9 ore/noapte.

Toate aceste lucruri sunt necesare pentru a trai o viata echilibrata/armonioasa si fericita iar programul de munca 8 ore ne impiedica in mod abuziv sa reusim acest lucru.

3.UN SERVICIU DE 8 ORE NU TE FACE MAI BOGAT SI NU ITI ADUCE FERICIREA – daca acum castigi 500 de euro pe luna la un program de 8 ore atunci ca sa castigi 1000 de euro vei munci 16 ore? Sau iti vei schimba serviciul si vei incerca sa faci in acelasi timp de lucru mai multi bani? Raspunde la aceste intrebari retorice si vei intelege ca de fapt nu conteaza cate ore muncesti ci cat de valoroasa si eficienta este munca ta.

Valoarea muncii tale nu se reflecta in numarul de ore muncite ci in plus-valoarea pe care o oferi prin munca ta celorlalti.

Poti face mai multi bani si poti oferi mai multa plus-valoare in doar 3-4 ore de munca daca esti eficient in ceea ce faci decat daca muncesti de dimineata pana seara ineficient si fara sa produci ceva valoros.

Dat fiind ca programul de 8 ore este incompatibil cu o viata de familie echilibrata si iti produce dependenta, atunci cu siguranta nu iti aduce fericirea!

Ce putem face in conditiile in care exista acest status-quo bolnav numit programul clasic de 8 ore de munca?

1.Daca lucrezi deja intr-un program de 8 ore de munca incearca pe cat posibil sa faci si alte lucruri care nu tin de munca, probabil solutia asta o folosesti deja: iti verifici mesajele pe telefon, iti verifci contul de e-mail, stai pe internet,etc.

Atata timp cat alegi sa faci aceste lucruri cateva zeci de minute pe zi si nu iti mai pierzi timpul cu ele si cand ajungi acasa atunci este super ok, altfel nu faci decat sa schimbi cele 8 ore de munca cu 8 ore de frecat menta online, ceea ce este si mai rau.

2.Inainte sa te angajezi undeva, cauta job-uri part-time sau cu un program cat mai flexibil, important este ca din start sa incerci sa gasesti job-ul potrivit si in ceea ce priveste orarul de munca.

Din pacate, vorbind din proprie experienta, iti spun ca nu prea exista asa ceva (antreprenorii sunt mult prea reticenti in aceasta privinta) si doar in timp poti discuta si modifica conditiile in care lucrezi si nu direct de la interviu.

3.Investeste timp si bani in pregatirea ta profesionala, in special pentru domenii in care poti lucra de acasa si nu esti nevoit sa stai la program.

Astfel nu vei mai lucra la program ci la proiect sau sarcini de lucru, nu conteaza sa faci pontaj pe ore de munca ci sa iti faci treaba iar daca o faci mai repede cu atat mai bine pentru toti cei implicati.

4.Refuza constant oferte de job-uri cu program clasic de 8 ore si inflexibilitate de program indiferent de cat de multi bani primesti, nici o suma de bani nu valoreaza mai mult decat timpul tau, decat viata si sanatatea ta.

Astfel, cu cat sunt mai multi cei care refuza locuri de munca primitive, cu atat va evolua mai mult in bine piata de munca si implicit eficienta muncii.

PRINCIPIUL MINIMALIST „LESS IS MORE” SE APLICA CU MARE SUCCES SI IN CAZUL PROGRAMULUI DE MUNCA.

Abonare la newsletter - varianta 4 - 14.01.2021

TRAIESTE SI MUNCESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE!

 

5 gânduri despre „PROGRAMUL DE MUNCA DE 8 ORE – INAMICUL NUMARUL UNU AL UNEI VIETI ECHILIBRATE”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.