Minimalism si esentialism

ESTI CEEA CE CONSUMI – TRAIESTE MINIMALIST SI ALEGE CALITATEA

87.Esti ceea ce consumi - traieste minimalist - 27.07.2019.jpg

DACA CONSUMI JUNK ATUNCI VEI OBTINE TOT JUNK IN VIATA TA!

ECONOMIA JUNK DIN ROMANIA ESTE SUSTINUTA DE CONSUMATORII CARE NU PUN PRET PE CALITATE SI VALOARE IN VIATA LOR.

„Esti ceea ce mananci” reprezinta o afirmatie cat se poate de reala si serioasa, la modul propriu, fizic din ceea ce mananci si bei este construit corpul tau fizic. Acum daca extrapolam aceasta afirmatie la nivel mental atunci ceea ce consumi informational se va reflecta in calitatea gandurilor si a personalitatii tale.

1.Alimentatia – tot ceea ce mananci si bei se va reflecta in calitatea sanatatii tale, a corpului tau si nu in ultimul rand a fiziologiei creierului tau deci a mintii tale.

Apa – corpul uman este format din aproximativ 70% apa, deci e la mintea cocosului ca avem nevoie in principal de apa, apa este cea care ne astampara setea si nu sucurile sau bauturile alcoolice(acestea chiar deshidrateaza).Asadar bea apa si nimic altceva, restul bauturilor sunt doar fite sau si mai rau, sunt dependente.

Mancarea – consumi junk-food atunci junk se va alege de corpul tau, nu e nici un dubiu in asta.Corpul se straduieste sa elimine tot ce este nepotrivit din punct de vedere nutritiv, de sanatate dar are si el limite si nu poate filtra toate prostiile pe care i le bagam pe gat. O parte se acumuleaza si deterioreaza in timp starea de bine si de sanatate a organismului.

Alimentatia echilibrata si diversificataodata ce ai eliminat junk-food-ul e timpul ca mancarea sanatoasa sa fie dozata echilibrat, daca ceva e prea mult strica sau daca e prea putin atunci e carenta, acest echilibru fragil se aplica atat la cele 3 grupe principale de alimente(proteine, glucide, grasimi) cat si la cele secundare (minerale, vitamine si fibre). Este foarte dificil sa stabilim ce inseamna o alimentatie echilibrata, aceasta difera de la individ la individ, insa putem tine cont de niste reguli generale iar pentru detalii de finete trebuie sa ne ascultam corpul.

Regulile generale pentru o alimentatie echilibrata-diversificata :

– sa avem o alimentatie omnivora(atat produse animale cat si vegetale);

– fiecare masa principala a zilei sa contina toate tipurile de nutrienti(proteine, grasimi, glucide, minerale, vitamine, fibre), corpul are nevoie de toate si le poate digera combinat, pana la urma orice aliment in forma sa naturala este o combinatie de nutrienti si nu este un concentrat doar de proteina sau carbohidrati(cu exceptia alimentelor artificiale cum este zaharul de exemplu);

– sa nu combinam excesiv prea multe feluri de mancare, de preferat sa mancam un singur fel de mancare la o masa(de exemplu meniurile de nunti si botezuri sunt crima si pedeapsa pentru ficat);

– sa nu procesam prea mult mancarea, o masa cat mai proaspata si gatita sanatos(fiert sau copt) este tot ce avem nevoie, fara prea multe prajeli, condimente, E-uri si dressing-uri.

Exemplu masa de pranz echilibrata si sanatoasa(o bucata de carne alba, garnitura, legume proapete, paine neagra/integrala), nu e rocket science, e ceva de bun-simt, stiut din vechi-stramosi dar noi ne pierdem timpul si ne irosim sanatatea cu veganisme, diete disociate, post, covrigi sau merdenele, shaorma cu de toate, pizza, etc.

2.Consumul informational – tot junk-ul informational consumat de la televizor si de pe internet, cumulat cu o educatie mentala precara ne face sa fim condusi de cele mai perfide prejudecati vechi de generatii si sechele/traume din copilarie peste care nu am reusit sa trecem si ne comportam ca niste copii salbatici. Mintea noastra e un haos total, habar nu avem cine suntem, ce ne dorim de la viata, cum sa gasim solutii la problemele noastre si doar ne plangem, ne victimizam, dam vina pe toti ceilalti ca lumea nu este cea ideala pe care noi ne-o dorim si uneori ne apuca chiar si depresia.

Daca toata ziua ne enervam si injuram in trafic, facem doar glume sarcastice si radem-plangem, ne certam/contram cu lumea din jurul nostru: la munca, acasa sau cand iesim in oras, ne plangem si ne victimizam, cautam nod in papura si nimic nu ne multumeste, atunci sa nu fim surprinsi ca ne simtim stresati si nefericiti. Media ne ofera preponderent stiri negative si socante pentru ca majoritatea audientei asta vrea, vrea sa isi inece amarul doar cu jumatatea goala a paharului. Multi oameni nu au cunoscut nicioadata fericirea/implinirea si atunci li se pare normal ca viata trebuie sa fie un chin, o corvoada, o lupta mereu si de aceea cauta numai drama in viata lor.

Toate aceste simptome de stres modern sunt in principal din vina noastra, pana cand nu ne vom asuma responsabilitatea si nu vom alege sa ne traim viata constient, sa facem alegeri asumate pana la capat si sa ne recunoastem greselile, mintea noastra nu va fi odihnita, impacata si fericita. Eu am trecut prin tot acest proces si sunt impacat cu mine insumi si cu viata pe care o am, sunt dispus sa imi recunosc greselile si sa invat din ele, accept ca lumea din exteriorul meu nu o pot schimba dupa bunul meu plac insa pot alege cum sa ma raportez si sa interactionez cu aceasta, incerc constant sa evoluez si pe cat posibil sa transmit mesajul mai departe celor care sunt capabili sa-l inteleaga.

Toti putem face asta, de asta avem ditamai creierul cu 2 mari emisfere cerebrale si cortex mult mai dezvoltat ca la orice alte animale, tocmai ca sa gandim nu doar sa simtim si sa reactionam instinctual, animalic. Ratiunea nu este o chestie asa care pluteste deasupra noastra, a aparut tocmai pentru a procesa mai bine complexitatea de emotii generate de creierul uman si ca sa ne ajute sa gasim solutii nu doar la probleme de supravietuire ci si la probleme existentiale, fara baliverne religioase ci chestii clare si logice.

Oare cate animale mananca, dorm, fac sex si se inmultesc,  isi iubesc puii si au grija de ei, se sperie cand le este frica? Toate.

Oare cate animale picteaza pe peretii pesterilor, scriu ce gandesc sau au creat tehnologie/stiinta/arta si se intreaba care este originea universului sau cum sa automatizeze munca fizica? Unul singur: omul.

Tu cum alegi sa iti traiesti viata? Mai mult ca un animal sau mai mult ca un om?

THINK OUTSIDE THE BOX

TRAIESTE MINIMALIST – ALEGEREA ITI APARTINE

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.