REVOLUTIA MENTALA IN MILENIUL 3 – ERA CONSTIINTEI
Pe parcursul ultimilor 200 de ani, multe descoperiri in stiinta si inovatii in tehnologie ne-au facut viata mai usoara si ne-au ridicat nivelul de trai considerabil fata de trecut. La nivel intelectual s-au descatusat potentiale, insa doar punctual intr-un anumit domeniu si pentru o chestie anume.
Ultimele 2 secole abunda de astfel de realizari care ne-au schimbat modul de a trai in sensul ca ne-au usurat viata dar nu ne-a schimbat semnificativ perspectiva vietii si evolutia mentala.
In privinta evolutiei generale la nivel mental, constient, oamenii nu prea au evoluat comparativ cu acum 200 de ani sau chiar cu 2000 de ani in urma. Suntem condusi de aceleasi instincte, avem aceleasi prejudecati, arhitectura relatiilor sociale este in mare aceeasi iar perspectiva noastra asupra vietii nu s-a schimbat radical.
Tocmai de aceea majoritatea oamenilor se conduc in viata dupa aceleasi vechi traditii, dupa aceleasi vechi religii de acum 2000 de ani, fie ele bune sau rele.
Oamenii isi cresc in general copiii tot ca acum 2000 de ani, adica „dupa ureche”, instinctual. Tot la fel relationam unii cu altii, in mare masura instinctual, bazandu-ne inconstient pe body-language si mai putin pe comunicarea verbala de idei si concepte.
Cu alte cuvinte, am ramas aceleasi animale conduse puternic de instinctul de reproducere, de instinctul teritorial si competitivitate.
Scoala vietii nu este predata nicaieri dar totusi este cel mai important aspect al educatiei noastre care ne directioneaza comportamentul nostru si perspectiva asupra vietii. Invatam ani de zile ecuatii matematice si limbi straine dar nu stim sa explicam in cuvinte ce este iubirea sau cum sa o comunicam corect.
Avem o capacitate intelectuala extraordinara dar am directionat-o gresit in afara noastra, incercand sa aflam cu ce viteza merge un avion si cum poate pluti in aer, cand noi habar nu avem cine suntem, ce vrem de la viata si nici macar nu ne putem explica propriile emotii.
Ce sa mai spun de a raspunde la niste intrebari de baza precum ce inseamna sa fii uman, care este scopul nostru sau care este scopul vietii.
Acestea par intrebari filozofice desprinse din filme SF cand de fapt ar trebui sa raspundem concret la ele, foarte clar, cu argumente pertinente si fara chestii bombastice, asta ca sa putem spune ca am atins un alt nivel de constientizare, de cunoastere, de intelepciune.
Iar apoi urmeaza seria altor intrebari existentiale precum: ce este bine si ce este rau, exista viata dupa moarte, originea vietii si a universului, exista zei sau extraterestrii, ce este realitatea si perceptia, etc.
Acestea sunt ceva mai complexe dar sunt derivate tot din acele 3 intrebari de baza prin care incercam sa ne cunoastem pe noi insine(ce inseamna sa fii uman, care este scopul nostru sau care este scopul vietii) iar daca reusim sa ne cunoastem pe noi insine avem mari sanse sa intelegem mai bine intreg universul.
Insa exista speranta si nu e bazata pe ceva intangibil ci pe ceva foarte palpabil, statistic.
In ultimele decenii oamenii devin tot mai interesati in a se descoperi pe ei insisi, iar aceasta tendinta este accelerata de internet (tehnologia care ne permite sa acceleram procesul de comunicare si schimbul de cunoastere).
Practic declicul s-a produs, acum intrebarea este cat va dura pana cand aceasta tendinta va fi una generalizata si intreaga omenire va atinge un nivel de constientizare mai ridicat.
Astazi se discuta din ce in ce mai mult despre dezvoltare personala, parenting, coaching si mentorat, psihoterapie.
Toate acestea sunt semnale ca revolutia mintii a inceput, adica nu ne mai multumim sa actionam ca niste robotei sau ca niste turme de oi ci vrem sa traim mai constient, mai responsabil, mai intelept.
Daca in medicina si tehnologie lucrurile au evoluat extraordinar in ultimele 2 secole, in ceea ce priveste intelegerea mintii umane abia acum incepe o evolutie semnificativa.
Daca e sa luam tiparul evolutiei tehnologice ca reper atunci putem estima ca undeva in jurul anului 2200 vom privi in jos catre anul 2000 si vom spune cat de inapoiati eram atunci din punct de vedere mental, asa cum astazi putem spune cat de inapoiati tehnologic eram in anul 1800.
Vom spune atunci ca peste 90% din comportamentul nostru era unul automat, subconstient, si ca nu intelegeam la nivel constient mai nimic despre noi sau despre viata in general.
Tinand cont ca astazi o buna parte a comportamentului uman este subconstient, cateva minti un pic mai rasarite au inteles ca oamenii pot fi manipulati foarte usor pentru a le directiona obiceiurile de consum, mai simplu spus, sa faca bani folosindu-se de slabiciunea mentalului uman.
Insa acele minti un pic mai rasarite au omis faptul ca si ele sunt prinse in aceeasi mreaja a consumerismului pentru ca altfel nu ar mai fi fost interesati sa fie milionari, miliardari si sa se sparga in fite si etalare de putere economica. Ei doar s-au prins ca unii sunt mai naivi decat ei si pot profita de pe urma lor, dar mental nu sunt deloc mai evoluati decat victimele acestora.
Aceasta este industria consumerismului si oamenii sunt astazi momiti subliminal cu diverse produse asa cum un animal este atras de mirosul unei bucati de mancare si astfel poate fi atras acolo unde se doreste, adica intr-o cusca.
Si uite asa, omul alearga astazi spre cursa sobolanului consumerist, ramanand prizonier acolo si alergand de nebun/-a pe rotita, in speranta ca va prinde odata si odata momeala ideala. Iar intre timp uita sa mai traiasca, sa se bucure de viata si de potentialul mintii sale.
Daca vrei sa iesi din cusca sobolanului consumerist, solutia e simpla, TRAIESTE MINIMALIST – ESENTIALIST si te vei detasa de toata aceasta nebunie primitiva.
Vei privi ca un observator neutru acest experiment socio-economic dezastruos si partial vei intra in joc doar cat sa iti asiguri un minim de trai decent, insa in mare parte vei incerca probabil sa schimbi jocul in bine sau il vei ignora pur si simplu, stiind ca se va schimba intr-un final de la sine.
Daca vrei sa descoperi mai multe lucruri despre dezvoltare personala prin minimalism si esentialism atunci te poti baza pe mine.
FA PARTE ACUM DIN REVOLUTIA MENTALA A MILENIULUI 3
TRAIESTE CONSTIENT
ALEGEREA ITI APARTINE
5 gânduri despre „REVOLUTIA MENTALA A INCEPUT – ERA CONSTIINTEI”