NU TE BAZA PE O SINGURA PROFESIE SI PE UN SINGUR LOC DE MUNCA
1.Acesta este cel mai mare risc profesional vorbind, sa mizezi totul pe o singura carte. Tot timpul este bine sa fii pregatit pentru schimbare, nimic nu este „a la long” si totul este trecator. Foarte putine relatii tin pana la adanci batraneti, cu atat mai putin sunt sanse reale ca sa te pensionezi la actualul tau loc de munca(cu exceptia cazului in care ai deja o varsta foarte inaintata) sau in domeniul actual de activitate.
CEA MAI BUNA INVESTITIE PROFESIONALA ESTE IN EDUCATIA TA.
Din punct de vedere profesional si chiar personal, investitia in educatie este cel mai sanatos mod de a fi pregatit pentru orice schimbare pe piata muncii care te poate afecta pe viitor.
Reconversia profesionala este o realitate a economiei de astazi si daca te bazezi pe o singura profesie sau si mai grav pe un singur loc de munca atunci profesional risti foarte mult.
Faptul ca te educi constant si inveti lucruri noi te poate ajuta atat la actualul loc de munca cat si la schimbarea mai facila a locului de munca pe viitor.
Chiar daca poate ceea ce ai invatat nu se aplica la noul job, simplul fapt ca esti capabil sa asimilezi informatie noua te ajuta sa te acomodezi mai bine la schimbare iar pentru sanatatea ta mentala faptul ca inveti constant de-a lungul vietii iti mentine creierul sanatos si nu se ramoleste.
Investitia in educatie este foarte utila atat pentru angajati cat si pentru antreprenori, orice lucru nou invatat te poate face un manager mai bun sau un investitor mai inteligent si oricand poti fi pregatit pentru a o lua de la capat cu o noua afacere daca actuala firma nu mai merge.
2.Un al doilea risc profesional este cel legat de timpul necesar pentru schimbarea locului de munca.
Acest risc este de fapt unul de natura financiara si are legatura cu managementul banilor si o regula de baza: intotdeauna sa ai o minima rezerva de urgenta pentru astfel de situatii, in functie de stilul tau de viata suma poate varia destul de mult dar de principiu ar trebui sa fie minim salariul pe o luna pentru a avea o luna timp de respiro pentru aceasta schimbare fara sa iti faci griji pentru ziua de maine.
NU ITI RISCA VIATA SI SANATATEA PENTRU BANI
3.Urmeaza factorii de risc profesional oficial incadrati ca SSM : sanatatea si securitatea muncii iar aici sunt o gramada de bibliografii stufoase si articole unde sunt descrise pe larg aceste riscuri si cum trebuie luate in calcul si implementata legislatia in acest sens.
Insa din tot amalgamul de informatii redundante si birocratice pentru tine ca angajat trebuie sa iei in calcul riscurile reale de accidentare la locul de munca si bolile asociate cu conditiile de munca ca sa faci o balanta si sa iti dai seama daca merita sa iti pui viata si sanatatea in pericol pentru banii respectivi.
Ca o simplificare a acestor riscuri SSM, principalele dintre ele le-am enumerat mai jos :
– conducerea de autovehicule, accidentele rutiere sunt foarte numeroase in Romania si astfel daca job-ul tau presupune sa conduci, automat te expui unui risc de accident foarte mare;
– munca in constructii si in special lucrul la inaltime;
– lucrul cu utilaje grele si tot ce tine de industria grea;
– lucrul cu compusi chimici, chiar si simplul fapt ca faci curatenie utilizand chimicale;
– munca in ture de noapte, privarea organismul de somn pe timpul noptii este foarte nociva pentru sanatate;
– lipsa unei reguli clare si bine pusa la punct de a lua linistit pauza pentru masa de pranz indiferent de orice fel de „urgenta” care poate aparea mereu la locul de munca; daca nu mananci cum trebuie la pranz iti dai peste cap intreg metabolismul si corpul si te va afecta pe multe planuri ale sanatatii;
– lipsa odihnei corespunzatoare din cauza unui program de lucru total nepotrivit ritmului tau circadian; obsesia cu trezitul dis-de-dimineata afecteaza in mare masura sanatatea angajatilor si scade productivitatea acestor iar in schimb castiga doar cei din industria cafelei fiindca cafeaua a devenit drogul fara de care multa lume nu mai poate face fata programului de munca matinal;
– stresul constant la locul de munca este un factor extrem de nociv pentru sanatatea si echilibrul emotional; din pacate multe anunturi de angajare spun ca postul e pentru cineva cu mare rezistenta la stres : un cliseu de formulare a anuntului de angajare demn de toata jena si reprosurile posibile la adresa angajatorului dar cel mai sanatos repros este sa-l refuzi;
– program de lucru prelungit, ce e mult strica si este clar valabil si cu munca, chiar si programul de 8 ore este de fapt un program prelungit si cu cat se prelungeste mai mult cu atat productivitatea scade, oboseala si plictiseala apare si nevoie de pauze mai dese este inevitabila dar cum in societatea consumerista se pune accent pe cantitate si nu pe calitate atunci sa muncesti mult si prost a ajuns sa fie norma si nu exceptia;
Prin urmare, daca tii la viata si la sanatatea ta atunci refuza job-uri care au conditii de munca nesanatoase si riscuri mari de accidentare iar daca le accepti atunci fa-o pentru scurt timp cat esti tanar(cativa ani maxim) si cere o gramada de bani, alftel nu merita riscurile asociate si n-au decat sa angajeze roboti pentru asa ceva, noi oamenii putem face ceva mai bun si mai sanatos decat atat.
Munca trebuie sa fie o placere, o implinire profesionala si nu o corvoada si o piedica pentru un stil de viata sanatos.
E nevoie de multe reforme pe piata muncii si modul actual in care se munceste este de toata jena din multe puncte de vedere : conditii nesanatoase, productivitate si eficienta scazuta, astazi in Romania se munceste mult si prost ca sa se intretina societatea drogata si obeza de consum.
Insa nici in strainatate lucrurile nu stau prea roz, eventual castigi mai multi bani dar tot ca un sclav alergi de nebun, de dimineata pana seara si te stresezi non-stop la locul de munca.
NU DEVENI UN SCLAV LA LOCUL DE MUNCA , UN WORKAHOLIC!
TRAIESTE SI MUNCESTE MINIMALIST – MAI PUTIN SI MAI BINE!
SPUNE NU CONSUMERISMULUI – ALEGEREA ITI APARTINE!