Managementul timpului

CUM SA REDUCI TIMPUL PETRECUT LA BUCATARIE

79.Cum sa reduci timpul petrecut la bucatarie - traieste minimalist - 22.05.2019

Timpul petrecut la bucatarie este de multe ori un timp pierdut pentru ca treaba pe care o faci aici nu este cea mai mare pasiune a vietii tale. Prin urmare, daca nu esti aspirant la master chef atunci este indicat sa reduci la minimum timpul consumat la bucatarie.

CUMPARA O MASINA DE SPALAT VASE SI VEI SCAPA DE O CORVOADA

Daca gatitul poate fi o pasiune pentru unii, cu siguranta spalatul vaselor nu este pasiunea nimanui, la fel cum nici spalatul rufelor de mana nu pasioneaza pe nimeni in ziua de azi.Am auzit si vazut pe multi in jurul meu cum se plang ca dupa o masa se umple chiuveta de vase si nu au nici un chef sa le spele.De asemenea, am auzit si pe unii care au spus cat de mult i-a ajutat o masina de spalat, mai ales fiind cu doi copii mici si cu o gramada de treburi gospodaresti de facut.

In secolul 21, inconjurati de tehnologie de ultima ora, o masina de spalat vase nu mai este o „fita” ci este un „must”,  la fel cum este si o masina de spalat rufe. Exceptie fac doar situatiile cand locuiesti singur si nu prea gatesti, insa in cazul familiilor cu copii, o masina de spalat vase este neaparat necesara. Spalatul vaselor iti consuma mult timp pretios, este o corvoada si nu este deloc sanatos ca tenul mainilor sa fie agresat de cateva ori pe zi, zeci de minute in sir cu detergent cu actiune puternic chimica. Pe langa faptul ca scapi de o corvoada, economisesti si timp pretios.

Fa o alegere inteleapta si alege masina potrivita pentru volumul de vase murdare pe care il generezi in gospodaria ta.

GATESTE MAI PUTIN SI MAI EFICIENT

Gatitul ocupa foarte multe ore din timpul liber al multor familii din Romania, se vede asta si in topul emisiunilor de la TV, multe dintre acestea au ca subiect mancarea si gatitul. Nu e ceva rau sa gatesti acasa, in majoritatea cazurilor este o alegere potrivita pentru o alimentatie sanatoasa.

coperta ghid minimalist timpului

Insa toata smecheria este cum sa faci acest lucru fara sa irosesti foarte mult timp pretios din timpul tau liber care oricum este foarte limitat. Iata cateva ponturi:

1.Fara prajeli – de la prajitul cartofilor pana la o friptura, astfel de mancaruri necesita supraveghere permanenta. Prajelile iti consuma mult timp, scot mult fum in toata casa(chiar si cu hota) si sunt foarte nesanatoase – produsii chimici rezultati in urma prajelilor au potential cancerigen, deci chiar nu vad nici un argument pertinent pentru care ar mai merita sa prajesti ceva cand vine vorba de a gati mancare la tine in bucatarie. Deci este indicat ca prajelile sa fie exceptia si nu regula, la gatitul acasa.

2.Gateste la cuptor, de preferat in vase termorezistente – cele mai sanatoase metode de gatire sunt prin fierbere si coacere. Spre deosebire de cratite care sunt confectionate din metal si emailate cu tot felul de alte substante, vasele termorezistente sunt din sticla iar sticla este materialul cel mai inert cand vine  vorba de a contamina mancarea. Asadar, cel mai sanatos este sa gatesti in recipiente din sticla, vasele termorezistente sunt ceva necesar pentru oricine care gateste.

Gatitul la cuptor necesita  foarte putin timp de supraveghere, lasi mancarea sa fiarba in suc propriu si sa se rumeneasca putin, mai faci 2-3 verificari de rutina si asta-i tot, cuptorul face treaba singur.

3.Fara mancaruri complicate decat la ocazii speciale – de exemplu sarmalele sau salata boeuf necesita mult timp de gatire, insa de obicei se fac de sarbatori si nu lunar sau saptamanal. Pe langa aceste exemple clasice  mai sunt multe mancaruri care necesita mult timp de gatire si sunt mai pretentioase, pentru toate acestea nu merita sa iti irosesti timpul, le poti comanda gata gatite, acasa la tine, la preturi rezonabile.

4.Fara prajituri si alte deserturi – acestea fac parte tot din mancarurile complicate si chiar daca multe se fac la cuptor tot necesita mult timp de preparare inainte de a fi introduse in cuptor.Acestea se pot face tot la ocazii speciale, deci foarte-foarte rar.

Zaharul rafinat si dulciurile dau dependenta si fie ca le cumperi din comert, fie ca ca le faci acasa si folosesti zahar, tot la dependenta de zahar rafinat ajungi. Asadar, incearca pe cat posibil sa reduci dulciurile(e vorba de sanatatea si greutatea ta) si cu atat mai mult nu merita sa iti mai si pierzi timpul ca sa le faci. Nu iti invata copiii cu prajituri si dulciuri, o sa ai de furca atat cu pregatirea prajiturilor cat si cu dependenta generala a copiilor de dulce.

Daca tot ai pofta de ceva dulce in mod uzual, atunci mananca fructe: au fructoza, iti dau energie si satisfac pofta creierului de ceva dulce prin continutul de zaharuri dar au si multe vitamine, minerale si fibre. Fructele sunt clar alternativa optima pentru ceva bun de mancat intre mese si necesita zero timp de gatire!

SPOR LA GATIT!

Daca ti-a placut articolul si doresti sa aflii mai multe despre cum sa aplici minimalismul in viata ta atunci te pot ajuta cu o sedinda online de coaching in esentialism-minimalism:

ALEGE SA TRAIESTI MINIMALIST, ALEGEREA ITI APARTINE!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.