STIL MINIMALIST IN GARDEROBA – THE NEXT LEVEL
Asa arata dulapul meu de haine(poza de mai sus), ca sa vedeti ce inseamna minimalism aplicat in garderoba. Nu am avut nicioadata problema ca am multe haine, dar organizarea lor pot spune ca nu a fost dintotdeauna atuul meu. Insa dupa mai bine de 3 ani de zile in care mi-am dezvoltat stilul de viata minimalist, am abordat printre altele si dulapul de haine. Nu am multe haine dar toata smecheria a fost sa le ordonez cat mai simplu, compact, sa fie la indemana si daca se poate, sa arate bine impaturite si aranjate la locul lor. Desi nu aveam multe haine, am mai aruncat si eu oricum din ele ca sa reduc la esential.
„LESS IS MORE” sau o varianta mai romaneasca „CE E MULT STRICA”
Principiul minimalist se aplica si in cazul hainelor, prea multe sunt de prisos si ne consuma inutil resursele noastre, resurse care ar fi indicat sa le indreptam preponderent catre lucruri cu adevarat importante pentru noi cum ar fi sanatatea, educatia sau relatii sociale de calitate cu familia, prietenii, colegii de munca,etc.
Stilul de viata minimalist pus in practica a fost si este de multe ori reprezentat de acel prim pas de a face ordine in lucrurile pe care le ai si in special in hainele din garderoba ta. Multe femei au aceasta problema de a avea prea multe articole de imbracaminte obtinute in urma multor sesiuni compulsive de cumparaturi insa si in cazul barbatilor banii, timpul si spatiul irosit pe „fashion” poate reprezinta o piedica in calea unei vieti mai ordonate, implinite si fericite. Pentru femei cred ca este o provocare mai mare sa isi faca ordine in sifonierul sau dulapurile de haine pentru simplul fapt ca in general au mai multe haine decat noi barbatii, dar principiile minimaliste raman aceleasi.
CUM SA ITI FACI ORDINE IN GARDEROBA SI IN SIFONIER
1.In primul rand trebuie sa le scoti pe toate din sifionier/dulap si sa le selectezi pe cele pe care le folosesti uzual si care iti stau cel mai bine. Apoi sa scapi de restul!
De restul trebuie sa te descotorosesti cat mai repede dar daca ai probleme de atasament emotional fata de hainele tale, acestea mai pot astepta inghesuite intr-o cutie/saci pana cand te hotaresti in cele din urma sa scapi de ele.
Daca nu ai auzit pana acum de Marie Kondo iti recomand cartea ei „Magia Ordinii” unde iti explica din perspectiva unei femei cat de greu este sa renunti la haine si are un intreg ritual despre cum sa faca acest lucru. Eu din fericire nu am acest atasament emotional pentru haine deci nu iti pot explica fenomenul, dar poti afla mai multe din carte.
2.Sortarea hainelor pe categorii si aranjarea lor in dulap de genul : un sertar – o categorie de haine sau poate 2 sertare…Asta poti face face cu toate hainele care pot fi impaturite, de exemplu un sacou sau o haina de iarna, chiar si camasile/pantalonii e de preferat sa le pui pe umerase, se pastreaza mai bine astfel.
3.Impaturirea hainelor se poate face dupa mai multe tehnici, de la modalitatile clasice cu care ne-am obisnuit pana la unele mai sofisticate. Am aflat unele lucruri interesante legate de acest aspect din cartea amintita mai sus cum ar fi aranjarea pe verticala, precum cartile intr-o biblioteca si nu pe oricontala precum sacii de ciment. Dar am inventat si eu o tehnica noua in timp ce le aranjam si anume impaturirea pe diagonala, m-a ajutat sa economisesc spatiul folosit si chiar par mai cool aranjate astfel. In functie de cum iti permite spatiul le poti pune pe un singur rand in fundul dulapului sau pe 2 randuri laterale ca sa optimizezi spatiu, vezi poza mai jos:
Daca nu stii cum sa faci acest lucru, te invit sa ma contactezi aici si putem discuta mai multe detalii : george.leurzeanu82@gmail.com
ITI POTI DESCOPERI STILUL VESTIMENTAR IN URMA ACESTUI PROCES
Din hainele pe care le porti uzual iti poti asigura o diversitatea a look-ului cu maxim 5-10 articole din fiecare categorie principala(tricouri, bluze, camasi) si cu 2-5 articole maxim din fiecare categorie secundara(pantaloni,sacou, geaca, incaltaminte). Aceste numere le-am obtinut din faptul ca in decurs de o luna porti hainele care iti plac cel mai mult si care iti vin cel mai bine si cum nu trebuie sa faci parada modei in fiecare zi(pentru ca nu lucrezi ca fotomodel) atunci este suficient sa nu te imbraci la fel 5 zile pe saptamana si ai obtinut diversitatea necesara pentru a avea un stil vestimentar propriu si nu o uniforma pe care o imbraci zilnic. Acest lucru te va ajuta sa uiti de problema „nu stiu cu ce sa ma imbrac ” pentru ca stii pe de rost toate hainele pe care le ai.
Asadar, daca ai 11-20 de bluze sau camasi, 6-10 perechi de pantofi sau „adidasi” atunci ai o problema de consumerism si nu te poti numi minimalist/-a si este timpul sa mai renunti din ele si sa iti ocupi spatiul casei, banii si timpul cu lucruri mai importante decat hainele. Le pastrezi pe cele mai cool si de calitate iar la restul spui…la revedere!
Ar fi pacat sa dai cu piciorul la atata munca si sa continui sa cumperi haine compulsiv doar pentru ca sunt la reducere sau pentru ca sunt la moda. Va cumparati haine cand cele vechi se deterioreaza sau cand doriti sa va schimbati stilul vestimentar dar intotdeauna orice haine noi cumparate presupun aruncarea altora vechi pentru ca mereu cantitatea totala de haine sa fie aceeasi, in schimb puneti mai mult accent pe calitate.
UN SPATIU AERISIT SI ORGANIZAT TE VA RELAXA SI BINEDISPUNE
Dupa un astfel de proces minimalist aplicat in garderoba vei avea nevoie de un singur obiect de mobilier de dimensiune medie pentru toate hainele tale. Totul compact, ordonat si de buna calitate!
Nu vei mai vedea haine aruncate la gramada prin camera, nu vei mai avea spatiul de locuit ocupat cu mobilier pentru depozitarea hainelor in exces, nu va mai fi nevoie sa cauti zeci de minute pana cand gasesti hainele cu care vrei sa te imbraci, tot ce tine de haine si vestimentatie va fi „floarea la ureche”. Asa ca acum te poti concentra pe lucruri mai importante si te poti relaxa intr-o locuinta mult mai aerisita si mai organizata.
Insa nu uitati un lucru: ordonarea garderobei este doar varful de aisberg al unui stil de viata minimalist, chiar as putea spune ca este partea superficiala. Daca vreti cu adevarat sa va bucurati de beneficiile acestui stil de viata atunci vor fi provocari mult mai mari cand o sa va puneti ordine in viata, in ganduri, in relatii, sa va gestionati banii si timpul, abia atunci veti descoperi adevarata esenta a minimalismului.
Doresti o sedinta de coaching pentru a putea aplica cu succes minimalismul in viata ta?
DEZVOLTARE PERSONALA INSEAMNA EVOLUTIE PRIN A
ALEGE SA TRAIESTI MINIMALIST, ALEGEREA ITI APARTINE!