COMPROMISUL ESTE IN FOND O FORMA DE NEGOCIERE.
COMPROMISUL ESTE O FORMA DE APLANARE A CONFLICTELOR.
INSA PREA MULTE COMPROMISURI TE POT COMPROMITE.
Compromisul este de multe ori vazut ca ceva negativ si multa lume incearca sa iasa in evidenta spunand ca ei nu accepta compromisuri dar este total fals. Nici un om nu este perfect de acord cu tot ce se petrece in jurul sau cu lumea ca ansamblu si atunci intr-o mai mica sau mai mare masura toti acceptam compromisuri pentru ca sunt o forma inerenta a vietii : libertate sau independenta absoluta nu exista.
Daca spui ca tu nu accepti compromisuri ar trebui sa te teleportezi intr-o alta galaxie in care totul sa fie exact asa cum vrei tu…deci toti facem compromisuri, mai multe sau mai putine.
Unii spun ca nu le pasa de lucruri care nu ii afecteaza pe ei direct si acesta este cel mai intalnit tip de compromis : indiferenta, Atata timp cat nu ai ceva important de pierdut accepti totusi o lume cu multe aspecte pe care le consideri negative. De exemplu : nu poti spune ca esti de acord si ca iti place ca unii copii mor de foame in Africa, ca teroristii omoara oameni nevinovati, ca unele corporatii sau banci fac bani imoral, ca unii oameni scuipa seminte pe jos sau injura in trafic, etc; dar accepti existenta acestor lucruri pentru ca nu te afecteaza atat de mult sau direct pe tine, adica „iti vezi interesul”.
Acest compromis numit indiferenta nu este ceva foarte rau pentru ca nu poti sa salvezi tu lumea de toate problemele si atunci ar fi suficient sa nu fii un ipocrit. De exemplu : daca spui ca nu iti place ca lumea injura in trafic atunci tu sa nu injuri la randul tau la volan, daca spui ca nu iti place ca marile corporatii fac bani imoral ar trebui ca tu sa nu faci acelasi lucru si sa te intrebi serios daca modul in care faci tu faci bani este moral…altfel esti doar un ipocrit.
Acum sa trecem la o categorie mai des intalnita de compromisuri : compromisurile in relatii directe si aici avem 4 categorii principale iar ordinea este in functie de cat de multe compromisuri se fac de obicei in aceste tipuri de relatii:
1.Compromisul la locul de munca
2.Compromisul in relatia de cuplu
3.Compromisul in familie
4.Compromisul in relatiile de prietenie, anturaj
Este foarte important sa pui mereu mereu in balanta ce castigi cu ceea ce pierzi si daca faci acest lucru vei descoperi ca multe compromisuri nu merita sa le faci pentru ca per total vei iesi in pierdere. De aceea multa lume zice ca nu face compromisuri in sensul ca nu accepta compromisuri care ii dezavantajeaza ci doar compromisuri de tipul unei negocieri „win-win situation”.
1.Compromisul la locul de munca – in aceasta categoria de relatii au loc cele mai multe compromisuri pentru ca nevoia de supravietuire te impinge la cele mai multe compromisuri. Problema e ca multi oameni nu se opresc la a face compromisuri la locul de munca doar pentru supravietuire(minimul venit necesar sa traiesti de azi pe maine) ci pentru orice suma de bani primita in plus care nu este neaparat necesara pentru supravietuire.
Aici consumerismul este o mare problema pentru ca nevoia irationala de consum exagerat te impinge sa muncesti in exces si in domenii care nu te pasioneaza ca sa castigi banii pe care apoi sa ii irosesti pe toate tampeniile care chipurile ar trebui sa iti aduca fericirea dar nu ti-o aduc decat la nivelul satisfactiei unei doze de drog iar data viitoare vei dori mai mult : o casa nu doar un apartament, o masina mai cool decat cea pe care o ai acum, ultimul model de telefon si nu orice smartphone, ultimele haine la moda si nu doar haine de calitate, etc.
Solutia la acest caz clinic care implica dependenta si depresie este minimalismul: te vei multumi sa castigi mai putini bani dar vei munci ce vrei tu, cand vrei tu si mai ales cat vrei tu si astfel vei castiga timp pretios ca sa te bucuri de viata si sa traiesti constient pentru valorile tale si nu pentru cele impuse fortat prin publicitate agresiva si cresterea consumului.
2.Compromisul in relatia de cuplu – in general compromisurile in relatia de cuplu se fac pentru statut sau pentru sex.
Pentru multi suna mai bine sa spuna ca sunt intr-o relatie de cuplu decat sa spuna ca sunt single si pentru acest statut sunt dispusi la multe compromisuri care de fapt le fac viata mult mai nefericita decat daca ar fi single. De aceea, de multe ori un cuplu si ulterior o familie devine o inchisoare pentru ca majoritatea timpului petrecut intr-o astfel de relatie disfunctionala bazata pe multe compromisuri nu este unul de calitate si faci in general ce trebuie si nu ceea ce iti face placere. Practic iti vinzi libertatea pentru a spune ca esti in „randul lumii”.
O buna parte din oameni accepta compromisuri in relatia de cuplu pentru sex, in fond tocmai pentru sex ati inceput o relatie de cuplu pentru ca altfel ati fi ramas doar cunostinte. Insa sexul e o simpla nevoie de baza care poate fi satisfacuta destul de usor si daca e vorba doar de sex atunci nu trebuie sa ne dam intreaga viata peste cap pentru o relatie de cuplu care nu functioneaza.
O relatie de cuplu este una implinita daca aveti mult mai multe valori, interese, planuri comune si mult mai putine valori/interese/planuri diferite si astfel lucrurile comune le faceti impreuna iar lucrurile diferite le faceti separat si sunteti in acelasi timp liberi si intr-o relatie de cuplu. Daca nu va potriviti, despartiti-va cat mai repede!
3.Compromisul in familie – este urmatorul pas pentru multe relatii de cuplu si problema este ca societatea considera ca fiind singurul pas de facut si nu accepta faptul ca nu toti oamenii vor si sunt potriviti sa faca copii. Este un subiect sensibil dar fiindca multi oameni refuza sa vorbeasca pe aceasta tema atunci dramele in familie sunt la ordinea zilei. mai multe pe acest subiect puteti gasi aici :
https://nuvreaucopii.wordpress.com/2018/08/15/nu-vreau-copii-un-stil-de-viata-diferit/
Presiunea sociala de genul „cand va casatoriti” sau „cand faceti copii” este una extrem de daunatoare iar aceasta dogma culturala distruge la foc automat milioane de cupluri si vieti. Sunt mult prea multe familii dezordonate si nefericite incat e evident ca nu merita sa faci multe compromisuri o viata intreaga doar ca sa fii „in rand cu lumea” .
Asadar ganditi-va nu de 2 ori ci de 10 ori inainte sa luati hotararea de a face copii, e ceva ce va marcheaza intreaga viata!
In cazul relatiilor familiale dintre frati, surori si alte rude – daca familia nu ai putut sa o alegi atunci poti alege daca merita sa petreci timpul tau cu acestia sau nu. Ideal este sa puteti fi foarte buni prieteni cu familia si rudele dar daca nu se poate, asta e – viata merge mai departe, fiecare pe drumul lui.
4.Compromisul in relatiile de prietenie, anturaj – aici apar cele mai putine compromisuri pentru ca spre deosebire de renuntarea la un job sau la o relatie de cuplu/familie este mult mai usor sa renunti la niste prieteni nepotriviti.
Insa in adolescenta si in tinerete presiunea anturajului poate fi destul de mare si nevoia de acceptare si validare sociala te poate duce la multe compromisuri pe care nu merita sa le faci. De exemplu, la presiunea anturajului aproape toti oamenii au avut primul contact cu drogurile : in adolescenta ai tras prima betie sau primul fum de tigara pentru ca era cool si facea parte din efectul de turma al anturajului.
Speranta mea este ca macar atunci cand ne maturizam sa putem sa corectam aceste greseli facute in adolescenta si sa nu ne mai lasam atat de usor dusi de val si de turma ci sa alegem cu mai multa inteleptiune stilul nostru de viata si implicit prietenii cu care ne petrecem timpul.
Daca ti-a placut articolul si doresti sa fii la curent cu ultimele articole si noutati despre minimalism aboneaza-te la newsletter la urmatorul link :
https://mailchi.mp/57949203ab20/traieste-minimalist
ALEGE SA TRAIESTI MINIMALIST
ALEGEREA ITI APARTINE