Dezvoltare personala, Stil de viata sanatos

CUM SA ITI SETEZI CORECT PRIORITATILE IN VIATA

4.Minimalist in Romania - Cum sa iti setezi corect prioritatile in viata

DEZVOLTARE PERSONALA PRIN MINIMALISM – ORDINE SI DISCIPLINA

DESCOPERA CINE ESTI  SI CE VREI DE LA VIATA

Punctul de plecare in orice proces de dezvoltare personala presupune introspectie, analiza personala si neaparat realizarea unor schimbari in viata ta, pentru ca degeaba ai idei grozave daca nu le pui in aplicare.

In acest sens, stabilirea unor prioritati iti ofera o imagine de ansamblu asupra vietii tale si iti poti face mai usor ordine in finantele personale, in casa, in relatiile sociale,etc.

E timpul sa descoperi ce vrei de la viata si ce este cu adevarat important pentru tine.

Actiunile tale trebuie sa fie in concordanta cu modul tau de gandire si sa nu pici in capcana clasica a unei vieti traite inconstient: una zici si alta faci, adica te fentezi pe tine insuti pentru ca ai pierdut controlul asupra vietii tale.

Tu cum raspunzi la aceasta intrebare : cine esti si ce vrei de la viata?

Daca nu stii cum sa raspunzi exact la aceasta intrebare, daca abia acum incepi sa te intrebi cu adevarat, inseamna ca habar nu ai cine esti si traiesti ca „o frunza purtata in vant” de ce e la moda, de cum sa fii in randul lumii, adica imi pare rau sa iti spun dar esti manipulat/-a orbeste sa faci cum zic altii si nu cum iti doresti tu.

Cand vei putea raspunde foarte clar si cu argumente la aceasta intrebare vei simti cum o ceata se ia de pe ochii tai si totul este acum clar si evident.

Iti garantez din proprie experienta ca este un sentiment foarte eliberator sa te cunosti pe tine insuti in cele mai mici detalii si simti ca ai facut o descoperire monumentala.

Intr-adevar pentru tine e o descoperire monumentala si poate este chiar cea mai importanta insa pentru altii prea putin conteaza, pentru ceilalti conteaza sa se descopere si ei insisi, sa gaseasca acest echilibru emotional care ii poate aduce cu un pas mai aproape de fericire.

Doresti sa pui in aplicare principiile minimaliste dar nu stii de unde sa incepi si cum sa te organizezi?

Atunci te pot ajuta eu cu o sedinta online de coaching in minimalism si esentialism:

2.Coaching minimalism si esentialism - 18.03.2022

SETUL MEU DE PRIORITATI  IN VIATA:

1.Prioritatile in viata sunt cele care tin de supravietuire si sanatate, adica nevoi de baza.

2.Valorile secundare sunt cele care tin de echilibrul emotional si relatiile sociale.

3.Valorile tertiare sunt cele care tin de urmarirea pasiunilor si realizarea profesionala.

4.Valorile cuaternare sunt cele care tin de evolutia personala in raport holistic cu intreaga lume si cu natura, adica partea spirituala a existentei.

1.SANATATEA E PE PRIMUL LOC

Ca niste repere generale de stil de viata sanatos mentionez urmatoarele 3 aforisme:

SOMNUL SI MANCAREA SANATOASA SUNT DE BAZA.

SPORTUL ESTE NECESAR, NU ESTE OPTIONAL.

EVITA STRESUL SI GASESTE ECHILIBRU EMOTIONAL.

Prioritatea in viata este evident sa traiesti, deci consumul de droguri  (inclusiv alcool, tigari, cafea, dulciuri, etc) , lipsa de activitate fizica, o dieta precara si dezechilibrata, somn insuficient si altele sunt lucruri nesanatoase care nu pot fi in concordanta cu prioritati de viata ci cu unele de boala si moarte prematura.

Punctul de plecare in acest sistem de prioritati este adoptarea unui stil de viata sanatos, altfel orice alte realizari sunt in van daca te chinui macinat de dureri si disconfort sau prin spitale si/sau mori inainte de vreme, ca sa nu mai vorbesc despre cati bani irosesti cu un stil de viata nesanatos.

Sa te bucuri de un corp si o minte sanatoasa nu este putin lucru si multi intelepti au spus ca sanatatea e pe primul loc sau „mens sana in corpore sano”, asadar atentie nu doar la sanatatea fizica ci mai ales la cea psihica, care de multe ori nu poate fi atinsa fara ca lucrurile de la punctele 2,3 si 4 sa nu fie bine puse la punct.

2.ECHILIBRU EMOTIONAL SI RELATII SOCIALE DE CALITATE

Acum ca traiesti sanatos vrei mai mult decat supravietuire si prima nevoie emotionala este aceea de socializare(omul este o fiinta sociabila, sa traiesti pustnic in varful muntelui este o cale gresita din start).

Insa e foarte bine sa ai un timp pentru tine insuti, sa reflectezi asupra ta ca sa te cunosti mai bine pe tine si apoi sa stii de ce ai nevoie din relatiile cu ceilalti.

Socializarea se face pe mai multe planuri : familie si cuplu, prieteni apropiati, colegi de scoala/facultate, colegi de munca, diverse cunostinte si grupuri de interese comune (diverse hobby-uri).

Intre toate acestea e bine sa existe un echilibru : sa nu petreci prea mult timp la munca si prea putin cu familia si prietenii sau sa te izolezi in familie si sa renunti la iesirile cu prietenii si alte cunostinte.

Foarte important este cum alegi oamenii de care te inconjori, mai bine mai putini dar de calitate decat sa procrastinezi intr-o relatie nefericita doar de dragul statutului social.

3.URMARIREA PASIUNILOR SI REALIZAREA PROFESIONALA

Ideal ar fi sa poti face bani din ceea ce te pasioneaza sau daca nu, macar sa iti placa cat de cat munca pe care o faci.

Daca muncesti in sila si doar pentru bani atunci sigur vei fi nefericit/-a pentru ca aproape zilnic te chinui cu ceva ce nu iti face placere.

Toti avem anumite inclinatii si putem gasi un echilibru intre placerea cu care facem activitatea profesionala si nivelul de castig, nicioadata sa nu te arunci dupa mai multi bani daca nu iti place ceea ce trebuie sa faci pentru acei bani.

Iar apoi iti poti urmari pasiunile si in afara orelor de serviciu, nu e nimic tragic daca nu faci bani din pasiunile tale dar e tragic sa renunti la ele.

Iar urmarirea pasiunilor este si o foarte buna metoda de socializare, reprezentand un timp de calitate petrecut alaturi de oamenii apropiati.

Serviciul ocupa o buna parte din viata noastra si atunci e foarte important sa fie un timp de calitate care ne ajuta sa evoluam nu doar sa facem bani.

Goana nebuna dupa bani e determinata doar de consumerismul nesanatos promovat de societatea capitalista fara scrupule, e timpul sa stabilim niste reguli si principii dupa care sa functioneze aceasta societate si daca nu le impune nimeni ni le putem impune singuri prin alegerile noastre ca si consumatori.

4.EVOLUTIE SPIRITUALA LIBERA

Evolutia spirituala poate avea loc doar dupa ce esti impacat cu tine insuti si cu persoanele din viata ta, esti constient de cine esti, esti responsabil de alegerile tale, realizezi ca nu poti schimba lumea dupa bunul tau plac dar doresti sa-i oferi tot ce ai tu mai bun…atunci esti pregatit pentru urmatorul nivel de dezvoltare personala – evolutia spirituala.

E momentul acela cand cauti raspunsuri la marile intrebari filozofice de genul: Cine sunt eu? Care e scopul vietii? Care este originea vietii si a universului? Exista viata dupa moarte? Exista dumnezeu? Exista liber arbitru sau soarta? Ce este binele si raul? Care este natura universului si cum functioneaza? Exista viata in alta parte in univers?…si multe altele. Eu mi-am raspuns la toate aceste intrebari si mi-am format o imagine de ansamblu.

Prea multi oameni se arunca aiurea in cautarea divinitatii cand ei nici macar nu stiu cine sunt si ce vor de la viata, evident ca va iesi un mare talmes-balmes in mintea lor care va fi folosit in detrimentul lor de cei care monopolizeaza religia, adica biserica.

Cat despre existenta si natura divinitatii ce pot spune cu siguranta este ca omul e capabil sa fie dumnezeu si diavol cat si multe altele (depinde doar de alegerea ta ce esti cu adevarat), asadar bucura-te de viata si de capacitatea extraordinara a mintii umane de a face lucruri uimitoare pe care deocamdata nu le-a regasit nimeni, nicaieri in univers. Restul…sunt doar povesti si basme de adormit copiii!

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE

10 gânduri despre „CUM SA ITI SETEZI CORECT PRIORITATILE IN VIATA”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.