Dezvoltare personala, Minimalism si esentialism

STIL MINIMALIST IN ERA DIGITALA – CUM SA ITI FACI ORDINE IN CALCULATOR

62.Stil minimalist in era digitala - cum sa faci ordine in calculator - 07.12.2018

Era digitala aduce atat beneficii cat si mult junk informational, prin urmare este necesar sa facem o curatenie informationala in mediul digital.

Dupa ce am dat solutii pentru a avea o casuta de e-mail curata si aerisita acum urmeaza calculatorul sau mai corect spus computerul care poate fi PC sau laptop si este valabil atat pentru cel pe care va desfasurati activitatea la birou cat si pentru cel de acasa.

Pasii de urmat:

PASTREAZA UN DESKTOP CAT MAI AERISIT

1.Desktopul – primul lucru care denota dezordine digitala si mult gunoi informational este ce apare pe desktop. In poza asociata acestui articol puteti vedea cum arata desktopul meu, ca un model ca se poate.

In primul rand elimina toate iconitele inutile de pe desktop cu exceptia My computer(o puteti elimina si pe aceasta daca aveti comanda rapida in tastatura pentru acest lucru).

De exemplu Recycle Bin sta degeaba pe desktop, cand ai folosit ultima data acest shortcut?

FOLOSESTE SHORTCUT IN TASKBAR PENTRU CELE MAI UTILIZATE APLICATII

Cat despre scurtaturile(din englezescul shortcut) pentru browser(Chrome, Firefox, etc) sau diverse aplicatii pe care le folositi uzual, acestea sunt mult mai usor accesibile din bara de activitati(taskbar) pentru ca odata ce ai dechis un program/aplicatie desktopul este acoperit de fereastra respectiva insa taskbar(bara de activitati de jos) este vizibila in continuare si imediat poti deschide alta aplicatie de acolo.

Abonare la newsletter - varianta 2 - 08.12.2019

Pe langa scurtaturi catre programe poti adauga in bara de activitati si scurtaturi direct catre anumite fisiere sau foldere pe care le accesati frecvent, in cazul meu este vorba de evidenta bugetului unde aproape zilnic adaug informatie noua.

Cum poti face acest lucru?… gasesti pe net, ai chiar mai jos un link cu o resursa online foarte explicita pe acest subiect : https://www.digitalcitizen.ro/cum-fixezi-folder-bara-activitati-windows

Mai poti adauga unele scurtaturi si in meniul start dar asta doar daca ai umplut pana la refuz bara de activitati si nu cred ca folosesti uzual mai mult de 5-7 programe/aplicatii, chiar si la munca cu atat mai putin pe calculatorul de acasa.

Cand ai foarte multe ferestre deschise si doresti sa ajungi rapid din una in cealalta poti folosi comanda rapida WINDOWS  + TAB si va aparea o cascada cu toate ferestrele deschise si prin apasarea repetata a tastei TAB alegi fereastra unde vrei sa ajungi si odata ajuns acolo eliberezi tasta TAB.

Ambele taste sunt undeva in partea stanga a tastaturii, tasta windows e aceea unde e desenata o fereastra, e intre tasta CTRL si ALT pentru cine e mai putin familiarizat cu tastatura.

Aceasta este o alternativa la varianta clasica in care le accesati direct din bara de activitati dar uneori poti avea deschise prea multe fisiere word sau excel si le pierzi urma in bara de activitati si sunt mai bine vizibile prin comanda rapida descrisa mai sus.

Desktopul poate fi folosit ca spatiu pentru fisierele la care lucrati dar odata finalizate treburile pe ziua respectiva acestea se pot muta in folderul adecvat tipului de fisier.

2.Folderele din calculator – e ceva elementar sa ai cate un folder separat in functie de tipul de fisiere continut : muzica, filme, documente, jocuri, etc.

Acestea vor fi folderele principale sau primul nivel de organizare al informatiei din calculator.

Ulterior, pentru o mai buna organizare a informatiei si o gasire mai rapida si usoara a ceea ce cauti aceste foldere principale pot avea subfoldere mai specifice care de preferat este sa fie in numar de maxim 20 pentru a fi cat mai vizibile si usor de identificat cand deschideti folderul principal.

ARHIVEAZA FISIERELE IN FOLDERE RAMIFICATE

Daca simti nevoia unei arhivari a informatiei in mai mult de 20 de subfoldere atunci este cazul sa mai faceti a 3-a subcategorie de foldere, de exemplu: folder principal „muzica „→subfolder „house-trance” → subfolder „Armin Van Buuren”.

Daca totusi pierzi urma unei informatii si nu mai stiti exact pe unde ati ratacit-o prin calculator atunci puteti folosi caseta de search din meniu si o cautati acolo iar odata identificata o mutati intr-un folder mai bine organizat.

Pentru a mentine aceasta organizare pe viitor este indicat ca fiecare informatie noua creata/primita sa o asezati la locul potrivit pentru a evita sa mai stai sa cauti de nebun folosind ori caseta de search(care de multe ori nu este foarte explicita sau este inutila daca nu mai stiti cum se numea fisierul respectiv) ori sa va „benoclati” pe desktop pe unde s-a salvat ultima chestie descarcata de pe net.

Astfel vei avea toata informatia din calculator foarte bine arhivata(sa nu intelegeti gresit prin arhivare ca folositi winrar sau un program de arhivare, e vorba de o organizare a informatiei in foldere), la fel cum documentele contabile se pun in file de protectie, filele de protectie in dosare, dosarele in bibliorafturi iar bibliorafturile in cutii de arhivare.

O informatie foarte bine organizata este mult mai usor accesibila, puteti aplica acest principiu atat la activitatea de birou cat si la calculatorul de acasa.

CE NU ESTE DE ACTUALITATE STERGE

Nu are rost sa pastrezi fisiere si informatii care nu mai sunt de actualitate, asa cum se face curatenia de primavara in casa, o poti face si in calculator si crede-ma ca sunt multe informatii pe care le poti sterge fara nici o grija ca ai pierdut ceva important.

Asa cum se strang saci de gunoi atunci cand se aplica minimalismul in casa, la fel poti elibera hardul de zeci sau sute de GB de informatii neesentiale.

FA UN BACK-UP, JUST IN CASE

Eu de obicei tin pe un stick de memorie o copie a informatiilor foarte importante si fac un update lunar la acesta.

Exista si variante de stocare in cloud in mod live dar nu prea sunt adeptul sa-mi tin informatiile mele pretioase pe servere la care eu nu am control.

EU TI-AM EXPLICAT CUM SE POATE FACE SI TI-AM DOVEDIT CA SE POATE.

TRAIESTE MINIMALIST

ALEGEREA ITI APARTINE!

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.