PROCRASTINAREA SAU CUM TRECE VIATA PE LANGA NOI
Lipsa de initiativa face ca viata sa treaca pe langa noi si obiectivele noastre sa ramana la stadiul de speranta.
Sa faci totul pe ultima suta de metri e calea stresanta si sigura catre esec.
Sa te apuci de o mie de lucruri deodata si la care nu te pricepi iarasi te duce la esec.
Avem o vorba in popor care descrie foarte bine procrastinarea si anume “ sa ingrasi porcul inainte de ajun”, semn ca aceasta lipsa de initiativa si perseverenta este mult mai veche in mentalitatea romanilor si nu este apanajul agitatiei din era informatiei.
Aceasta mentalitate invechita este strans legata de o alta prejudecata traditionala si anume ca “romanul e bun la toate”. Astfel multi romani se apuca de o mie de lucruri deodata si din pacate nu termina niciunul sau daca reusesc sa termine vreunul e facut vraiste. Prin urmare e indicat sa ne concentram pe ce este esential si la restul sa dam ignore. Asadar trebuie sa ne debarasam de cutumule culturale si sa pastram doar ce e bun din normele vechi, de restul trebuie sa uitam fiindca ce este vechi nu e neaparat si bun ci mai degraba este expirat.
Simplu de zis, greu de facut dar stiu ca se poate. In primul rand trebuie sa ne alegem mai putine sarcini si scopuri in viata, sa fie foarte importante pentru noi si sa fie ceva la care ne pricepem sau macar sa avem o inclinatie naturala, adica sa ne setam corect prioritatile in viata. Apoi sa avem rabdare si perseverenta sa ducem la bun sfarsit un plan bine elaborat pentru ca orice lucru durabil necesita timp si efort. Sa ne bucuram pe parcurs de fiecare caramida pe care am reusit sa o asezam in constructia viitorului nostru si nu doar de rezultatul final.
Insa cel mai important este sa facem acel prim pas iar apoi sa perseveram, problema este cand procrastinam si amanam astfel sa dam startul in proiectul vietii noastre si traim asa purtati de vantul societatii de consum fara o directie anume.
Un stil de viata minimalist este o varianta potrivita prin care putem face acest lucru pentru ca ne concentram pe esential si nu facem risipa de energie, timp si bani cu lucrurile nesemnificative care incearca sa se perinda in viata noastra prin aceasta societata ahtiata dupa consum.
Cum timpul nostru este foarte limitat atunci si noi trebuie sa ne limitam la ce este cel mai important pentru noi pentru ca nu le putem pe toate intr-o singura viata.
Minimalismul inseamna practic sa renunti la balast si este mult balast in viata noastra care ne sufoca si ne consuma inutil resursele noastre cele mai pretioase : timpul si banii. Nu este usor sa renunti si pe asta se bazeaza consumerismul si marketingul agresiv ca sa ne vanda de toate, indiferent ca ne sunt utile sau nu, scopul principal e sa faca volum mare de vanzari si profit si prea putini se concentreaza pe a aduce un plus de valoare consumatorului prin produsele/serviciile oferite iar acea plus valoare sa fie recompensata de catre consumator printr-un pret corect oferit pentru calitate.
Economia in general si productia de bunuri si servicii ar trebui sa se ghideze dupa deviza CALITATE SI NU CANTITATE dar intr-o societate de consum deviza este exact invers CANTITATE SI NU CALITATE adica cat mai multa risipa. Eficientizarea resurselor noatre ca oameni si ale planetei ar fi realizabile intr-o astfel de economie care pune accent pe calitate – dezvoltare durabila si nu pe cantitate dar cum economia reflecta gandirea majoritatii oamenilor pentru ca este o piata libera influentata direct de feed-back-ul venit de la consumatori, ce se cere aia se vinde, adica mult si prost.
Va recomand sa nu cadeti in capcana consumerismul si nu ma refer nu doar la a nu arunca cu banii pe o gramada de lucruri care nu sunt foarte importante pentru voi ci si la a nu va irosi timpul cu activitati monotone si neinterante si oameni care nu sunt demni de prezenta voastra.
Minimalismul ca trend de dezvoltare personala nu inseamna doar sa faci curat si ordine in garderoba/bucatarie/casa ci si in viata si in mintea ta.Nu este usor si este un proces de durata dar de undeva trebuie sa incepi si de aceea multe persoane incep abordarea unui stil de viata minimalist prin a face ordine in sifonier si sa arunce cativa saci de haine dar acesta e doar un prim pas, mai este inca mult balast de care e nevoie sa ne debarasam pentru a putea spune ca suntem esentialisti, adica tot ce facem si tot ce avem este de o valoare foarte mare pentru noi si nu mai acumulam junk inutil in viata noastra.
Trebuie sa ne cunoastem pe noi insine si apoi dupa ce stim foarte clar ce vrem de la viata, sa facem primul pas in directia schimbarii dorite de catre noi, de a ne imbunatati constant calitatea vietii. Fie ca e vorba de job-ul potrivit, de relatia potrivita, de oamenii din jurul nostru, de pasiunea sau hobby-urile care ne aduc implinire in viata, trebuie sa le cautam si sa le dezvoltam constant si sa renuntam la cele care ne trag inapoi.
Iar odata procesul inceput sa nu renuntam ci cu rabdare si perseverenta sa mai facem inca un pas si inca unul si usor-usor dupa cativa ani daca vom privi in urma vom vedea niste schimbari semnificative in bine in viata noastra.
Asadar va urez multa bafta in planurile voastre de viitor!
Dar nu uitati sa traiti clipa!
Daca ti-a placut articolul atunci nu uita sa dai like la pagina de facebook : https://www.facebook.com/Minimalist.in.Romania/
Sau intra in comunitate pe grupul : https://www.facebook.com/groups/532111113923284/
Multumesc pentru feed-back!
2 gânduri despre „PROCRASTINAREA SAU CUM TRECE VIATA PE LANGA NOI”