MINIMALISM IN ONLINE – „LESS IS MORE” – CALITATE SI NU CANTITATE
PASTREAZA CASUTA DE E-MAIL CURATA SI AERISITA FOLOSIND 4 REGULI PRINCIPALE
Nu putini sunt cei care au zeci sau sute de mesaje in inbox, multe dintre ele necitite si care nu prezinta interes.
Daca primesti zeci sau sute de mesaje zilnic sa nu crezi ca esti persoana publica sau vreo mare vedeta ci esti doar public tinta.
Iar acest lucru se intampla in cazul unei adrese de e-mail privata nu cea de la job unde in general se primesc mai multe mesaje.
Timpul este cea mai limitat resursa din viata noastra asa ca foloseste-l cu intelepciune si nu-l irosi cu junk-ul informational online cu care poti fi bombardat mai ales pe e-mail.
Iata solutiile mele:
1.Newslettere : nu poti urmari mai mult de 3-5 newslettere in acelasi timp fara sa iti consume extrem de mult timp asadar alege-le cu grija si pastreaza-le doar pe cele mai importante si de interes principal pentru tine.
La toate celelalte dezaboneaza-te si daca doresti, poti pastra adresa web intr-un draft ca sa mai poti intra pe viitor pe acel site sau sa te reabonezi cand subiectul/domeniul respectiv este din nou in centrul atentiei tale.
Este de preferat sa pastrezi acele newslettere care se trimit saptamanal si nu zilnic, cei care trimit zilnic practica un marketing agresiv si daca ai 5 newslettere active asta inseamna 25 de mesaje saptamanale de citit – este mult prea mult.
Daca aplici acest principiu la fiecare final de saptamana vei avea undeva in jur de 5 mesaje noi in inbox din urma newsletterelor. Poti sa renunti la toate daca oricum erai abonat asa din inertie si nu reprezinta o informatie foarte importanta pentru tine.
2.Notificari de pe retelele de socializare si alte conturi online: la acest capitol poti primi zeci de mesaje zilnic pentru orice lucru nesemnificativ care a avut loc in contul tau sau in contul prietenilor tai.
Daca aplici corect setarile pentru notificari poti ajunge de la cateva zeci/sute de mesaje/notificari primite saptamanal la doar 2-3 sau chiar zero.
Nu este cazul sa iti verifici constant telefonul ca sa vezi orice noua postare, dar asta cu prea mult timp online sau la telefon e deja o alta discutie.
Intra in conturile respective si la sectiunea setari-notificari le poti dezactiva pe toate sau poti pastra doar o parte dintre acestea, de exemplu cele care tin de securitatea contului le-am pastrat active.
Atunci cand doresti sa afli noutati despre activitatea din conturile respective pur si simplu te loghezi la acestea si vei vedea atunci toate notificarile, nu este necesar sa le primesti si pe e-mail, nu reprezinta o urgenta ca sa fii anuntat imediat.
3.SPAM-ul este o realitate si chiar si in urma reglementarilor GDPR tot mai primim mesaje nesolicitate de la necunoscuti.
In general Yahoo si Gmail au niste filtre destul de bune de spam si multe dintre aceste mesaje spam ajung in junk.
Insa sunt situatii cand acestea scapa si atunci este necesar sa le muti manual in folderul „junk” si eventual sa le marchezi si sa le reportezi ca SPAM.
De exemplu atunci cand te dezabonezi de la un newsletter acesta continua sa vina iar data viitoare il muti in spam si nu va mai intra in inbox.
Daca totusi insista sa ajunga in inbox atunci il poti marca si reporta ca SPAM si ei vor suporta consecintele.
In cazul unei adrese de e-mail de serviciu este posibil sa primesti mai multe mesaje comerciale care sunt la limita conceptului de SPAM.
Le poti analiza cand apar pentru prima data de la un anume destinatar si apoi daca nu sunt de interes si continua sa apara, incepi sa le muti in SPAM sau chiar sa le raportezi ca SPAM.
O parte din ele se pot dovedi a fi valoroase si colaborari utile pot reiesi dintr-un astfel de mesaj care a fost trimis nesolicitat.
Insa in cazul mesajelor de genul „enlarge you…”sau „how to lose 10 kilos in 10 days” nu mai ai ce sa analizezi,evident le treci direct in spam si le raportezi.
Raportarea mesajelor SPAM se face dupa ce te asiguri ca ai incercat sa le eviti, adica initial pur si simplu muti mesajul respectiv in folderul spam si pe viitor va intra mereu acolo sau nu va mai veni deloc.
Ulterior le poti bifa ca spam, Yahoo si Gmail au o optiune denumita „raporteaza spam” si dupa ce ce selectezi mesajul respectiv il bifezi astfel.
Apoi poate urma si o raportare mai oficiala catre diverse organizatii care lupta impotriva spam-ului, sunt cateva site-uri pentru spam-ul romanesc si mai multe pentru cel international dar asta e treaba de sisif si o faci doar daca ti s-a pus pata rau pe cineva care te tot bombardeaza cu mailuri si dupa ce ai aplicat primele 3 metode ele tot continua sa intre in inbox.
Este posibil ca mesaje venite de la cunoscuti, dar care sunt primite pentru prima data, sa ajunga in spam si atunci e bine ca din cand in cand sa mai verificati folderul spam ca nu cumva sa fie acolo mesaje importante.
4.Saptamanal sau lunar fa curatenie in casuta de e-mail: golesti folderul spam si trash iar din folderele inbox si sent stergi toate mesajele care nu mai sunt de actualitate si nu doresti sa le colectionezi inutil.
Notificarile clar isi pierd din actualitate foarte repede si acestea(daca inca mai ai unele active) sunt primele de sters.
Apoi sunt mesaje simple in care intrebai un lucru banal pe un cunoscut sau i-ai trimis un mesaj de „Sarbatori fericite”, nici acestea nu mai sunt de actualitate si le poti sterge. Daca este un newsletter extrem de interesant sau o conversatie mai ampla atunci poti muta mesajele respective intr-un folder separat iar inboxul ramane aerisit.
E de preferat ca aceasta curatenie sa o faci in timp real si nu la final de saptamana/luna ca sa nu se stranga prea mult gunoi(junk). Astfel, imediat dupa ce ai citit un e-mail stabilesti daca merita pastrat sau nu.
Aplica aceste principii si din cateva click-uri realizate constant si ordonat vei avea o casuta de e-mail curata si aerisita!
FA-TI ORDINE IN VIATA DIGITALA
TRAIESTE MINIMALIST, ALEGEREA ITI APARTINE
3 gânduri despre „STIL MINIMALIST IN ONLINE – CUM SA AI O CASUTA DE E-MAIL CURATA SI AERISITA”