Dezvoltare personala, Minimalism si esentialism

BUCATARIE ORGANIZATA IN STIL MINIMALIST – „LESS IS MORE”

59.Bucatarie minimalista - cum sa faci ordine la bucatarie - 13.11.2018

STIL MINIMALIST IN BUCATARIE – „LESS IS MORE”

NU PETRECE PREA MULT TIMP LA BUCATARIE DACA GATITUL NU ESTE PASIUNEA TA.

UN SPATIU AERISIT SI ORGANIZAT TE VA RELAXA SI BINEDISPUNE.

Dupa garderoba, bucataria este un alt loc unde se pot strange multe lucruri in exces si care nu sunt neaparat folositoare. Cum timpul petrecut la bucatarie poate fi destul de mare iar spatiul de obicei este unul destul de mic, atunci o optimizare a acestor 2 aspecte va pot usura considerabil viata cotidiana.

„Ce e mult strica” si principiul se aplica si in cazul obiectelor din bucatarie, prea multe sunt de prisos si ne priveaza resursele noastre, resurse care ar fi indicat sa le indreptam preponderent catre lucruri cu adevarat importante pentru noi cum ar fi sanatatea, educatia sau relatii sociale de calitate cu familia, prietenii, colegii de munca,etc.

Si acum ca am descris in mare fenomenul si problema urmeaza si solutiile :

1.Primul aspect de luat in calcul este cel legat de timpul petrecut la bucatarie. Daca esti o persoana pasionata de gatit si ai aspiratii de master-chef atunci e foarte ok sa te dedici acestei pasiuni-hobby care este gatitul. In schimb daca o faci doar pentru ca este nevoie atunci poate fi o problema de timp liber irosit si recomand ca in acest caz sa comandati cat mai des  mancare gatita nu junk-food, adica mancarea sa fie cat mai sanatoasa chiar daca nu o preparati dumneavoastra. Oricum pentru multi dintre noi masa de pranz in timpul saptamanii se comanda de obicei prin servicii de catering sau din locatii de proximitate cu mancare gatita.

Timpul este cea mai limitata resursa din viata noastra asadar nu-l irositi la bucatarie daca asta nu va aduce satisfactii!

2.Acum ca am stabilit ca sunteti un bucatar/o bucatarasea la nivel amator sau profesionist, in functie de acest aspect veti avea nevoie de mai putine sau multe lucruri in bucatarie. Cum eu rareori gatesc,  prin urmare nu am nevoie de oala de sarmale, vas yena, cratita mare si polonic pentru ciorba si multe alte ustensile necesare la bucatarie dar cum alte persoane mai fac cate ceva din cand in cand la bucatarie voi enumera mai jos asa o medie a lucrurilor necesare in bucatarie.

3.Vesela : numarul maxim de farfurii pe care e necesar sa-l aveti este egal cu numarul maxim de persoane pe care le puteti invita la masa, adica cu un set clasic de 6 farfurii(adanca, intinsa si pentru desert) ati rezolvat problema. In unele cazuri poate fi vorba de un set de 8 sau 12 farfurii dar sunteti siguri ca aveti o masa si spatiu pentru toate cele 12 persoane? Atunci este clar ca nu aveti ce face cu un set de 12 farfurii.

Este hazliu cum traditia noastra populara ne impinge sa avem un fel de” biblioteca cu farfurii” in care tinem lejer peste 40-50 de farfurii in total de parca am fi restaurant care se pregateste sa dea un botez sau o mica nunta. Renuntati la ele! si veti putea scapa astfel de un dulap care sa va ocupe inutil micul spatiu din bucatarie.

Pe langa faptul ca ocupa mult spatiu(un dulap de la bucatarie este de obicei plin de farfurii) acest lucru o sa va impinga sa fiti ceva mai lenesi su spalarea veselei si daca aveti mai multe farfurii le veti lasa sa se stranga in chiuveta pe cele murdare. Daca aveti un singur set de farfurii dupa masa veti fi nevoiti sa le spalati ca sa le aveti curate la urmatoarea masa!

4.Tacamuri – aici e la fel ca la farfurii, aveti un set de 6 farfurii la care veti asorta un set de 6 tacamuri(lingura, furculita si cutit, lingurita pentru desert) si asta-i tot ce va trebuie.

De cate ori vi s-a intamplati sa spalati vreo 10-20 de furculite dar la masa sa fie maxim 4-5 oameni? …de ce se intampla asta? …pentru ca aveti prea multe de rezerva si nu sunteti nevoiti sa le spalati imediat cum le folositi.

Chiar daca tacamurile nu ocupa mult spatiu daca aveti prea multe nu va folosesc la nimic ci doar va pot oferi o buna scuza sa nu le spalati imediat cum le folositi.

5.Pahare si cani : la fel mergem pe principiul setului de 6 pahare respectiv set de 6 cesti de cafea la care mai puteti adauga 2-3 cani de ceai si asta-i tot. Prea multe sunt degeaba si doar se strang mai multe murdare in chiuveta.

6.Cratiti, oale si tigai : numarul optim de astfel de obiecte este de 4 pentru ca de obicei un aragaz are 4 ochiuri si nu puteti gati in acelasi timp mai mult de 4 feluri de mancare si chiar daca ati gati in 2 ture oricum in frigider nu prea este loc pentru 5 oale/cratiti cu mancare.

Este cat mai sanatos sa consumati mancare proaspata deci nu are rost sa faceti 5-6 feluri de mancare odata, faceti 1-2 feluri de mancare si dupa ce o consumati va apucati iar de gatit cu aceleasi 4 cratiti/oale/tigai folosite anterior.

Daca aveti prea multe oale/cratiti/tigai veti pati la fel cum era si cu farfuriile, se vor strange pe la bucatarie cratiti pline de unsoare pe care le spalati cu intarziere pentru ca aveti alte 2-3 de rezerva.

7.Mobilierul de bucatarie : daca ati fost atenti pana acum realizati ca aproape tot ce va trebuie intr-o bucatarie functionala intra intr-un singur dulap cu doar 4 sertare la care se vor mai adauga maxim 1-2 sertare pentru alte accesorii pe care le voi descrie la urmatorul punct. Evident mai aveti nevoie de un frigider si aragaz, o masa si cateva scaune.

Toate obiectele necesare intr-o bucatarie in care se gateste si se mananca au loc intr-un singur dulap!

Insa ati vazut ca e la moda ca mobilierul de bucatarie sa fie format din 4-6 dulapuri grupate in 2-3 corpuri mare de mobilier, unele insirate pe jos altele agatate pe perete tocmai ca sa aveti unde depozita excesul de farfurii, pahare, cratiti/oale/tigai. Pe langa faptul ca ocupa foarte mult spatiu inseamna practic bani aruncati pe fereastra precum fac americanii care nu mai au loc de obiecte in casa si incep sa inchirieze depozite pe care apoi oricum le abandoneaza.

8.Alte accesorii ca de exemplu : 1-2 fete de masa, 1-2 castroane pentru salate, un vas yena pentru diverse mancari gatite la cuptor,  un ceainic si o strecuratoare, un polonic pentru ciorba, o razuitoare, 1-2 tavi daca faceti si ceva prajituri in casa, 2-3 boluri pentru a pune niste alune cand vin invitati sau daca faceti orez cu lapte, o solnita, un mixer daca este cazul si poate ca mai sunt cateva dar acestea sunt principalele.

Aplicati aceste principii si va garantez ca veti avea o viata mult mai linistita la bucatarie!

Spor la gatit si pofta buna!

2 gânduri despre „BUCATARIE ORGANIZATA IN STIL MINIMALIST – „LESS IS MORE””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.