Dezvoltare personala, Minimalism si esentialism

STIL MINIMALIST IN GARDEROBA – „LESS IS MORE”

57.Stil minimalist in garderoba - cum sa faci ordine in sifonier - 22.10.2018

CUM SA ITI FACI ORDINE IN GARDEROBA SI IN SIFONIER.

UN SPATIU AERISIT SI ORGANIZAT TE VA RELAXA SI BINEDISPUNE.

Stilul minimalist pus in practica a fost si este de multe ori reprezentat de acel prim pas de a face ordine in lucrurile pe care le ai si in special in hainele din garderoba ta. Multe femei au aceasta problema de a avea prea multe articole de imbracaminte obtinute in urma multor sesiuni compulsive de cumparaturi insa si in cazul barbatilor banii, timpul si spatiul irosit pe „fashion” poate reprezinta o piedica in calea unei vieti mai ordonate, implinite si fericite.

„Ce e mult strica” si principiul se aplica si in cazul hainelor, prea multe sunt de prisos si ne priveaza resursele noastre, resurse care ar fi indicat sa le indreptam preponderent catre lucruri cu adevarat importante pentru noi cum ar fi sanatatea, educatia sau relatii sociale de calitate cu familia, prietenii, colegii de munca,etc.

Si acum ca am descris in mare fenomenul si problema urmeaza si solutiile :

1.Sorteaza toate hainele in 2 mari categorii : cele pe care le porti uzual si altele pe care le porti doar ocazional sau chiar deloc. Astfel vei afla practic care este stilul tau vestimentar, adica ce iti place tie sa porti cel mai des. O poti face treptat, nu e cazul sa arunci in mijlocul casei toate hainele pe care le ai si apoi sa stai cu zilele pana le sortezi, iei sertar cu sertar si eventual dulap cu dulap daca ai mai multe.

Ca o mica paranteza, ca sa definesc mai bine purtatul ocazional si sa nu fie o marja mare de subiectivism : daca in decurs de o luna din anotimpul asociat articolului vestimentar  luat in calcul tu nu il porti, atunci intra clar la categoria ocazional. Practi ce porti in decurs de o luna si iti place cum vine pe tine merita pastrat, restul e degeaba!

2.Renunta la o buna parte sau chiar la toate lucrurile din categoria „le porti rar sau chiar deloc”, o poti face prin donare catre alti oameni, vanzare ca second-hand sau aruncare pur si simpu la gunoi. Acesta este „calcaiul lui Ahile” in acest subproces de dezvoltare personala dar pana cand nu-l depasesti ,nu vei putea merge mai departe si sa iti pui ordine in acest mic aspect al vietii tale.

Poti incepe cu un prim-pas mai usor, acela de a renunta la cate un obiect pe zi din subcategoria  hainelor pe care clar nu mai ai de gand sa le porti nicioadata, aici este si cazul hainelor pentru copii si daca clar nu mai ai de gand sa faci copii atunci este ilogic si inutil sa le mai pastrezi doar ca sa iti ocupe spatiu degeaba. Le poti adauga zilnic intr-o cutie de carton si la final de saptamana/ luna sau cand s-a umplut scapi de ele.

Apoi din cele pe care le porti rar poti face o analiza mai pragmatica si vezi  in ce masura mai merita sa fie pastrate, maxim cate 1 articol din fiecare tip de imbracaminte : sacou, camasi, bluze, etc. Exemplu : daca esti genul casual si descoperi un costum uitat de luni sau ani de zile atunci il mai poti pastra pentru diverse evenimente si merita sa fie pastrat deoarece este un articol vestimentar mai scump si mai greu de cumparat pe viitor daca vei avea nevoie de el, insa daca ai un tricou, pulover sau bluza pe care nu prea le porti atunci scapa de ele!

Renuntarea la posesiunile materiale este o mare provocare emotionala pentru ca foarte multi oameni sunt mult prea atasati emotional de obiectele pe care le detin, atasamentul fata de haine este mult mai pregnant la femei pentru ca femeile sunt mai pasionate de fashion insa in cazul barbatilor acestia sunt mai atasati de alte categorii de lucruri cum ar fi electronice, scule si unelte sau diverse colectii. Atasamentul emotional exagerat fata de lucruri denota dezechilibre emotionale si chiar probleme mai grave de ordin psihologic asa ca nu trebuie tratat ca o banalitate ci luat in serios si aplicate niste masuri pentru a corecta aceasta problema.

3.Din hainele pe care le porti uzual iti poti asigura o diversitatea a look-ului cu maxim 5-10 articole din fiecare categorie principala(tricouri, bluze, camasi) si cu 2-5 articole maxim din fiecare categorie secundara(pantaloni,sacou, geaca, incaltaminte). Aceste numere le-am obtinut din faptul ca mai sus spuneam ca in decurs de o luna porti hainele care iti plac cel mai mult si care iti vin cel mai bine si cum nu trebuie sa faci parada modei in fiecare zi(pentru ca nu lucrezi ca fotomodel) atunci este suficient sa nu te imbraci la fel  5 zile pe saptamana si ai obtinut diversitatea necesara pentru a avea un stil vestimentar propriu si nu o uniforma pe care o imbraci zilnic. Acest lucru te va ajuta sa uiti de problema „nu stiu cu ce sa ma imbrac ” pentru ca stii pe de rost toate hainele pe care le ai.

Asadar daca ai 11-20 de bluze sau camasi, 6-10 perechi de pantofi sau „adidasi” atunci ai o problema de consumerism si nu te poti numi minimalist/-a si este timpul sa mai renunti din ele si sa iti ocupi spatiul casei, banii si timpul cu lucruri mai importante decat hainele. Le pastrezi pe cele mai cool si de calitate si la restul spui…la revedere!

4.Ordonarea hainelor(care au ramas mai putine si mai valoroase dupa aplicarea primilor 3 pasi) in sifonier. Fiecare articol vestimentar se pune pe cate un rand separat(un rand de tricouri, un rand de bluze, un rand de pulovere, etc) , cele mai populare dintre ele vor fi puse deasupra pe randul respectiv iar hainele de sezon se aseaza mereu in fata. La fiecare 6 luni faceti o rocada intre hainele pentru sezonul rece respectiv pentru cel cald pentru ca intotdeauna cele pe care folositi in anotimpul respectiv sa fie cat mai accesibile, imediat cum deschideti dulapul.  Prin aceste masuri de organizare evitati sa rascoliti jumatate din sifonier ca sa gasiti bluzita visinie sau puloverul albastru.

5.Ar fi pacat sa dai cu piciorul la atata munca si sa continui sa cumperi haine compulsiv doar pentru ca sunt la reducere sau pentru ca sunt la moda. Va cumparati haine noi in general atunci cand cele vechi se deterioreaza si cu foarte mici exceptii atunci cand doriti sa renuntati la un articol vestimentar vechi si doriti sa-l inlocuiti cu unul mai nou dar intotdeauna orice haine noi cumparate presupun aruncarea altora vechi pentru ca mereu cantitatea totala de haine sa fie aceeasi, in schimb puneti mai mult accent pe calitate.

Asta inseamna ca vei avea nevoie nevoie de un singur obiect de mobilier de dimensiune medie pentru toate hainele tale. Totul compact, ordonat si de foarte buna calitate!

SPOR LA TREABA!

3 gânduri despre „STIL MINIMALIST IN GARDEROBA – „LESS IS MORE””

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.